WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym i pralinami według przepisu z 1920 r. 

Czekolada to składnik, który ma stałe miejsce w cukiernictwie. Lena, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", przygotowała na bazie tego produktu wyjątkowy torcik. Receptura na niego pochodzi z 1920 roku. Dodatkowo przełożyła wypiek czekoladowym kremem i ozdobiła go apetycznymi pralinkami.

Tort czekoladowy z kremem czekoladowym i pralinami według przepisu z 1920 r.
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl
1

Składniki:

  • 6 jajek
  • 225 g mąki pszennej typ 450
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 35 g masła
  • 190 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 20 g mlecznej czekolady
  • 30 ml likieru czekoladowego (opcjonalnie sok z czarnej porzeczki, likier karmelowy)

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Zmiksować żółtka z cukrem do momentu, aż powstanie blada, żółta i puszysta masa. W osobnym rondelku rozpuścić i wystudzić masło. Białka ubić na sztywno. Przesiać dwa rodzaje mąki i kakao. Do ubitej masy żółtkowej dodać ubite białko. Wszystkie składniki połączyć za pomocą szpatułki: wsypać partami mąkę wymieszaną z kakao. Na sam koniec dodać ostudzone masło i wymieszać ponownie. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do foremki.
Raga blogerki: piekłam z tej proporcji dwa mniejszej średnicy biszkopty (używam obręczy), ale można wszystko przełożyć do jednej foremki. Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości foremki. Biszkopt pieczemy przez 40 minut przy 160 stopniach.
Ostudzony biszkopt wyjąć z foremki i pokroić na 3 blaty - blat, który był dnem będzie stanowić wierzch torciku. Każdy blat nasączyć likierem czekoladowym i nałożyć porcję kremu czekoladowego. Wierzch skropić tylko likierem. Krem rozprowadzić po bokach i wyrównać za pomocą wygiętej szpatułki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wylać na sam wierzch. Z pozostałości po kremie uformować pralinki: małe kulki obtoczyć w kakao i ułożyć je na torciku. Na samym środku dodać wiórki z czekolady.
Zobacz także: pączki według przepisu z 1920 roku

Składniki na krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Włączyć najmniejszy palnik i czekać, aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Od czasu do czasu wszystko zamieszać - śmietanka nie powinna się zagotować. . Całość zamieszać trzepaczką, aby masa była jednolita. Po rozpuszczeniu czekolady odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Przestudzony krem zmiksować, aby stał się puszysty.

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm