Jak ugotować jajka idealne? Te triki przydadzą się (nie tylko) na Wielkanoc

Gotowanie jajek to przykład na to, że to, co wydaje się najprostsze w kuchni, tak naprawdę jest sztuką, od której zależy smak całego dania. Jajko, żeby było pyszne, musi być ugotowane w punkt.

Idealne jajko na miękko ma płynne żółtko i ścięte białko.Idealne jajko na miękko ma płynne żółtko i ścięte białko.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Maxim Khytra

Idealne jajko na miękko to takie z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Jajko na twardo z kolei nie może być za suche, musi zachować piękny kolor żółtka. Domyślasz się, że kluczem do sukcesu przy gotowaniu jajek jest więc czas – za długi spowoduje, że jajko się przegotuje – w przypadku jajka na miękko, żółtko za mocno się zetnie, przy jajku na twardo będzie miało brzydki, szary. Ale są też inne aspekty, o których warto pamiętać przy gotowaniu jajek, by zwiększyć swoją szansę na sukces.

Jak ugotować jajko na miękko i twardo? Garść kluczowych porad:

Czas gotowania jajek.
Czas gotowania jajek. © Adobe Stock

Temperatura pokojowa. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je z lodówki na kilkanaście minut przez gotowaniem.

Sól. Dodaj do wody łyżeczkę soli, dzięki niej jajka łatwiej będą się obierać.

Zimna woda. Jeśli gotujesz jajko na twardo, włóż je do zimnej wody, a czas odmierzaj od momentu zagotowania.

Wrząca woda. Jajko na miękko lepiej jest gotować we wrzącej wodzie. Czyli najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie przy pomocy łyżki wkładamy jajko i zaczynamy odmierzać czas.

Czas. Dochodzimy do kluczowego pytania – ile minut gotować jajko na miękko oraz ile minut gotować jajko na twardo? Na usta ciśnie się odpowiedź – to zależy. Od tego, jaki stopień miękkości jajka lubisz, jak duże masz jajka (w rozmiarze M czy L) oraz jaką mocą dysponuje twoja kuchenka. Warto więc eksperymentować i samemu odkryć ten idealny moment. Ale przecież od czegoś trzeba zacząć, tak więc:

·      jajko na miękko gotuj 5 minut po włożeniu go do wrzącej wody.

·      jajko na twardo włóż do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu zagotowania.

Hartowanie. Po tym czasie przelej jajka zimną wodą. To bardzo ważny punkt. Jeśli nie schłodzisz jajka, dalej będzie się ścinać.

Jajowar

Można zaopatrzyć się także w specjalne urządzenie do gotowania jajek, czyli jajowar. Jego użycie jest banalnie proste - zgodnie z instrukcją obsługi wybieramy program dla uzyskania pożądanego przez nas poziomu ścięcia jajek, wlewamy wodę w przeznaczone do tego miejsce, zamykamy pokrywę i czekamy, aż sygnał dźwiękowy powiadomi nas o tym, że nasze jajka są gotowe.

Jajowary różnią się ceną – najdroższy, jaki znaleźliśmy, kosztował ponad 300 zł, najtańszy jedynie 30 zł i mocą – najmocniejsze mają nawet 450W. Różnica jest także w materiałach, z jakich jajowary zostały wykonane – w droższych modelach spotyka się stal nierdzewną, a w tańszych – tworzywo sztuczne oraz w sposobie regulacji – w części modeli ustawia się czas gotowania, w innych wybiera się stopień ścięcia jajka.

Czy warto inwestować w jajowar? Na to pytanie każdy musi sam sobie odpowiedzieć. To urządzenie na pewno ułatwi proces gotowania jaj, a także pozwoli zaoszczędzić wodę, ponieważ dzięki swojej konstrukcji zużywa jej znacznie mniej. Co więcej, jeśli używacie kuchenki gazowej, to zakup specjalnego urządzenia do gotowania jaj pozwoli na obniżenie rachunków za gaz.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary