Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany RTV EURO AGD

Sekret baristów. Jaki ekspres do kawy wybrać?

Świeży croissant z dżemem, a do tego filiżanka aromatycznego espresso – takie śniadanie to przyjemność! Korzystając z ekspresu ciśnieniowego, możesz przyrządzić ulubioną kawę za dotknięciem… ekranu. Radzimy, jakiego rodzaju sprzęt warto kupić do domu.

 Źródło: Adobe Stock
d3hdsug
d3hdsug

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Również delektowanie się nią po południu stanowi dla niektórych ważny rytuał. Jeżeli chcemy, aby kawa nie tylko wyglądała efektownie, ale przede wszystkim miała wspaniały smak, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Oto, jaki ekspres do kawy warto kupić i czym różnią się poszczególne funkcje.

Ekspres kolbowy – wygodny w obsłudze

Na rynku mamy kilka rodzajów ekspresów do kawy, które różnią się obsługą oraz stopniem zaawansowania. Do najbardziej popularnych należą ekspresy kolbowe i automatyczne. Te pierwsze są bardzo proste w obsłudze, jednak w ich przypadku trzeba korzystać z kawy już zmielonej. Wystarczy ją wsypać do sitka znajdującego się w kolbie, a następnie włożyć do specjalnego miejsca w urządzeniu.

Zazwyczaj głębokość sitka określa, ile kawy możemy jednorazowo zaparzyć, najczęściej 1-2 filiżanki. Chcąc przygotować kolejne porcje, np. dla gości, trzeba opróżnić kolbę, usunąć resztki kawy, wymienić papierowy filtr i znów wsypać kawę. Zaletą ekspresów kolbowych jest to, że mogą być wyposażone w dyszę do spieniania mleka. Minusem jest to, że urządzenia nie mają wbudowanego młynka. Jeśli zaś chodzi o smak kawy, umiejętnie przyrządzona okazuje się tak samo dobra, jak w kawiarni.

d3hdsug

Ekspres automatyczny – oszczędza czas

Osoby, które uwielbiają pić kawę, ale nie mają wiele czasu na jej przygotowanie, powinny zainwestować w bardziej intuicyjny i nowoczesny sprzęt. Idealnym rozwiązaniem będą automatyczne ekspresy ciśnieniowe, które same potrafią dobierać parametry, takie jak grubość ziaren, ilość wody oraz temperatura. Dzięki nim można przyrządzić różne rodzaje kawy – espresso, americano, latte macchiato, cappuccino czy mokkę.

Ogromną zaletą ekspresów automatycznych jest to, że mają wbudowany młynek ceramiczny, za którego pomocą samodzielnie mielą ziarna tuż przed zrobieniem kawy. Podczas procesu parzenia wytwarza się wysokie ciśnienie, a dysza do spieniania mleka pozwala cieszyć się puszystym i delikatnym napojem. Mało tego, niektóre modele przygotowują od razu po dwie filiżanki ulubionej małej czarnej. Wystarczy jeden przycisk i gotowe. Takie urządzenie można już obsługiwać smartfonem, przez co zyskujemy oszczędność czasu.

Ekspresy do kawy – co jeszcze potrafią?

Podstawową funkcją ekspresów oczywiście jest parzenie kawy, ale najnowocześniejsze urządzenia mają mnóstwo dodatkowych udogodnień. Przykładem jest Ekspres Siemens wyposażony w system sensoFlow – monitoruje on temperaturę parzenia i pozwala wydobyć maksymalny aromat napoju. Za jeszcze pełniejszy smak odpowiada młynek ceramDrive, dzięki któremu zmielone cząsteczki ziaren mają dokładnie tę samą wielkość. Funkcjom użytkowym towarzyszy atrakcyjny design panelu dotykowego. Po wybraniu danej ikonki nasza ulubiona kawa właściwie sama się robi.

Na jaką kawę mamy dzisiaj ochotę: małą, średnią czy dużą? Za pomocą funkcji individualCup Volume możemy dopasować wielkość napoju do osobistych preferencji. A gdy chcemy "ekstra mocną", klikamy w opcję aromaDouble Shot. Po każdym parzeniu kawy z mlekiem system autoMilk Clean automatycznie czyści sprzęt ze spienionych resztek. Ekspres Siemens wyposażono ponadto w wyjmowaną jednostkę zaparzania. Łatwo i szybko można ją wysunąć, umyć i na nowo zamocować. Trzeba przyznać, że z tak inteligentnym urządzeniem picie kawy to czysta przyjemność.

Artykuł sponsorowany RTV EURO AGD
d3hdsug
d3hdsug
Więcej tematów