Domowa bułka tarta. Sposób na to, by nie marnować pieczywa
W czasach, kiedy oszczędzanie jedzenia jest tak ważne, zadbajmy o to, żeby nie wyrzucać tych produktów, które możemy jeszcze wykorzystać. Bardzo często w domu zostaje nam pieczywo, które po kilku dniach nie nadaje się do jedzenia. Jednak możemy je wykorzystać. Na przykład do zrobienia bułki tartej.
Jak zrobić bułkę tartą?
Istnieje kilka sposobów na samodzielne przygotowanie bułki tartej. Nie musimy mieć w domu żadnych skomplikowanych narzędzi i maszyn. To bardzo proste. Zacznijmy jednak od wysuszenia pieczywa, które wykorzystamy do zrobienia bułki tartej. Wbrew nazwie, możemy wykorzystać w tym celu nie tylko bułki, ale również chleb. Czerstwe bułki czy chleb kroimy na mniejsze części i układamy w ciepłym i przewiewnym miejscu. Zimą idealnie do tego nadaje się kaloryfer. Latem natomiast bułki i chleb kroimy na kromki i suszymy je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C. Pilnujmy jednak, by się nic nie przypaliło.
Gdy mamy już wysuszone pieczywo, możemy przystąpić do dalszych czynności. Najwygodniej i najszybciej zetrzemy pieczywo w robocie kuchennym, wyposażonym w tarczę do tarcia warzyw – kilka minut i bułka jest starta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowe panierki. Alternatywa dla bułki tartej
Tradycyjnie bułkę ściera się na zwykłej tarce kuchennej. Suche pieczywo ścieramy na najmniejszych oczkach. Dzięki temu bułka będzie miała odpowiednią grubość. Wysokoobrotowy blender to kolejna możliwość na starcie bułki, a jeśli nie dysponujemy tym sprzętem, z pomocą może przyjść zwykły kuchenny wałek – kawałki suchego pieczywa wkładamy do woreczka i rozgniatamy je właśnie wałkiem.
Jak przechowywać bułkę tartą?
W przypadku bułki tartej bardzo ważny jest sposób jej przechowywania. Najlepiej trzymać ją w szczelnym pojemniku lub słoiku z nakrętką. Do bułki pod żadnym pozorem nie może dostać się wilgoć, wtedy nasze starte pieczywo szybko spleśnieje. Słoik przechowujmy w suchym i ciemnym miejscu, maksymalnie przez miesiąc. Po tym czasie bułka stanie się niesmaczna. Jeśli jednak chcemy zachować bułkę dłużej, zapakujmy ją do szczelnych foliowych woreczków i włóżmy do zamrażarki. Wytrzyma nawet pół roku.
Istnieje kilka rodzajów bułki tartej. Ta tradycyjna używana jest do panierek, jako składnik kotletów i zapiekanek. Możemy również przygotować mniej oczywiste rodzaje bułki tartej. Zacznijmy od japońskiej wersji, czyli panko. Panko robi się ze świeżych bułek pszennych. Ścieramy je na grubej tarce, a dopiero potem wysuszamy w lekko nagrzanym piekarniku. Panko ma inną konsystencję niż zwykła bułka tarta, ale pasuje idealnie na przykład do kotletów wieprzowych. Jest fantastyczną panierką.
Zwykłą bułkę możemy również wzbogacić przyprawami, dzięki czemu panierka będzie o wiele smaczniejsza. Możemy dodać do niej suszone zioła i dokładnie wymieszać. A gdy dodamy sproszkowany cynamon i goździki, uzyskamy znakomitą, korzenną bułkę, która świetnie będzie pasować na przykład do pieczonych warzyw.