Kakaowiec - zdrowa i smaczna czekolada
Myśląc o czekoladzie, mamy przed oczami słodką przekąskę, która nijak ma się do zdrowych produktów i racjonalnego odżywiania. O ile mleczne wyroby ze słodkim nadzieniem faktycznie nie należą do dietetycznych przekąsek, o tyle czekolada w postaci surowych ziaren to dobry pomysł na smakołyk w stylu fit. Oto co warto wiedzieć na temat kakaowca.
Zdrowa wersja czekolady
Myśląc o czekoladzie, mamy przed oczami słodką przekąskę, która nijak ma się do zdrowych produktów i racjonalnego odżywiania. O ile mleczne wyroby ze słodkim nadzieniem faktycznie nie należą do dietetycznych przekąsek, o tyle czekolada w postaci surowych ziaren to dobry pomysł na smakołyk w stylu fit. Oto co warto wiedzieć na temat kakaowca.
Super food wśród słodyczy
Te wyjątkowe ziarna pozyskiwane są z rosnącego w Ameryce Środkowej i Południowej drzewa kakaowca. Kakao w takiej surowej postaci to bogactwo cennych składników oraz wyjątkowego smaku. Nie sposób przyrównać ich do wyrobów czekoladopodobnych, które dominują na sklepowych półkach. W ich składzie znajdziemy dodatki niebezpiecznego dla zdrowia oleju palmowego, rafinowanego cukru i mleka w proszku. Taka mieszanka sprawia, że po regularnej konsumpcji tych produktów nie tylko przybywa nam dodatkowych kilogramów, ale narażamy się na zaburzenia pracy serca i inne choroby cywilizacyje.
Potężna dawka przeciwutleniaczy i minerałów
Surowe ziarna kakaowca są skoncentrowanym źródłem antyoksydantów znalezionym w pożywieniu. Substancje te spowalniają procesy starzenia się komórek i w naturalny sposób chronią przed rakiem i innymi chorobami. Żywieniowcy i dietetycy zgodnie podkreślają, że kakaowiec zawiera więcej przeciwutleniaczy niż jakikolwiek inny produkt (potwierdzają to badania, m.in test ORAC).
Ponadto produkt ten uzupełnia niedobory podstawowych pierwiastków m.in. magnezu, żelaza, cynku, chromu i manganu. Znajdziemy w nim również dawki witaminy C i kwasy omega-6.
Kakaowiec na dobry humor
Gorszy nastrój i ochota na coś słodkiego to spora pułapka dla osób dbających o linię. Ratunkiem w takich sytuacjach będą surowe ziarna kakao, które skutecznie poprawiają samopoczucie. Wszystko za sprawą anadamidu, czyli substancji wytwarzanej również po ćwiczeniach i dającej uczucie satysfakcji. Naukowo dowiedziono też, że jedzona regularnie czekolada w takiej postaci pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych i znacznie poprawia koncentrację oraz pracę umysłu.
Gdzie go kupić?
Kupując surowe ziarna kakaowca (w postaci całej, proszkowane lub jako tabliczka czekolady) należy upewnić się, że nie zawierają żadnych dodatków, które obniżają ich wartości odżywcze. Najłatwiej znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością. W ofercie niektórych producentów słodyczy coraz częściej pojawiają się także produkty zawierające kakaowiec np. batony i orzechy w czekoladzie.
Jak go jeść?
Specjaliści ds. żywienia polecają spożywanie ich w formie najmniej przetworzonej, najlepiej bez obróbki termicznej, jako dodatek do gotowego już dania. Można użyć ich do owsianki, koktajli, deserów i domowych mieszanek bakaliowych. Należy jednak zachować umiar w ich konsumpcji - zalecana dawka to jedno ziarno dziennie na 5-8 kg wagi.