Dna moczanowa. Jakie produkty musisz wykluczyć z diety?

Dna moczanowa to coraz poważniejszy problem w krajach wysokorozwiniętych – w Polsce cierpi na nią już ponad pół miliona Polaków. Jedną z metod leczenia, towarzyszącą farmakoterapii, jest dieta. Na czym polega i co trzeba wyeliminować z jadłospisu, by podagra przestała być zagrożeniem?

Smażona wątróbkaDieta w podagrze odgrywa istotną rolę
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Dna moczanowa – czym jest

Podagra jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która dotyka stawy, powodując dotkliwy ból. Zaburzona gospodarka kwasowo-zasadowa prowadzi do odkładania się kwasu moczowego w postaci kryształów. Osadzają się one właśnie w stawach – głównie w palcach stopy, ale też w kolanach, w stawie skokowym i nadgarstkach.

Leczenie dny moczanowej opiera się na prowadzeniu odpowiedniej diety, dlatego że przyczyną choroby w dużej mierze jest nadmiar mięsa, a także alkohol oraz dieta bogatopurynowa. Dlatego właśnie podagra nazywana była niegdyś chorobą bogatych ludzi.

Co należy wykluczyć z diety, by pożegnać się z bólem? Lista wcale nie jest krótka.

Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać

Dna moczanowa – jakie produkty musisz wykluczyć z diety

Dieta wspierająca leczenie dny moczanowej opiera się na wyeliminowaniu produktów bogatopurynowych. Na co chorzy muszą uważać? Oto lista produktów zakazanych, jeśli chorujesz na podagrę

  • wątróbka – wraz z innymi podrobami, w tym flakami, oraz z kaszanką, a także tłustym mięsem i wędzonymi wędlinami jest źródłem puryn, które organizm przetwarza na kwas moczowy
  • sardynki – pyszne, zdrowe, tłuste morskie ryby, które są bogactwem kwasów omega-3 i omega-6 niestety nie powinny być spożywane przez chorych na podagrę z uwagi na wysokie stężenie puryn
  • soki owocowe – powinny ich unikać osoby borykające się z cukrzycą, ale także chorzy na dnę moczanową. Powód? Soki to źródło fruktozy, którą częściowo organizm przetwarza na kwas mlekowy, hamujący wydalanie kwasu moczowego z organizmu
  • piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza procesy metaboliczne związane z wydalaniem tego związku z organizmu. W dodatku alkohol sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, więc również wódka czy wino należą do produktów, które chorzy na podagrę powinni wyeliminować
  • grzyby – świeże, suszone, marynowane – niestety grzyby leśne i większość hodowlanych (poza kurkami) nasila odkładanie się kwasu moczowego, co może powodować nasilenie dolegliwości bólowych
  • tłuste sery – żółty czy pleśniowy – to bez znaczenia. Sery są zakazane w diecie chorych na dnę moczanową rabarbar, szczaw, szpinak – zawierają kwas szczawiowy, który sprzyja odkładaniu się kamieni nerkowych i jest bogactwem puryn
  • kalafior, brokuły, brukselka i kukurydza – te warzywa, choć bardzo cenione w kuchni, to z uwagi na stężenie puryn nie są polecane chorym
  • kawa i herbata, kakao i czekolada – wysokie stężenie puryn sprawia, że powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety chorych na podagrę

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany