Rosół Doroty Szelągowskiej - aromatyczny bulion z orientalną nutą

Pyszny, pachnący grzybami, goździkami i anyżem bulion wołowy, to jedna z kulinarnych propozycji znanej prezenterki i projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej. Rosół w taki wydaniu będzie doskonałym uzupełnieniem niedzielnego obiadu. Musicie go skosztować!

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dorota Szelągowska to osobowość telewizyjna i projektantka wnętrz. Prowadzi też program "Totalne remonty Szelągowskiej". Na swoim blogu, znana prezenterka dzieli się poradami i inspiracjami wnętrzarskimi, a także zabiera czytelników za kulisy swojego programu telewizyjnego.

Tym razem Szelągowska zamiast wnętrzarskich rad, podzieliła się jednak inspiracją kulinarną. Ten niecodzienny przepis na rosół Szelągowska dostała od narzeczonego koleżanki. "Cudownie mieć w domu mężczyznę, który dobrze czuje się w kuchni. Nie chciałabym, aby mój partner gotował lepiej ode mnie, bo lubię być Królową Karmicielką. Jeżeli jednak mężczyzna lubi gotować i ma swoje popisowe dania, to cudownie. Taki jest Tomek – narzeczony Justyny z naszego biura. A oto jego specjalność: rosół. Nieco inaczej" - pisze na swoim blogu prezenterka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Rosół inny niż wszystkie

Rosół Szelągowskiej to bulion wołowy z dodatkiem grzybów, świeżego lubczyku, goździku i gwiazdek anyżu. Wyróżnia się bogatym smakiem i niesamowitym aromatem, który zawdzięcza właśnie tej wyjątkowej mieszance przypraw. Ten rosół będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, dlatego warto choć raz go przygotować.

Przepis na aromatyczny rosół Doroty Szelągowskiej

Składniki:

  • 1 ogon wołowy
  • 1 szponder wołowy
  • 1 pręga wołowa
  • 3 skrzydełka kacze
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 5 suszonych grzybów
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 gałązki świeżego lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso wkładamy do dużego garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny, w międzyczasie ściągając szumowinę.
  3. Wszystkie warzywa oprócz cebuli obieramy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warzywa. Polewamy je oliwą i posypujemy solą.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza do czasu, aż warzywa się przypieką.
  5. Warzywa wkładamy do bulionu i całość gotujemy jeszcze godzinę. Pod koniec dodajemy po 2 łyżki sosu sojowego, rybnego i worcestershire oraz goździki, lubczyk i anyż.

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera