Słodkie i słone szkockie wypieki. Aż grzech nie spróbować
Kulinarna Szkocja kojarzy się chyba głównie z potrawami, co najmniej, dziwnymi, albo po prostu niezbyt wysublimowanymi. Dużo tam krwi, podrobów i gotowanego mięsa. Choćby takie haggis czy black pudding. Z drugiej strony: niezłe ryby, wyśmienite owoce morza i ziemniaki w każdej możliwej odsłonie. No i obowiązkowa śniadaniowa owsianka – porridge czy Scottish Oats.
Ale Szkoci wyspecjalizowali się też w wypiekach i to wypiekach całkiem niczego sobie. Na słodko, na słono, do herbaty, albo do śniadania z jajkiem sadzonym. Niezbyt skomplikowane, idealne do szybkiego zaaranżowania nawet w szkockie wietrzne popołudnia i deszczowe (także letnie!) wieczory.
Tattie scone – rożki ziemniaczane
Składniki:
- 450 g mączystych ziemniaków, obranych i ugotowanych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g masła
- 100 g samorosnącej mąki
Przygotowanie: rozgnieść ziemniaki, sól, masło i mąkę na gęstą, dość twardą masę. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiać. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Pokroić na trójkąty i smażyć na natłuszczonej patelni do naleśników przez 4-5 min. z każdej strony. Podawać gorące najlepiej z jajkiem sadzonym.
Zobacz też: Prosty sposób na przedłużenie świeżości chleba. Poleży dłużej
Keks Earl Grey (chleb herbaciany)
Składniki:
- 175 g suszonych żurawin
- 175 g rodzynek
- 300 ml mocnej, gorącej herbaty Earl Grey
- 275 g samorosnącej mąki
- 225 g cukru muscovado
- 1 duże rozbełtane jajko
- masło – do natłuszczenia formy i do podawania
Przygotowanie: żurawiny i rodzynki zalać gorącą herbatą, zamieszać i odstawić na noc. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Natłuścić formę na keks i wysypać mąką lub drobną bułką tartą. Mąkę, cukier i jajko dodać do owoców (płyn powinien zostać całkowicie zaabsorbowany przez owoce) i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki i wyrównać wierzch. Piec 1,45 min., sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Zostawić do ostygnięcia w blaszce. Kroić na grube kromki, smarować masłem i podawać z herbatą.
Klasyczny szkocki chleb herbaciany
Składniki:
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę na keks natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Wszystkie suche składniki zmieszać razem w dużej misce. Dodać jajko, marmoladę, owoce, herbatę i dokładnie wymieszać. Dodać mleko (tyle, żeby mieszanka była wystarczająco płynna by wolno wlać ją do formy, nie powinna być zbyt płynna!). Piec 30-40 min, aż ciasto stanie się złoto-brązowe. Schłodzić w formie. Podawać kromki z masłem.
Shortbread – herbatniki maślane
Składniki:
- 300 g miękkiego masła
- 140 g jasnego cukru trzcinowego
- 300 g mąki pszennej
- 140 g mąki ryżowej
Przygotowanie: masło i cukier wyrabiać mikserem, aż połączą się w gładką masę. Dodać obie mąki i szczyptę soli i dalej wyrabiać, aż składniki się połączą. Na płaską blachę do pieczenia wyłożyć ciasto i rękoma uformować placek ok. 20 x 30 x 4cm. Przykryć folią spożywczą i wygładzić aby nie było zmarszczek. Wstawić do lodówki na około 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zdjąć folię, lekko ponakłuwać placek widelcem. Posypać pozostałym cukrem i piec przez 20-25 min. Zostawić na blasze do ochłodzenia. Pokroić na 24 cienkie plasterki.
Shortbread milionerów
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 75 g cukru trzcinowego
- 175 g miękkiego masła
Składniki na karmel i czekoladę:
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g jasnego cukru muscovado
- 2 puszki mleka skondensowanego
- 200 g mlecznej czekolady
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić płaską formę do pieczenia (33 x 23 cm). Połączyć w misce mąkę i cukier, dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto i wyłożyć w formie, docisnąć do spodu. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez 20 min., aż bardzo lekko zbrązowieje. Odstawić do schłodzenia w formie.
Karmel – masło lub margarynę, cukier i mleko skondensowane podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zagotować cały czas mieszając, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Wylać na ciasto i odstawić do schłodzenia. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wylać na zimny karmel, odstawić aż stwardnieje. Pokroić na kwadraty lub prostokąty.
Zapiekanki z kiełbaską – wersja "na bogato"
Składniki:
- 1 średnia drobno posiekana cebula
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- boczek pokrojony na skwarki
- 75 ml Calvadosa
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 200 g surowego mięsa z kiełbasek
- 4 gałązki szałwii, posiekane
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g prażonych pistacji, posiekanych
- 20 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 duże jajka, rozbełtane
- 50 g bułki tartej
- opakowanie ciasta francuskiego
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i boczek. Dodać Calvados i podpalić. Przełożyć zawartość patelni do miski do ostygnięcia. Wieprzowinę i mięso z kiełbasek wyłożyć do dużej miski. Dodać zioła, przyprawy, pistacje i morele, przyprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę z Calvadosem, jajka i bułkę tartą. Zmieszać na jednolitą masę.
Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto francuskie. Nadzienie wyłożyć po jednej stronie ciasta. Krawędzie z tej samej strony posmarować jajkiem, złożyć ciasto i zakleić brzegi, ciasto ponacinać pośrodku. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec w piekarniku przez 10 min. na 200 st. C, następnie zredukować do 170 st. C i piec kolejne 10-15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.
Szkockie ciastka owsiane
Składniki:
- 225 g płatków owsianych
- 60 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 60-80 ml gorącej wody
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Zmieszać płatki, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i połączyć. Dodawać gorącą wodę po trochu i wyrabiać, aż powstanie gęste ciasto. Stolnicę oprószyć mąką i odrobiną płatków. Rozwałkować ciasto na 0,5 cm placek. Wycinać kształty foremkami do ciastek. Piec ok. 20-30 min., aż będą lekko brązowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl