WAŻNE
TERAZ

Bodnar pisze do Manowskiej. "Rażące naruszenie zasad"

Domowa bułka tarta. Sposób na to, by nie marnować pieczywa

W czasach, kiedy oszczędzanie jedzenia jest tak ważne, zadbajmy o to, żeby nie wyrzucać tych produktów, które możemy jeszcze wykorzystać. Bardzo często w domu zostaje nam pieczywo, które po kilku dniach nie nadaje się do jedzenia. Jednak możemy je wykorzystać. Na przykład do zrobienia bułki tartej.

Bułka tartaBułka tarta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska
7

Jak zrobić bułkę tartą?

Istnieje kilka sposobów na samodzielne przygotowanie bułki tartej. Nie musimy mieć w domu żadnych skomplikowanych narzędzi i maszyn. To bardzo proste. Zacznijmy jednak od wysuszenia pieczywa, które wykorzystamy do zrobienia bułki tartej. Wbrew nazwie, możemy wykorzystać w tym celu nie tylko bułki, ale również chleb. Czerstwe bułki czy chleb kroimy na mniejsze części i układamy w ciepłym i przewiewnym miejscu. Zimą idealnie do tego nadaje się kaloryfer. Latem natomiast bułki i chleb kroimy na kromki i suszymy je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C. Pilnujmy jednak, by się nic nie przypaliło.

Gdy mamy już wysuszone pieczywo, możemy przystąpić do dalszych czynności. Najwygodniej i najszybciej zetrzemy pieczywo w robocie kuchennym, wyposażonym w tarczę do tarcia warzyw – kilka minut i bułka jest starta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej

Tradycyjnie bułkę ściera się na zwykłej tarce kuchennej. Suche pieczywo ścieramy na najmniejszych oczkach. Dzięki temu bułka będzie miała odpowiednią grubość. Wysokoobrotowy blender to kolejna możliwość na starcie bułki, a jeśli nie dysponujemy tym sprzętem, z pomocą może przyjść zwykły kuchenny wałek – kawałki suchego pieczywa wkładamy do woreczka i rozgniatamy je właśnie wałkiem.

Jak przechowywać bułkę tartą?

W przypadku bułki tartej bardzo ważny jest sposób jej przechowywania. Najlepiej trzymać ją w szczelnym pojemniku lub słoiku z nakrętką. Do bułki pod żadnym pozorem nie może dostać się wilgoć, wtedy nasze starte pieczywo szybko spleśnieje. Słoik przechowujmy w suchym i ciemnym miejscu, maksymalnie przez miesiąc. Po tym czasie bułka stanie się niesmaczna. Jeśli jednak chcemy zachować bułkę dłużej, zapakujmy ją do szczelnych foliowych woreczków i włóżmy do zamrażarki. Wytrzyma nawet pół roku.

Istnieje kilka rodzajów bułki tartej. Ta tradycyjna używana jest do panierek, jako składnik kotletów i zapiekanek. Możemy również przygotować mniej oczywiste rodzaje bułki tartej. Zacznijmy od japońskiej wersji, czyli panko. Panko robi się ze świeżych bułek pszennych. Ścieramy je na grubej tarce, a dopiero potem wysuszamy w lekko nagrzanym piekarniku. Panko ma inną konsystencję niż zwykła bułka tarta, ale pasuje idealnie na przykład do kotletów wieprzowych. Jest fantastyczną panierką.

Zwykłą bułkę możemy również wzbogacić przyprawami, dzięki czemu panierka będzie o wiele smaczniejsza. Możemy dodać do niej suszone zioła i dokładnie wymieszać. A gdy dodamy sproszkowany cynamon i goździki, uzyskamy znakomitą, korzenną bułkę, która świetnie będzie pasować na przykład do pieczonych warzyw.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie