Tort czekoladowy z kremem czekoladowym i pralinami według przepisu z 1920 r.
Czekolada to składnik, który ma stałe miejsce w cukiernictwie. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", przygotowała na bazie tego produktu wyjątkowy torcik. Receptura na niego pochodzi z 1920 roku. Dodatkowo przełożyła wypiek czekoladowym kremem i ozdobiła go apetycznymi pralinkami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki:
- 6 jajek
- 225 g mąki pszennej typ 450
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 35 g masła
- 190 g cukru
- 4 łyżki kakao
- 20 g mlecznej czekolady
- 30 ml likieru czekoladowego (opcjonalnie sok z czarnej porzeczki, likier karmelowy)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka z cukrem do momentu, aż powstanie blada, żółta i puszysta masa. W osobnym rondelku rozpuścić i wystudzić masło. Białka ubić na sztywno. Przesiać dwa rodzaje mąki i kakao. Do ubitej masy żółtkowej dodać ubite białko. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki: wsypać partami mąkę wymieszaną z kakao. Na sam koniec dodać ostudzone masło i wymieszać ponownie. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do foremki.
Raga blogerki: piekłam z tej proporcji dwa mniejszej średnicy biszkopty (używam obręczy), ale można wszystko przełożyć do jednej foremki. Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremki. Biszkopt pieczemy przez 40 minut przy 160 stopniach.
Ostudzony biszkopt wyjąć z foremki i pokroić na 3 blaty - blat, który był dnem będzie stanowić wierzch torciku. Każdy blat nasączyć likierem czekoladowym i nałożyć porcję kremu czekoladowego. Wierzch skropić tylko likierem. Krem rozprowadzić po bokach i wyrównać za pomocą wygiętej szpatułki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wylać na sam wierzch. Z pozostałości po kremie uformować pralinki: małe kulki obtoczyć w kakao i ułożyć je na torciku. Na samym środku dodać wiórki z czekolady.
Zobacz także: pączki według przepisu z 1920 roku
Składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Włączyć najmniejszy palnik i czekać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Od czasu do czasu wszystko zamieszać - śmietanka nie powinna się zagotować. . Całość zamieszać trzepaczką, aby masa była jednolita. Po rozpuszczeniu czekolady odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Przestudzony krem zmiksować, aby stał się puszysty.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.