Krem czekoladowy
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 15 dag cukru
- 4 czubate łyżki utartej czekolady
- 1-2 kieliszki rumu lub koniaku
- 10 dag migdałów
- 3 łyżeczki żelatyny
żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody, pozostawić na 15 minut, następnie mieszając podgrzewać do zagotowania. gdy zawrze wymieszac z czekoladą pozostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, gdy będzie sztywna nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka. Oddzielnie ubić smietanę. Połączyć z masą jajeczną. Następnie stale mieszając dodać żelatynę z czekoladą i rum. Na konieć wymieszać krem z obranymi i drobno pokrojonymi migdałami. schłodzć.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze