Suszone żółtka konkurencją dla parmezanu. Możesz przygotować je w domu

Suszone żółtka surowych jajek. Brzmi dziwnie? Być może, ale okazuje się, że jest to możliwe, a w dodatku – ta metoda ma dość pokaźne grono fanów. Jeśli zastanawiasz się, skąd pomysł na suszenie żółtka, oto odpowiedź: jego smak jest niezrównany!

Suszenie żółtek jajSuszone żółtka jaj smakują jak parmezan
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
16

Suszone żółtka – do czego można je wykorzystać

Suszenie żółtka polega na wyciągnięciu z niego wilgoci za pomocą mieszanki cukru i soli oraz długiego suszenia w niskiej temperaturze. W ten sposób zakonserwowane żółtko staje się lekko gumowate w strukturze i ma zdecydowanie postać stałą. Z powodzeniem można je pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie niczym pergamin plasterki.

Czemu ma ten zabieg służyć? Oczywiście wydobyciu wyjątkowego smaku z jajka, a nawet więcej – zintensyfikowaniu go. Suszone żółtko przypomina dojrzewający, twardy ser – np. parmezan – i jest źródłem tzw. umami, zwanego piątym smakiem.

Kogo żmudny proces suszenia żółtek może zachwycić? Z pewnością fanów płynnego, kremowego, tłustego i charakterystycznego smaku żółtka. W tej odsłonie jajko będzie idealnym dodatkiem do makaronów, sałatek, ale też jako wykończenie zup, sosów czy past kanapkowych. Możliwości jest niemal nieskończenie wiele, zresztą wie o tym każdy fan dojrzewających serów, których wiórki czy płatki są idealnym zwieńczeniem… właściwie każdego dania.

Suszone żółtka – jak je przygotować w domu

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 kg soli (lub 1 kg soli i 1 kg cukru)

Czego potrzebujesz:

  • suszarka do grzybów (owoców, warzyw, ziół)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sól lub wymieszaj dokładnie sól z cukrem.
  2. Na dnie dużego pojemnika – najlepiej szczelnie zamykanego pokrywką – wysyp połowę soli/soli z cukrem i za pomocą łyżki zrób 10 wgłębień odpowiadających mniej więcej wielkości żółtek.
  3. W międzyczasie umyj skorupki jaj wodą z delikatnym detergentem (możesz je również sparzyć dodatkowo wrzątkiem).
  4. Oddziel żółtko od białka jajka – każde żółtko przekładaj od razu do wgłębienia w soli.
  5. Gdy wszystkie żółtka wylądują w pojemniku, przysyp je delikatnie pozostałą solą. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i przełóż go do lodówki na 7-9 dni.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij żółtka i każde delikatnie przemyj, usuwając w ten sposób nadmiar soli lub soli i cukru.
  7. Wykładaj żółtka na ręcznik papierowy, a następnie przełóż je do suszarki na grzyby – suszenie powinno trwać około 10-20 godzin.
  8. Stopień wysuszenia żółtek należy kontrolować – powinny delikatnie uginać się pod palcem, ale jednocześnie mieć zwartą, zdecydowanie stałą konsystencję.

Tak przygotowane żółtka należy przełożyć do szczelnie zamykanego, szklanego słoja, gdzie mogą spędzić wiele tygodni – oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz wszystkich żółtek w przeciągu kilku dni. Ich smak naprawdę może uzależniać!

Białko czy żółtko? Już wiadomo, co jest lepsze dla zdrowia

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier