Kakaowiec - zdrowa i smaczna czekolada

Myśląc o czekoladzie, mamy przed oczami słodką przekąskę, która nijak ma się do zdrowych produktów i racjonalnego odżywiania. O ile mleczne wyroby ze słodkim nadzieniem faktycznie nie należą do dietetycznych przekąsek, o tyle czekolada w postaci surowych ziaren to dobry pomysł na smakołyk w stylu fit. Oto co warto wiedzieć na temat kakaowca.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Zdrowa wersja czekolady

Obraz
© 123RF.COM

Myśląc o czekoladzie, mamy przed oczami słodką przekąskę, która nijak ma się do zdrowych produktów i racjonalnego odżywiania. O ile mleczne wyroby ze słodkim nadzieniem faktycznie nie należą do dietetycznych przekąsek, o tyle czekolada w postaci surowych ziaren to dobry pomysł na smakołyk w stylu fit. Oto co warto wiedzieć na temat kakaowca.

/ 6Super food wśród słodyczy

Obraz
© 123RF.COM

Te wyjątkowe ziarna pozyskiwane są z rosnącego w Ameryce Środkowej i Południowej drzewa kakaowca. Kakao w takiej surowej postaci to bogactwo cennych składników oraz wyjątkowego smaku. Nie sposób przyrównać ich do wyrobów czekoladopodobnych, które dominują na sklepowych półkach. W ich składzie znajdziemy dodatki niebezpiecznego dla zdrowia oleju palmowego, rafinowanego cukru i mleka w proszku. Taka mieszanka sprawia, że po regularnej konsumpcji tych produktów nie tylko przybywa nam dodatkowych kilogramów, ale narażamy się na zaburzenia pracy serca i inne choroby cywilizacyje.

/ 6Potężna dawka przeciwutleniaczy i minerałów

Obraz
© 123RF.COM

Surowe ziarna kakaowca są skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Substancje te spowalniają procesy starzenia się komórek i w naturalny sposób chronią przed rakiem i innymi chorobami. Żywieniowcy i dietetycy zgodnie podkreślają, że kakaowiec zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny produkt (potwierdzają to badania, m.in test ORAC).

Ponadto produkt ten uzupełnia niedobory podstawowych pierwiastków m.in. magnezu, żelaza, cynku, chromu i manganu. Znajdziemy w nim również dawki witaminy C i kwasy omega-6.

/ 6Kakaowiec na dobry humor

Obraz
© 123RF.COM

Gorszy nastrój i ochota na coś słodkiego to spora pułapka dla osób dbających o linię. Ratunkiem w takich sytuacjach będą surowe ziarna kakao, które skutecznie poprawiają samopoczucie. Wszystko za sprawą anadamidu, czyli substancji wytwarzanej również po ćwiczeniach i dającej uczucie satysfakcji. Naukowo dowiedziono też, że jedzona regularnie czekolada w takiej postaci pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych i znacznie poprawia koncentrację oraz pracę umysłu.

/ 6Gdzie go kupić?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując surowe ziarna kakaowca (w postaci całej, proszkowane lub jako tabliczka czekolady) należy upewnić się, że nie zawierają żadnych dodatków, które obniżają ich wartości odżywcze. Najłatwiej znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością. W ofercie niektórych producentów słodyczy coraz częściej pojawiają się także produkty zawierające kakaowiec np. batony i orzechy w czekoladzie.

/ 6Jak go jeść?

Obraz
© Shutterstock.com

Specjaliści ds. żywienia polecają spożywanie ich w formie najmniej przetworzonej, najlepiej bez obróbki termicznej, jako dodatek do gotowego już dania. Można użyć ich do owsianki, koktajli, deserów i domowych mieszanek bakaliowych. Należy jednak zachować umiar w ich konsumpcji - zalecana dawka to jedno ziarno dziennie na 5-8 kg wagi.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika