Rosół Doroty Szelągowskiej - aromatyczny bulion z orientalną nutą
Pyszny, pachnący grzybami, goździkami i anyżem bulion wołowy, to jedna z kulinarnych propozycji znanej prezenterki i projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej. Rosół w taki wydaniu będzie doskonałym uzupełnieniem niedzielnego obiadu. Musicie go skosztować!
Dorota Szelągowska to osobowość telewizyjna i projektantka wnętrz. Prowadzi też program "Totalne remonty Szelągowskiej". Na swoim blogu, znana prezenterka dzieli się poradami i inspiracjami wnętrzarskimi, a także zabiera czytelników za kulisy swojego programu telewizyjnego.
Tym razem Szelągowska zamiast wnętrzarskich rad, podzieliła się jednak inspiracją kulinarną. Ten niecodzienny przepis na rosół Szelągowska dostała od narzeczonego koleżanki. "Cudownie mieć w domu mężczyznę, który dobrze czuje się w kuchni. Nie chciałabym, aby mój partner gotował lepiej ode mnie, bo lubię być Królową Karmicielką. Jeżeli jednak mężczyzna lubi gotować i ma swoje popisowe dania, to cudownie. Taki jest Tomek – narzeczony Justyny z naszego biura. A oto jego specjalność: rosół. Nieco inaczej" - pisze na swoim blogu prezenterka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu
Rosół inny niż wszystkie
Rosół Szelągowskiej to bulion wołowy z dodatkiem grzybów, świeżego lubczyku, goździku i gwiazdek anyżu. Wyróżnia się bogatym smakiem i niesamowitym aromatem, który zawdzięcza właśnie tej wyjątkowej mieszance przypraw. Ten rosół będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, dlatego warto choć raz go przygotować.
Przepis na aromatyczny rosół Doroty Szelągowskiej
Składniki:
- 1 ogon wołowy
- 1 szponder wołowy
- 1 pręga wołowa
- 3 skrzydełka kacze
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 1 por
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 5 suszonych grzybów
- 5 goździków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 gałązki świeżego lubczyku
- 4 liście laurowe
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso wkładamy do dużego garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby.
- Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny, w międzyczasie ściągając szumowinę.
- Wszystkie warzywa oprócz cebuli obieramy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warzywa. Polewamy je oliwą i posypujemy solą.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza do czasu, aż warzywa się przypieką.
- Warzywa wkładamy do bulionu i całość gotujemy jeszcze godzinę. Pod koniec dodajemy po 2 łyżki sosu sojowego, rybnego i worcestershire oraz goździki, lubczyk i anyż.