WAŻNE
TERAZ

Prezes PSL wybrany. Był jedynym kandydatem

Rosół Doroty Szelągowskiej - aromatyczny bulion z orientalną nutą

Pyszny, pachnący grzybami, goździkami i anyżem bulion wołowy, to jedna z kulinarnych propozycji znanej prezenterki i projektantki wnętrz Doroty Szelągowskiej. Rosół w taki wydaniu będzie doskonałym uzupełnieniem niedzielnego obiadu. Musicie go skosztować!

RosółRosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dorota Szelągowska to osobowość telewizyjna i projektantka wnętrz. Prowadzi też program "Totalne remonty Szelągowskiej". Na swoim blogu, znana prezenterka dzieli się poradami i inspiracjami wnętrzarskimi, a także zabiera czytelników za kulisy swojego programu telewizyjnego.

Tym razem Szelągowska zamiast wnętrzarskich rad, podzieliła się jednak inspiracją kulinarną. Ten niecodzienny przepis na rosół Szelągowska dostała od narzeczonego koleżanki. "Cudownie mieć w domu mężczyznę, który dobrze czuje się w kuchni. Nie chciałabym, aby mój partner gotował lepiej ode mnie, bo lubię być Królową Karmicielką. Jeżeli jednak mężczyzna lubi gotować i ma swoje popisowe dania, to cudownie. Taki jest Tomek – narzeczony Justyny z naszego biura. A oto jego specjalność: rosół. Nieco inaczej" - pisze na swoim blogu prezenterka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu

Rosół inny niż wszystkie

Rosół Szelągowskiej to bulion wołowy z dodatkiem grzybów, świeżego lubczyku, goździku i gwiazdek anyżu. Wyróżnia się bogatym smakiem i niesamowitym aromatem, który zawdzięcza właśnie tej wyjątkowej mieszance przypraw. Ten rosół będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego rosołu, dlatego warto choć raz go przygotować.

Przepis na aromatyczny rosół Doroty Szelągowskiej

Składniki:

  • 1 ogon wołowy
  • 1 szponder wołowy
  • 1 pręga wołowa
  • 3 skrzydełka kacze
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 5 suszonych grzybów
  • 5 goździków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 gałązki świeżego lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso wkładamy do dużego garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny, w międzyczasie ściągając szumowinę.
  3. Wszystkie warzywa oprócz cebuli obieramy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warzywa. Polewamy je oliwą i posypujemy solą.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza do czasu, aż warzywa się przypieką.
  5. Warzywa wkładamy do bulionu i całość gotujemy jeszcze godzinę. Pod koniec dodajemy po 2 łyżki sosu sojowego, rybnego i worcestershire oraz goździki, lubczyk i anyż.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty