Kremówka
- krem:
- - 1 litr mleka
- - 20 dag cukru
- - 15 dag mąki krupczatki
- - 30 dag masła
- - 3 żółtka
- - 1,6 dag cukru waniliowego
- ponadto:
- - 30 dag gotowego, mrożonego ciasta francuskiego
- - słoik dżemu lub konfitury malinowej
- - cukier puder
1. Ciasto rozmrozić. Podzielić na 2 jednakowe prostokąty. Wyłożyć każdy do 2 blach przepłukanych zimną wodą. Piec 10-12 min. w 220 stopniach.
2. Z cukru pudru i wody zrobić lukier i pokryć nim jeden upieczony placek ciasta.
3. Krem: Z mleka, mąki i cukru, cukru waniliowego ugotować budyń. Przestudzić. Masę zmiksować z żółtkami i utartym masłem.
4. Suchy placek posmarować konfiturą, kremem, przykryć drugim (polukrowanym) plackiem.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze