Trwa ładowanie...
22-01-2017 08:01

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym i pralinami według przepisu z 1920 r.

Czekolada to składnik, który ma stałe miejsce w cukiernictwie. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", przygotowała na bazie tego produktu wyjątkowy torcik. Receptura na niego pochodzi z 1920 roku. Dodatkowo przełożyła wypiek czekoladowym kremem i ozdobiła go apetycznymi pralinkami.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym i pralinami według przepisu z 1920 r.Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
d1e9kl6
d1e9kl6

Składniki:

  • 6 jajek
  • 225 g mąki pszennej typ 450
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g masła
  • 190 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 30 ml likieru czekoladowego (opcjonalnie sok z czarnej porzeczki, likier karmelowy)

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka z cukrem do momentu, aż powstanie blada, żółta i puszysta masa. W osobnym rondelku rozpuścić i wystudzić masło. Białka ubić na sztywno. Przesiać dwa rodzaje mąki i kakao. Do ubitej masy żółtkowej dodać ubite białko. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki: wsypać partami mąkę wymieszaną z kakao. Na sam koniec dodać ostudzone masło i wymieszać ponownie. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do foremki.
Raga blogerki: piekłam z tej proporcji dwa mniejszej średnicy biszkopty (używam obręczy), ale można wszystko przełożyć do jednej foremki. Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremki. Biszkopt pieczemy przez 40 minut przy 160 stopniach.
Ostudzony biszkopt wyjąć z foremki i pokroić na 3 blaty - blat, który był dnem będzie stanowić wierzch torciku. Każdy blat nasączyć likierem czekoladowym i nałożyć porcję kremu czekoladowego. Wierzch skropić tylko likierem. Krem rozprowadzić po bokach i wyrównać za pomocą wygiętej szpatułki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wylać na sam wierzch. Z pozostałości po kremie uformować pralinki: małe kulki obtoczyć w kakao i ułożyć je na torciku. Na samym środku dodać wiórki z czekolady.
Zobacz także: pączki według przepisu z 1920 roku

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Włączyć najmniejszy palnik i czekać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Od czasu do czasu wszystko zamieszać - śmietanka nie powinna się zagotować. . Całość zamieszać trzepaczką, aby masa była jednolita. Po rozpuszczeniu czekolady odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Przestudzony krem zmiksować, aby stał się puszysty.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1e9kl6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj