Dna moczanowa. Jakie produkty musisz wykluczyć z diety?
Dna moczanowa to coraz poważniejszy problem w krajach wysokorozwiniętych – w Polsce cierpi na nią już ponad pół miliona Polaków. Jedną z metod leczenia, towarzyszącą farmakoterapii, jest dieta. Na czym polega i co trzeba wyeliminować z jadłospisu, by podagra przestała być zagrożeniem?
Dna moczanowa – czym jest
Podagra jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która dotyka stawy, powodując dotkliwy ból. Zaburzona gospodarka kwasowo-zasadowa prowadzi do odkładania się kwasu moczowego w postaci kryształów. Osadzają się one właśnie w stawach – głównie w palcach stopy, ale też w kolanach, w stawie skokowym i nadgarstkach.
Leczenie dny moczanowej opiera się na prowadzeniu odpowiedniej diety, dlatego że przyczyną choroby w dużej mierze jest nadmiar mięsa, a także alkohol oraz dieta bogatopurynowa. Dlatego właśnie podagra nazywana była niegdyś chorobą bogatych ludzi.
Co należy wykluczyć z diety, by pożegnać się z bólem? Lista wcale nie jest krótka.
Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać
Dna moczanowa – jakie produkty musisz wykluczyć z diety
Dieta wspierająca leczenie dny moczanowej opiera się na wyeliminowaniu produktów bogatopurynowych. Na co chorzy muszą uważać? Oto lista produktów zakazanych, jeśli chorujesz na podagrę
- wątróbka – wraz z innymi podrobami, w tym flakami, oraz z kaszanką, a także tłustym mięsem i wędzonymi wędlinami jest źródłem puryn, które organizm przetwarza na kwas moczowy
- sardynki – pyszne, zdrowe, tłuste morskie ryby, które są bogactwem kwasów omega-3 i omega-6 niestety nie powinny być spożywane przez chorych na podagrę z uwagi na wysokie stężenie puryn
- soki owocowe – powinny ich unikać osoby borykające się z cukrzycą, ale także chorzy na dnę moczanową. Powód? Soki to źródło fruktozy, którą częściowo organizm przetwarza na kwas mlekowy, hamujący wydalanie kwasu moczowego z organizmu
- piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza procesy metaboliczne związane z wydalaniem tego związku z organizmu. W dodatku alkohol sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, więc również wódka czy wino należą do produktów, które chorzy na podagrę powinni wyeliminować
- grzyby – świeże, suszone, marynowane – niestety grzyby leśne i większość hodowlanych (poza kurkami) nasila odkładanie się kwasu moczowego, co może powodować nasilenie dolegliwości bólowych
- tłuste sery – żółty czy pleśniowy – to bez znaczenia. Sery są zakazane w diecie chorych na dnę moczanową rabarbar, szczaw, szpinak – zawierają kwas szczawiowy, który sprzyja odkładaniu się kamieni nerkowych i jest bogactwem puryn
- kalafior, brokuły, brukselka i kukurydza – te warzywa, choć bardzo cenione w kuchni, to z uwagi na stężenie puryn nie są polecane chorym
- kawa i herbata, kakao i czekolada – wysokie stężenie puryn sprawia, że powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety chorych na podagrę
Zobacz także: