Trwa ładowanie...

Słodkie i słone szkockie wypieki. Aż grzech nie spróbować

Kulinarna Szkocja kojarzy się chyba głównie z potrawami, co najmniej, dziwnymi, albo po prostu niezbyt wysublimowanymi. Dużo tam krwi, podrobów i gotowanego mięsa. Choćby takie haggis czy black pudding. Z drugiej strony: niezłe ryby, wyśmienite owoce morza i ziemniaki w każdej możliwej odsłonie. No i obowiązkowa śniadaniowa owsianka – porridge czy Scottish Oats.

Słodkie i słone szkockie wypieki. Aż grzech nie spróbowaćŹródło: AdobeStock
d2oh6no
d2oh6no

Ale Szkoci wyspecjalizowali się też w wypiekach i to wypiekach całkiem niczego sobie. Na słodko, na słono, do herbaty, albo do śniadania z jajkiem sadzonym. Niezbyt skomplikowane, idealne do szybkiego zaaranżowania nawet w szkockie wietrzne popołudnia i deszczowe (także letnie!) wieczory.

Tattie scone – rożki ziemniaczane

Składniki:

  • 450 g mączystych ziemniaków, obranych i ugotowanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 100 g samorosnącej mąki

Przygotowanie: rozgnieść ziemniaki, sól, masło i mąkę na gęstą, dość twardą masę. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiać. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Pokroić na trójkąty i smażyć na natłuszczonej patelni do naleśników przez 4-5 min. z każdej strony. Podawać gorące najlepiej z jajkiem sadzonym.

Zobacz też: Prosty sposób na przedłużenie świeżości chleba. Poleży dłużej

Keks Earl Grey (chleb herbaciany)

Składniki:

  • 175 g suszonych żurawin
  • 175 g rodzynek
  • 300 ml mocnej, gorącej herbaty Earl Grey
  • 275 g samorosnącej mąki
  • 225 g cukru muscovado
  • 1 duże rozbełtane jajko
  • masło – do natłuszczenia formy i do podawania

Przygotowanie: żurawiny i rodzynki zalać gorącą herbatą, zamieszać i odstawić na noc. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Natłuścić formę na keks i wysypać mąką lub drobną bułką tartą. Mąkę, cukier i jajko dodać do owoców (płyn powinien zostać całkowicie zaabsorbowany przez owoce) i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki i wyrównać wierzch. Piec 1,45 min., sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Zostawić do ostygnięcia w blaszce. Kroić na grube kromki, smarować masłem i podawać z herbatą.

Klasyczny szkocki chleb herbaciany

Składniki:

  • 250 g samorosnącej mąki
  • 110 g ciemnego, brązowego cukru
  • 230 g mieszanki suszonych owoców (rodzynki, porzeczki, żurawiny)
  • 1 rozbełtane jajko
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki marmolady owocowej
  • 1 filiżanka schłodzonej mocnej czarnej herbaty
  • odrobina mleka

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę na keks natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Wszystkie suche składniki zmieszać razem w dużej misce. Dodać jajko, marmoladę, owoce, herbatę i dokładnie wymieszać. Dodać mleko (tyle, żeby mieszanka była wystarczająco płynna by wolno wlać ją do formy, nie powinna być zbyt płynna!). Piec 30-40 min, aż ciasto stanie się złoto-brązowe. Schłodzić w formie. Podawać kromki z masłem.

Shortbread – herbatniki maślane

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 140 g jasnego cukru trzcinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ryżowej

Przygotowanie: masło i cukier wyrabiać mikserem, aż połączą się w gładką masę. Dodać obie mąki i szczyptę soli i dalej wyrabiać, aż składniki się połączą. Na płaską blachę do pieczenia wyłożyć ciasto i rękoma uformować placek ok. 20 x 30 x 4cm. Przykryć folią spożywczą i wygładzić aby nie było zmarszczek. Wstawić do lodówki na około 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zdjąć folię, lekko ponakłuwać placek widelcem. Posypać pozostałym cukrem i piec przez 20-25 min. Zostawić na blasze do ochłodzenia. Pokroić na 24 cienkie plasterki.

Shortbread milionerów

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 175 g miękkiego masła
A closeup of some homemade chocolate and caramel millionaire's shortbread on a plate. AdobeStock
A closeup of some homemade chocolate and caramel millionaire's shortbread on a plate. Źródło: AdobeStock

Składniki na karmel i czekoladę:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g jasnego cukru muscovado
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić płaską formę do pieczenia (33 x 23 cm). Połączyć w misce mąkę i cukier, dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto i wyłożyć w formie, docisnąć do spodu. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez 20 min., aż bardzo lekko zbrązowieje. Odstawić do schłodzenia w formie.

d2oh6no

Karmel – masło lub margarynę, cukier i mleko skondensowane podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zagotować cały czas mieszając, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Wylać na ciasto i odstawić do schłodzenia. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wylać na zimny karmel, odstawić aż stwardnieje. Pokroić na kwadraty lub prostokąty.

Zapiekanki z kiełbaską – wersja "na bogato"

Składniki:

  • 1 średnia drobno posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • boczek pokrojony na skwarki
  • 75 ml Calvadosa
  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g surowego mięsa z kiełbasek
  • 4 gałązki szałwii, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g prażonych pistacji, posiekanych
  • 20 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 duże jajka, rozbełtane
  • 50 g bułki tartej
  • opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i boczek. Dodać Calvados i podpalić. Przełożyć zawartość patelni do miski do ostygnięcia. Wieprzowinę i mięso z kiełbasek wyłożyć do dużej miski. Dodać zioła, przyprawy, pistacje i morele, przyprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę z Calvadosem, jajka i bułkę tartą. Zmieszać na jednolitą masę.

Sausage Rolls in Pastry On A Black Slate Kitchen Tile With Copy Space AdobeStock
Sausage Rolls in Pastry On A Black Slate Kitchen Tile With Copy Space Źródło: AdobeStock

Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto francuskie. Nadzienie wyłożyć po jednej stronie ciasta. Krawędzie z tej samej strony posmarować jajkiem, złożyć ciasto i zakleić brzegi, ciasto ponacinać pośrodku. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec w piekarniku przez 10 min. na 200 st. C, następnie zredukować do 170 st. C i piec kolejne 10-15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Szkockie ciastka owsiane

Składniki:

  • 225 g płatków owsianych
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 60-80 ml gorącej wody

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Zmieszać płatki, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i połączyć. Dodawać gorącą wodę po trochu i wyrabiać, aż powstanie gęste ciasto. Stolnicę oprószyć mąką i odrobiną płatków. Rozwałkować ciasto na 0,5 cm placek. Wycinać kształty foremkami do ciastek. Piec ok. 20-30 min., aż będą lekko brązowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2oh6no
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2oh6no
Więcej tematów