Urządzasz kuchnię? Zobacz, jaki blat na wymiar wybrać

Wybór elementów wykończenia kuchni to jeden z najbardziej ekscytujących etapów urządzania mieszkania. Finalny efekt zaczyna być już powoli widoczny, a wizja pierwszego gotowania w nowej przestrzeni wydaje się coraz bliższa. Czasami na ostatniej prostej przychodzą jednak największe wątpliwości… Jedna z nich może dotyczyć wyboru blatu na wymiar. Na jaki materiał postawić? Jaką szerokość wybrać? Czy opłaca się zamówić blat kuchenny na metry? Poniżej praktyczne wskazówki, które ułatwią proces zakupowy.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Blat do kuchni – od czego zacząć poszukiwania?

Blat kuchenny ma decydujący wpływ na funkcjonalność oraz charakter całego wnętrza. Jeśli chodzi o wybór materiału i wzoru, to wszystko sprowadza się do osobistych preferencji i budżetu. Na początek warto więc zastanowić się nad swoimi nawykami: 

  • Czy codziennie gotuje się obiad, czy raczej zamawia dania na wynos?
  • Czy ceni się naturalne materiały, razem z ich wszystkimi niedoskonałościami czy ważniejszy jest nieskazitelny wygląd?
  • Czy domowników nie zraża konieczność okresowej konserwacji blatu, czy może ponad wszystko lubią łatwość w utrzymaniu?

Odpowiedzi na te pytania pomogą zawęzić wybór wymarzonego blatu. 

© materiały partnera

Blaty na wymiar

Każdy ceni sobie przestrzeń dostosowaną do swoich potrzeb oraz warunków panujących w mieszkaniu. Dlatego klienci najchętniej wybierają kuchenną zabudowę, która idealnie wypełnia dostępną powierzchnię użytkową. Potem wystarczy tylko zamówić blat na metry i odpowiednio go dociąć lub od razu wybrać blat na wymiar.  

W sklepach budowlanych są często dostępne usługi warsztatu stolarskiego, które obejmują m.in. docinanie blatów na wymiar, wycinanie w nich otworów pod zlew itd. Dzięki temu można dopasować materiał co do centymetra bez potrzeby zatrudniania fachowca. 

Blat kuchenny na wymiar – przegląd materiałów

W zależności od materiału blat wymaga różnego rodzaju czyszczenia i konserwacji. Ponadto poszczególne surowce są mniej lub bardziej odporne na zarysowania, odbarwienia pod wpływem gorąca czy odkształcenia od wilgoci. Znajomość takich parametrów może pomóc wybrać najlepszy materiał na blat kuchenny, który będzie odpowiadał potrzebom domowników.

Oprócz właściwości mechanicznych znaczenie ma także estetyka. W końcu blat ma być nie tylko praktyczny, ale też świetnie prezentować się w kuchni oraz współgrać z innymi elementami aranżacji takimi jak zabudowa kuchenna, podłoga i wyspa. 

Największą popularnością cieszą się:

  • blat laminowany – ten produkt przeżywa ostatnio prawdziwy renesans. Nic dziwnego, bo jego obecna wersja jest znacznie trwalsza niż kiedyś, a wciąż kosztuje stosunkowo niewiele. Wśród zalet należy wymienić też różnorodność dostępnych stylów. Blaty laminowane mają różną teksturę i mogą imitować np. drewno lub beton. Nie są jednak tak solidne jak ich odpowiedniki z kamienia, stali czy drewna; 
  • blat kompaktowy – inaczej blat HPL, to doskonała alternatywa dla kompozytów, konglomeratów, spieków i innych powierzchni typu solid surface. Wyróżnia się nowatorskim designem i niespotykaną grubością – jest cienki, przez co wykończona nim kuchnia prezentuje się wyjątkowo lekko i minimalistycznie. Będzie idealnie współgrać z nowoczesną zabudową klasy premium i wpuszczanym zlewozmywakiem. Płyta HPL gwarantuje podwyższoną odporność na uderzenia, temperaturę, zarysowania i inne; 
  • blat drewniany – wspaniały wybór dla wielbicieli naturalnych materiałów. Drewno to ponadczasowy klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody. Prawdą jest jednak, że wymaga odpowiedniej pielęgnacji, aby zachować swój piękny wygląd przez wiele lat. Przede wszystkim nie lubi kontaktu z wodą, dlatego wszelkie zalania najlepiej od razu usuwać. Należy również używać podkładek pod gorące garnki. Drewniany blat najlepiej też regularnie – co kilka miesięcy – olejować, aby zapewnić mu dodatkową powłokę impregnującą. 

Przy większym budżecie warto rozważyć blat z naturalnego kamienia, który jest trwały, twardy, odporny na plamy i uszkodzenia mechaniczne. Bez najmniejszego ryzyka można też stawiać na nim gorące naczynia. Naturalny kamień to drogi surowiec – urządzając lub remontując całe mieszkanie, opłaca się więc kupić kamienny blat kuchenny na metry i pozostałości wykorzystać np. jako blat pod umywalkę w łazience.

© materiały partnera

Jak dobrać długość i szerokość blatu na wymiar?

Aby zamówić blat kuchenny na wymiar, należy dokładnie zmierzyć kuchenną zabudowę. Ostatnio modne są blaty wykonane dokładnie na długość szafek – wykończone w ten sposób kuchnie prezentują się lekkonowocześnie.

Można też jednak założyć, że blat będzie wystawał o kilka centymetrów z każdej strony. To rozwiązanie ma swoje plusy – wystający blat to większa powierzchnia robocza. Oprócz długości ważna jest też oczywiście szerokość blatu. W tym wypadku warto zostawić sobie pewien margines i zamówić materiał szerszy niż szafki. Przede wszystkim przedni nawis blatu chroni fronty przed spływaniem po nich płynów i nadmiernym zabrudzeniem. Z kolei tylny nawis pozwala swobodnie podłączyć za szafkami sprzęty AGD. Szerokość blatu w kuchni wynosi zazwyczaj 60 – 80 cm.

Czasami trudno jest idealnie wymierzyć blat. W przypadku krzywych ścian, co często zdarza się w budynkach starego budownictwa, konieczne będzie wypełnienie silikonem lub montaż listew przyblatowych.

Podsumowując, blat jest podstawowym wyposażeniem kuchni. Aby był wygodny w użytkowaniu i służył domownikom przez długie lata, powinien być trwały, solidny i łatwy w utrzymaniu czystości. Ważne też, aby idealnie pasował do danej przestrzeni i typu zabudowy, dlatego warto zdecydować się na blat na wymiar.

Materiał sponsorowany przez Leroy Merlin
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Jedz codziennie, a kleszcze będą cię omijać. Nie znoszą tego zapachu
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Te składniki wspierają samopoczucie. Jedz je, by mieć dobry humor
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Znajomy ogrodnik zdradził mi sposób. Od tej pory moje marchewki i pietruszki są ogromne i zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Te płatki owsiane to najgorszy wybór na śniadanie. Wielu z nas myśli, że są zdrowe
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz