Dietetyczna sałatka wielkanocna. Na pewno nie pójdzie w boczki
Prosta i smaczna sałatka na Wielkanoc i nie tylko. Tę szybką i lekką sałatkę z przepiórczymi jajkami, pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret polecamy na wielkanocne śniadanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Na sos:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- sól, pieprz
- Jajka gotujemy na twardo. Hartujemy zimną wodą, obieramy ze skorupek.
- Składniki na sos umieszczamy w słoiczku i energicznie mieszamy.
- Warzywa dokładnie płuczemy, odsączamy na sicie.
- W miseczce lub na dużym talerzu rozkładamy mix sałat, a na nim rukolę.
- Przybieramy połówkami pomidorków koktajlowych. Skrapiamy sosem sałatkowym.
- Sałatkę posypujemy kiełkami rzodkiewki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Układamy przepiórcze jajka. Posypujemy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze