Jak ugotować jajka idealne? Te triki przydadzą się (nie tylko) na Wielkanoc

Gotowanie jajek to przykład na to, że to, co wydaje się najprostsze w kuchni, tak naprawdę jest sztuką, od której zależy smak całego dania. Jajko, żeby było pyszne, musi być ugotowane w punkt.

Idealne jajko na miękko ma płynne żółtko i ścięte białko.Idealne jajko na miękko ma płynne żółtko i ścięte białko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Maxim Khytra

Idealne jajko na miękko to takie z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Jajko na twardo z kolei nie może być za suche, musi zachować piękny kolor żółtka. Domyślasz się, że kluczem do sukcesu przy gotowaniu jajek jest więc czas – za długi spowoduje, że jajko się przegotuje – w przypadku jajka na miękko, żółtko za mocno się zetnie, przy jajku na twardo będzie miało brzydki, szary. Ale są też inne aspekty, o których warto pamiętać przy gotowaniu jajek, by zwiększyć swoją szansę na sukces.

Jak ugotować jajko na miękko i twardo? Garść kluczowych porad:

Czas gotowania jajek.
Czas gotowania jajek. © Adobe Stock

Temperatura pokojowa. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na kilkanaście minut przez gotowaniem.

Sól. Dodaj do wody łyżeczkę soli, dzięki niej jajka łatwiej będą się obierać.

Zimna woda. Jeśli gotujesz jajko na twardo, włóż je do zimnej wody, a czas odmierzaj od momentu zagotowania.

Wrząca woda. Jajko na miękko lepiej jest gotować we wrzącej wodzie. Czyli najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie przy pomocy łyżki wkładamy jajko i zaczynamy odmierzać czas.

Czas. Dochodzimy do kluczowego pytania – ile minut gotować jajko na miękko oraz ile minut gotować jajko na twardo? Na usta ciśnie się odpowiedź – to zależy. Od tego, jaki stopień miękkości jajka lubisz, jak duże masz jajka (w rozmiarze M czy L) oraz jaką mocą dysponuje twoja kuchenka. Warto więc eksperymentować i samemu odkryć ten idealny moment. Ale przecież od czegoś trzeba zacząć, tak więc:

·      jajko na miękko gotuj 5 minut po włożeniu go do wrzącej wody.

·      jajko na twardo włóż do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu zagotowania.

Hartowanie. Po tym czasie przelej jajka zimną wodą. To bardzo ważny punkt. Jeśli nie schłodzisz jajka, dalej będzie się ścinać.

Jajowar

Można zaopatrzyć się także w specjalne urządzenie do gotowania jajek, czyli jajowar. Jego użycie jest banalnie proste - zgodnie z instrukcją obsługi wybieramy program dla uzyskania pożądanego przez nas poziomu ścięcia jajek, wlewamy wodę w przeznaczone do tego miejsce, zamykamy pokrywę i czekamy, aż sygnał dźwiękowy powiadomi nas o tym, że nasze jajka są gotowe.

Jajowary różnią się ceną – najdroższy, jaki znaleźliśmy, kosztował ponad 300 zł, najtańszy jedynie 30 zł i mocą – najmocniejsze mają nawet 450W. Różnica jest także w materiałach, z jakich jajowary zostały wykonane – w droższych modelach spotyka się stal nierdzewną, a w tańszych – tworzywo sztuczne oraz w sposobie regulacji – w części modeli ustawia się czas gotowania, w innych wybiera się stopień ścięcia jajka.

Czy warto inwestować w jajowar? Na to pytanie każdy musi sam sobie odpowiedzieć. To urządzenie na pewno ułatwi proces gotowania jaj, a także pozwoli zaoszczędzić wodę, ponieważ dzięki swojej konstrukcji zużywa jej znacznie mniej. Co więcej, jeśli używacie kuchenki gazowej, to zakup specjalnego urządzenia do gotowania jaj pozwoli na obniżenie rachunków za gaz.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇