Suszone żółtka konkurencją dla parmezanu. Możesz przygotować je w domu
Suszone żółtka surowych jajek. Brzmi dziwnie? Być może, ale okazuje się, że jest to możliwe, a w dodatku – ta metoda ma dość pokaźne grono fanów. Jeśli zastanawiasz się, skąd pomysł na suszenie żółtka, oto odpowiedź: jego smak jest niezrównany!
Suszone żółtka – do czego można je wykorzystać
Suszenie żółtka polega na wyciągnięciu z niego wilgoci za pomocą mieszanki cukru i soli oraz długiego suszenia w niskiej temperaturze. W ten sposób zakonserwowane żółtko staje się lekko gumowate w strukturze i ma zdecydowanie postać stałą. Z powodzeniem można je pokroić lub zetrzeć na tarce na cienkie niczym pergamin plasterki.
Czemu ma ten zabieg służyć? Oczywiście wydobyciu wyjątkowego smaku z jajka, a nawet więcej – zintensyfikowaniu go. Suszone żółtko przypomina dojrzewający, twardy ser – np. parmezan – i jest źródłem tzw. umami, zwanego piątym smakiem.
Kogo żmudny proces suszenia żółtek może zachwycić? Z pewnością fanów płynnego, kremowego, tłustego i charakterystycznego smaku żółtka. W tej odsłonie jajko będzie idealnym dodatkiem do makaronów, sałatek, ale też jako wykończenie zup, sosów czy past kanapkowych. Możliwości jest niemal nieskończenie wiele, zresztą wie o tym każdy fan dojrzewających serów, których wiórki czy płatki są idealnym zwieńczeniem… właściwie każdego dania.
Suszone żółtka – jak je przygotować w domu
Składniki:
- 10 jajek
- 2 kg soli (lub 1 kg soli i 1 kg cukru)
Czego potrzebujesz:
- suszarka do grzybów (owoców, warzyw, ziół)
Przygotowanie:
- Przygotuj sól lub wymieszaj dokładnie sól z cukrem.
- Na dnie dużego pojemnika – najlepiej szczelnie zamykanego pokrywką – wysyp połowę soli/soli z cukrem i za pomocą łyżki zrób 10 wgłębień odpowiadających mniej więcej wielkości żółtek.
- W międzyczasie umyj skorupki jaj wodą z delikatnym detergentem (możesz je również sparzyć dodatkowo wrzątkiem).
- Oddziel żółtko od białka jajka – każde żółtko przekładaj od razu do wgłębienia w soli.
- Gdy wszystkie żółtka wylądują w pojemniku, przysyp je delikatnie pozostałą solą. Następnie zamknij szczelnie pojemnik i przełóż go do lodówki na 7-9 dni.
- Po upływie tego czasu wyjmij żółtka i każde delikatnie przemyj, usuwając w ten sposób nadmiar soli lub soli i cukru.
- Wykładaj żółtka na ręcznik papierowy, a następnie przełóż je do suszarki na grzyby – suszenie powinno trwać około 10-20 godzin.
- Stopień wysuszenia żółtek należy kontrolować – powinny delikatnie uginać się pod palcem, ale jednocześnie mieć zwartą, zdecydowanie stałą konsystencję.
Tak przygotowane żółtka należy przełożyć do szczelnie zamykanego, szklanego słoja, gdzie mogą spędzić wiele tygodni – oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz wszystkich żółtek w przeciągu kilku dni. Ich smak naprawdę może uzależniać!
Białko czy żółtko? Już wiadomo, co jest lepsze dla zdrowia
Zobacz także: