Suszone żółtka konkurencją dla parmezanu. Możesz przygotować je w domu

Suszone żółtka surowych jajek. Brzmi dziwnie? Być może, ale okazuje się, że jest to możliwe, a w dodatku – ta metoda ma dość pokaźne grono fanów. Jeśli zastanawiasz się, skąd pomysł na suszenie żółtka, oto odpowiedź: jego smak jest niezrównany!

Suszenie żółtek jajSuszone żółtka jaj smakują jak parmezan
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
16

Suszone żółtka – do czego można je wykorzystać

Suszenie żółtka polega na wyciągnięciu z niego wilgoci za pomocą mieszanki cukru i soli oraz długiego suszenia w niskiej temperaturze. W ten sposób zakonserwowane żółtko staje się lekko gumowate w strukturze i ma zdecydowanie postać stałą. Z powodzeniem można je pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie niczym pergamin plasterki.

Czemu ma ten zabieg służyć? Oczywiście wydobyciu wyjątkowego smaku z jajka, a nawet więcej – zintensyfikowaniu go. Suszone żółtko przypomina dojrzewający, twardy ser – np. parmezan – i jest źródłem tzw. umami, zwanego piątym smakiem.

Kogo żmudny proces suszenia żółtek może zachwycić? Z pewnością fanów płynnego, kremowego, tłustego i charakterystycznego smaku żółtka. W tej odsłonie jajko będzie idealnym dodatkiem do makaronów, sałatek, ale też jako wykończenie zup, sosów czy past kanapkowych. Możliwości jest niemal nieskończenie wiele, zresztą wie o tym każdy fan dojrzewających serów, których wiórki czy płatki są idealnym zwieńczeniem… właściwie każdego dania.

Suszone żółtka – jak je przygotować w domu

Składniki:

  • 10 jajek
  • 2 kg soli (lub 1 kg soli i 1 kg cukru)

Czego potrzebujesz:

  • suszarka do grzybów (owoców, warzyw, ziół)

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sól lub wymieszaj dokładnie sól z cukrem.
  2. Na dnie dużego pojemnika – najlepiej szczelnie zamykanego pokrywką – wysyp połowę soli/soli z cukrem i za pomocą łyżki zrób 10 wgłębień odpowiadających mniej więcej wielkości żółtek.
  3. W międzyczasie umyj skorupki jaj wodą z delikatnym detergentem (możesz je również sparzyć dodatkowo wrzątkiem).
  4. Oddziel żółtko od białka jajka – każde żółtko przekładaj od razu do wgłębienia w soli.
  5. Gdy wszystkie żółtka wylądują w pojemniku, przysyp je delikatnie pozostałą solą. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i przełóż go do lodówki na 7-9 dni.
  6. Po upływie tego czasu wyjmij żółtka i każde delikatnie przemyj, usuwając w ten sposób nadmiar soli lub soli i cukru.
  7. Wykładaj żółtka na ręcznik papierowy, a następnie przełóż je do suszarki na grzyby – suszenie powinno trwać około 10-20 godzin.
  8. Stopień wysuszenia żółtek należy kontrolować – powinny delikatnie uginać się pod palcem, ale jednocześnie mieć zwartą, zdecydowanie stałą konsystencję.

Tak przygotowane żółtka należy przełożyć do szczelnie zamykanego, szklanego słoja, gdzie mogą spędzić wiele tygodni – oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz wszystkich żółtek w przeciągu kilku dni. Ich smak naprawdę może uzależniać!

Białko czy żółtko? Już wiadomo, co jest lepsze dla zdrowia

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok