Słodkie i słone szkockie wypieki. Aż grzech nie spróbować

Kulinarna Szkocja kojarzy się chyba głównie z potrawami, co najmniej, dziwnymi, albo po prostu niezbyt wysublimowanymi. Dużo tam krwi, podrobów i gotowanego mięsa. Choćby takie haggis czy black pudding. Z drugiej strony: niezłe ryby, wyśmienite owoce morza i ziemniaki w każdej możliwej odsłonie. No i obowiązkowa śniadaniowa owsianka – porridge czy Scottish Oats.

 Szkoci wyspecjalizowali się w wypiekach
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Ale Szkoci wyspecjalizowali się też w wypiekach i to wypiekach całkiem niczego sobie. Na słodko, na słono, do herbaty, albo do śniadania z jajkiem sadzonym. Niezbyt skomplikowane, idealne do szybkiego zaaranżowania nawet w szkockie wietrzne popołudnia i deszczowe (także letnie!) wieczory.

Tattie scone – rożki ziemniaczane

Składniki:

  • 450 g mączystych ziemniaków, obranych i ugotowanych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 100 g samorosnącej mąki

Przygotowanie: rozgnieść ziemniaki, sól, masło i mąkę na gęstą, dość twardą masę. Wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, chwilę wyrabiać. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm. Pokroić na trójkąty i smażyć na natłuszczonej patelni do naleśników przez 4-5 min. z każdej strony. Podawać gorące najlepiej z jajkiem sadzonym.

Zobacz też: Prosty sposób na przedłużenie świeżości chleba. Poleży dłużej

Keks Earl Grey (chleb herbaciany)

Składniki:

  • 175 g suszonych żurawin
  • 175 g rodzynek
  • 300 ml mocnej, gorącej herbaty Earl Grey
  • 275 g samorosnącej mąki
  • 225 g cukru muscovado
  • 1 duże rozbełtane jajko
  • masło – do natłuszczenia formy i do podawania

Przygotowanie: żurawiny i rodzynki zalać gorącą herbatą, zamieszać i odstawić na noc. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C. Natłuścić formę na keks i wysypać mąką lub drobną bułką tartą. Mąkę, cukier i jajko dodać do owoców (płyn powinien zostać całkowicie zaabsorbowany przez owoce) i dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki i wyrównać wierzch. Piec 1,45 min., sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku. Zostawić do ostygnięcia w blaszce. Kroić na grube kromki, smarować masłem i podawać z herbatą.

Klasyczny szkocki chleb herbaciany

Składniki:

  • 250 g samorosnącej mąki
  • 110 g ciemnego, brązowego cukru
  • 230 g mieszanki suszonych owoców (rodzynki, porzeczki, żurawiny)
  • 1 rozbełtane jajko
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw – imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki marmolady owocowej
  • 1 filiżanka schłodzonej mocnej czarnej herbaty
  • odrobina mleka

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę na keks natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą. Wszystkie suche składniki zmieszać razem w dużej misce. Dodać jajko, marmoladę, owoce, herbatę i dokładnie wymieszać. Dodać mleko (tyle, żeby mieszanka była wystarczająco płynna by wolno wlać ją do formy, nie powinna być zbyt płynna!). Piec 30-40 min, aż ciasto stanie się złoto-brązowe. Schłodzić w formie. Podawać kromki z masłem.

Shortbread – herbatniki maślane

Składniki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 140 g jasnego cukru trzcinowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 140 g mąki ryżowej

Przygotowanie: masło i cukier wyrabiać mikserem, aż połączą się w gładką masę. Dodać obie mąki i szczyptę soli i dalej wyrabiać, aż składniki się połączą. Na płaską blachę do pieczenia wyłożyć ciasto i rękoma uformować placek ok. 20 x 30 x 4cm. Przykryć folią spożywczą i wygładzić aby nie było zmarszczek. Wstawić do lodówki na około 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zdjąć folię, lekko ponakłuwać placek widelcem. Posypać pozostałym cukrem i piec przez 20-25 min. Zostawić na blasze do ochłodzenia. Pokroić na 24 cienkie plasterki.

Shortbread milionerów

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 175 g miękkiego masła
A closeup of some homemade chocolate and caramel millionaire's shortbread on a plate.
© AdobeStock

Składniki na karmel i czekoladę:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g jasnego cukru muscovado
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 200 g mlecznej czekolady

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić płaską formę do pieczenia (33 x 23 cm). Połączyć w misce mąkę i cukier, dodać masło i wyrobić na gładkie ciasto i wyłożyć w formie, docisnąć do spodu. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec przez 20 min., aż bardzo lekko zbrązowieje. Odstawić do schłodzenia w formie.

Karmel – masło lub margarynę, cukier i mleko skondensowane podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zagotować cały czas mieszając, zmniejszyć ogień i gotować 5-10 minut, aż lekko zgęstnieje. Wylać na ciasto i odstawić do schłodzenia. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wylać na zimny karmel, odstawić aż stwardnieje. Pokroić na kwadraty lub prostokąty.

Zapiekanki z kiełbaską – wersja "na bogato"

Składniki:

  • 1 średnia drobno posiekana cebula
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • boczek pokrojony na skwarki
  • 75 ml Calvadosa
  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 200 g surowego mięsa z kiełbasek
  • 4 gałązki szałwii, posiekane
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 50 g prażonych pistacji, posiekanych
  • 20 suszonych moreli, pokrojonych w kostkę
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 duże jajka, rozbełtane
  • 50 g bułki tartej
  • opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i boczek. Dodać Calvados i podpalić. Przełożyć zawartość patelni do miski do ostygnięcia. Wieprzowinę i mięso z kiełbasek wyłożyć do dużej miski. Dodać zioła, przyprawy, pistacje i morele, przyprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną wcześniej cebulę z Calvadosem, jajka i bułkę tartą. Zmieszać na jednolitą masę.

Sausage Rolls in Pastry On A Black Slate Kitchen Tile With Copy Space
© AdobeStock

Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto francuskie. Nadzienie wyłożyć po jednej stronie ciasta. Krawędzie z tej samej strony posmarować jajkiem, złożyć ciasto i zakleić brzegi, ciasto ponacinać pośrodku. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Piec w piekarniku przez 10 min. na 200 st. C, następnie zredukować do 170 st. C i piec kolejne 10-15 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Szkockie ciastka owsiane

Składniki:

  • 225 g płatków owsianych
  • 60 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 60-80 ml gorącej wody

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Zmieszać płatki, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i połączyć. Dodawać gorącą wodę po trochu i wyrabiać, aż powstanie gęste ciasto. Stolnicę oprószyć mąką i odrobiną płatków. Rozwałkować ciasto na 0,5 cm placek. Wycinać kształty foremkami do ciastek. Piec ok. 20-30 min., aż będą lekko brązowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz