Trwa ładowanie...

Prosto, smacznie i oszczędnie - przepisy z Restauracji Lubelli

Wieczór otwarcia Prostej Pasty – czynnej przez jeden dzień restauracji Lubelli, był nie tylko wyjątkowym kulinarnym przeżyciem, ale również inspiracją do stworzenia niezapomnianych smaków niewielkim kosztem w domowej kuchni. Dania serwowane podczas tego jednego wieczoru oraz ich niskie ceny zachwyciły wszystkich gości, a wielu z nich już je odtworzyło w swoim domu. Teraz są dla wszystkich, na wyciągnięcie ręki – Lubella zaprasza do kulinarnej podróży wprost do Waszej kuchni.

Materiał sponsorowany przez Lubella
  Źródło: materiały partnera
dos6zty
dos6zty

Od pysznych makaronów po intrygujące desery, dania z restauracji "Prosta Pasta" są teraz dostępne dla każdego, kto pragnie odtworzyć magię tej kolacji w swoim własnym domu. Z Lubellą każdy może odtworzyć restauracyjne doświadczenie niewielkim kosztem.

Gotowi na kulinarne odkrycia?

PRZEPIS 1 - przystawka

Kolanka / cukinia / chilli / wędzony twaróg

Składniki (1 porcja):

dos6zty

50 g makaronu Lubella kolanka

2 plastry cukinii

łyżka oliwy

ząbek czosnku

10 g cebuli

tymianek

chilli

sól i pieprz

25 g wędzonego twarogu 

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Odkrój wzdłuż dwa cienkie plastry cukinii i zgrilluj je na patelni z jednej strony. Następnie na tę samą patelnię wlej małą łyżkę oliwy, podsmaż czosnek, cebulę, gałązkę tymianku oraz chilli (ilość dostosuj do własnych preferencji). Po chwili dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem do smaku. Plastry cukinii zwiń w okrąg i wypełnij go makaronem. Całość posyp wędzonym twarogiem.

dos6zty

Całość możesz udekorować chipsem z makaronu spaghetti. Aby go przygotować wrzuć na gorący olej ugotowaną nitkę makaronu i smaż przez około pół minuty. 

1 porcja: 8 zł

2 porcje: 12 zł

PRZEPIS 2 – danie główne

Pióra / szynka wędzona / pieczarki / sos serowy 

Składniki (1 porcja):

100 g makaronu Lubella pióra

szczypta cukru

25 g cebuli

łyżka oliwy

dos6zty

3-4 pieczarki

100 g śmietany 36%

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

50 g serka topionego

natka pietruszki

25 g szynki dojrzewającej

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wsyp szczyptę cukru oraz pokrojoną w pióra cebulę. Całość karmelizuj ok 4-5 minut na średnim ogniu. Ściągnij cebulę z patelni. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż pokrojone wcześniej pieczarki. Gdy pieczarki będą gotowe dolej śmietanę 36%. Całość dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dodaj serek topiony, natkę pietruszki oraz wcześniej ugotowany makaron.

  materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Całość udekoruj drobno pokrojoną szynką wędzoną oraz chipsem. Jak go przygotować? Ukrój cienki plaster szynki dojrzewającej i piecz go przez 15 minut w 140 stopniach. 

dos6zty

1 porcja: 11,50 zł

2 porcje: 20 zł

PRZEPIS 3 – danie główne

Spaghetti / marynowana dynia / pomidorki / mascarpone 

Składniki (1 porcja):

100 g dyni piżmowej

kardamon, cynamon, imbir

cytryna

5 pomidorków koktajlowych

100g makaronu Lubella spaghetti

25 g cebuli

łyżka oliwy

100 g śmietany 36%

50 g serka mascarpone (lub inny kremowy serek – Philadelphia i podobne)

dos6zty

chilli

sól i pieprz

opcjonalnie garść pistacji do dekoracji

Dynię pokrojoną w niedużą kostkę zamarynuj w kardamonie, cynamonie, imbirze i soku z cytryny przez ok pół godziny. Pomidorki podsmaż na suchej patelni do zbrązowienia. 

W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i podsmaż cebulkę, a następnie dodaj marynowaną dynię. Do podsmażonych składników dodaj śmietanę 36%, serek mascarpone (lub zamiennik), chilli i ugotowany makaron. Wyłóż makaron na talerz, udekoruj pomidorkami oraz opcjonalnie pokruszonymi pistacjami.

dos6zty

Aby estetycznie podać makaron spaghetti nawiń go na widelec i delikatnie zsuń na talerz. Teraz Twoje danie będzie wyglądało, jak z prawdziwej restauracji! 

1 porcja: 11 zł

2 porcje: 19 zł

PRZEPIS 4 - deser

Pudding makaronowy / wanilia / gruszka / pistacje

Składniki (1 porcja):

gruszka

75 g makaronu Lubella muszelki

300 ml mleka

pół laski wanilii lub zamiennie cukier wanilinowy

Garść pistacji lub zamiennie innych, ulubionych orzechów 

Ciocia Liestyle Foto: Bartłomiej Kuczkowski
Ciocia LiestyleŹródło: Foto: Bartłomiej Kuczkowski

Na patelni ze szczyptą cukru skarmelizuj kilka plasterków gruszki, resztę gruszki pokrój w drobną kostkę. Ugotuj makaron w 300 ml mleka z połową laski wanilii do miękkości mieszając co jakiś czas.

W międzyczasie upiecz pistacje w 180 stopniach przez 4-6 minut. Ugotowany makaron wymieszaj z gruszką, wyłóż na talerz, udekoruj karmelizowaną gruszką oraz przestudzonymi i posiekanymi pistacjami. 

Użyj małej miseczki, filiżanki lub czarki, aby nadać kształt babeczki swojemu puddingowi. Tak podany deser na pewno zachwyci gości Twojej domowej restauracji!

1 porcja: 11,50 zł

2 porcje 18 zł

Cały koszyk zakupowy: 32 zł

PRZEPIS 5 - deser

Szarlotka / pióra pełnoziarniste / lody / karmel

Składniki (1 porcja):

130 g cukru

25 g śmietanki 36%

10 g masła

75 g makaronu Lubella pióra pełnoziarniste

jabłko

cynamon, goździki, kardamon i imbir

opcjonalnie lody waniliowe

orzechy włoskie lub inne ulubione

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Obrane jabłko pokrój w kostkę i przełóż do garnuszka z 50 g cukru, cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Całość usmaż do uzyskania jednolitego musu. Na patelni rozgrzej 30g cukru do powstania karmelu i obtocz w nim orzechy włoskie. Zostaw do ostygnięcia. Ugotowany makaron wymieszaj z musem jabłkowym, wyłóż na talerz, udekoruj orzechami i podawaj z kulką lodów waniliowych. Do dekoracji możesz wykorzystać sos karmelowy własnej roboty.

Aby przygotować sos karmelowy rozpuść 50 g cukru na patelni do powstania karmelu, zalej śmietanką i dodaj masło. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji sosu.

1 porcja: 9 zł

2 porcje: 14,60 zł

Materiał sponsorowany przez
dos6zty
dos6zty
Więcej tematów