Dna moczanowa. Jakie produkty musisz wykluczyć z diety?

Dna moczanowa to coraz poważniejszy problem w krajach wysokorozwiniętych – w Polsce cierpi na nią już ponad pół miliona Polaków. Jedną z metod leczenia, towarzyszącą farmakoterapii, jest dieta. Na czym polega i co trzeba wyeliminować z jadłospisu, by podagra przestała być zagrożeniem?

Smażona wątróbkaDieta w podagrze odgrywa istotną rolę
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dna moczanowa – czym jest

Podagra jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która dotyka stawy, powodując dotkliwy ból. Zaburzona gospodarka kwasowo-zasadowa prowadzi do odkładania się kwasu moczowego w postaci kryształów. Osadzają się one właśnie w stawach – głównie w palcach stopy, ale też w kolanach, w stawie skokowym i nadgarstkach.

Leczenie dny moczanowej opiera się na prowadzeniu odpowiedniej diety, dlatego że przyczyną choroby w dużej mierze jest nadmiar mięsa, a także alkohol oraz dieta bogatopurynowa. Dlatego właśnie podagra nazywana była niegdyś chorobą bogatych ludzi.

Co należy wykluczyć z diety, by pożegnać się z bólem? Lista wcale nie jest krótka.

Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać

Dna moczanowa – jakie produkty musisz wykluczyć z diety

Dieta wspierająca leczenie dny moczanowej opiera się na wyeliminowaniu produktów bogatopurynowych. Na co chorzy muszą uważać? Oto lista produktów zakazanych, jeśli chorujesz na podagrę

  • wątróbka – wraz z innymi podrobami, w tym flakami, oraz z kaszanką, a także tłustym mięsem i wędzonymi wędlinami jest źródłem puryn, które organizm przetwarza na kwas moczowy
  • sardynki – pyszne, zdrowe, tłuste morskie ryby, które są bogactwem kwasów omega-3 i omega-6 niestety nie powinny być spożywane przez chorych na podagrę z uwagi na wysokie stężenie puryn
  • soki owocowe – powinny ich unikać osoby borykające się z cukrzycą, ale także chorzy na dnę moczanową. Powód? Soki to źródło fruktozy, którą częściowo organizm przetwarza na kwas mlekowy, hamujący wydalanie kwasu moczowego z organizmu
  • piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza procesy metaboliczne związane z wydalaniem tego związku z organizmu. W dodatku alkohol sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, więc również wódka czy wino należą do produktów, które chorzy na podagrę powinni wyeliminować
  • grzyby – świeże, suszone, marynowane – niestety grzyby leśne i większość hodowlanych (poza kurkami) nasila odkładanie się kwasu moczowego, co może powodować nasilenie dolegliwości bólowych
  • tłuste sery – żółty czy pleśniowy – to bez znaczenia. Sery są zakazane w diecie chorych na dnę moczanową rabarbar, szczaw, szpinak – zawierają kwas szczawiowy, który sprzyja odkładaniu się kamieni nerkowych i jest bogactwem puryn
  • kalafior, brokuły, brukselka i kukurydza – te warzywa, choć bardzo cenione w kuchni, to z uwagi na stężenie puryn nie są polecane chorym
  • kawa i herbata, kakao i czekolada – wysokie stężenie puryn sprawia, że powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety chorych na podagrę

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja