Trwa ładowanie...

Dna moczanowa. Jakie produkty musisz wykluczyć z diety?

Dna moczanowa to coraz poważniejszy problem w krajach wysokorozwiniętych – w Polsce cierpi na nią już ponad pół miliona Polaków. Jedną z metod leczenia, towarzyszącą farmakoterapii, jest dieta. Na czym polega i co trzeba wyeliminować z jadłospisu, by podagra przestała być zagrożeniem?

Dieta w podagrze odgrywa istotną rolęDieta w podagrze odgrywa istotną rolęŹródło: 123RF
d2a3foh
d2a3foh

Dna moczanowa – czym jest

Podagra jest przewlekłą chorobą metaboliczną, która dotyka stawy, powodując dotkliwy ból. Zaburzona gospodarka kwasowo-zasadowa prowadzi do odkładania się kwasu moczowego w postaci kryształów. Osadzają się one właśnie w stawach – głównie w palcach stopy, ale też w kolanach, w stawie skokowym i nadgarstkach.

Leczenie dny moczanowej opiera się na prowadzeniu odpowiedniej diety, dlatego że przyczyną choroby w dużej mierze jest nadmiar mięsa, a także alkohol oraz dieta bogatopurynowa. Dlatego właśnie podagra nazywana była niegdyś chorobą bogatych ludzi.

Co należy wykluczyć z diety, by pożegnać się z bólem? Lista wcale nie jest krótka.

Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać

Dna moczanowa – jakie produkty musisz wykluczyć z diety

Dieta wspierająca leczenie dny moczanowej opiera się na wyeliminowaniu produktów bogatopurynowych. Na co chorzy muszą uważać? Oto lista produktów zakazanych, jeśli chorujesz na podagrę

  • wątróbka – wraz z innymi podrobami, w tym flakami, oraz z kaszanką, a także tłustym mięsem i wędzonymi wędlinami jest źródłem puryn, które organizm przetwarza na kwas moczowy
  • sardynki – pyszne, zdrowe, tłuste morskie ryby, które są bogactwem kwasów omega-3 i omega-6 niestety nie powinny być spożywane przez chorych na podagrę z uwagi na wysokie stężenie puryn
  • soki owocowe – powinny ich unikać osoby borykające się z cukrzycą, ale także chorzy na dnę moczanową. Powód? Soki to źródło fruktozy, którą częściowo organizm przetwarza na kwas mlekowy, hamujący wydalanie kwasu moczowego z organizmu
  • piwo – podnosi poziom kwasu moczowego i zaburza procesy metaboliczne związane z wydalaniem tego związku z organizmu. W dodatku alkohol sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie, więc również wódka czy wino należą do produktów, które chorzy na podagrę powinni wyeliminować
  • grzyby – świeże, suszone, marynowane – niestety grzyby leśne i większość hodowlanych (poza kurkami) nasila odkładanie się kwasu moczowego, co może powodować nasilenie dolegliwości bólowych
  • tłuste sery – żółty czy pleśniowy – to bez znaczenia. Sery są zakazane w diecie chorych na dnę moczanową rabarbar, szczaw, szpinak – zawierają kwas szczawiowy, który sprzyja odkładaniu się kamieni nerkowych i jest bogactwem puryn
  • kalafior, brokuły, brukselka i kukurydza – te warzywa, choć bardzo cenione w kuchni, to z uwagi na stężenie puryn nie są polecane chorym
  • kawa i herbata, kakao i czekolada – wysokie stężenie puryn sprawia, że powinny zostać całkowicie wyeliminowane z diety chorych na podagrę
d2a3foh

Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2a3foh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a3foh
Więcej tematów