Sycące, a niskokaloryczne. Te produkty warto jeść

Zima to dla naszego organizmu spore wyzwanie. Niskie temperatury, wiatr, brak światła - to wszystko sprawia, że brakuje nam energii, czujemy się zmarznięci i ospali. Nic dziwnego, że w tym trudnym czasie, nasz organizm domaga się specjalnego paliwa, takiego, które nas rozgrzeje, nasyci i da nam siłę do działania.

Co jeść, by się najeść?Co jeść, by się najeść?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska
1

Niestety potrawy, które zwykle wybieramy o tej porze roku, dostarczają nam często coś jeszcze - dodatkowe kilogramy, których wcale nie planowaliśmy zdobyć. Aby uniknąć tego niebezpieczeństwa, warto poznać produkty, które doskonale nas nasycą, dostarczą potrzebnych składników odżywczych i cennych mikroelementów, a jednocześnie mają niewiele kalorii, więc pozwolą nam utrzymać wagę i zdrową sylwetkę.

Jajka

Poziom białka w diecie ma duże znaczenie dla naszego poziomu nasycenia. Jeśli nie chcemy odczuwać "zimowego" głodu, który co chwila skłania nas do zaglądania do lodówki w poszukiwaniu przekąsek, zadbajmy, by nie brakowało go w naszej diecie. Produktem, który dostarczy nam dużą dawkę dobrze przyswajalnego białka są jaja. Jak pokazują liczne badania, jedzenie jajek na śniadanie zwiększa uczucie sytości i pozwala na ograniczenie wchłanianych kalorii w ciągu kolejnych godzin.

Co ważne - jajka stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu przez wiele godzin czujemy się najedzeni i nie ulegamy tzw. napadom głodu. Jaja są też niskokaloryczne, a do tego zawierają dużo witamin A, D, niektórych witamin z grupy B oraz cennych minerałów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Ryby

Doskonałym źródłem białka są również ryby. Warto sięgać przede wszystkim po gatunki morskie, które poza dobrze przyswajalnym białkiem, dostarczą naszemu organizmowi także wartościowych kwasów omega-3. O ich dobroczynnych właściwościach nie trzeba nikogo przekonywać, warto jednak uświadomić sobie, że kwasy te również mają wpływ na uczucie sytości. Dlatego właśnie ryby, stanowią ważny składnik zdrowych diet odchudzających. Zaspokajają głód, dostarczają cennych składników odżywczych, równocześnie ułatwiając redukcję lub utrzymanie wagi.

Owoce i warzywa

Jeśli chcemy ograniczyć zimowe podjadanie, a jednocześnie nie odczuwać głodu, musimy zadbać nie tylko o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka, ale także błonnika. Jego najlepszym źródłem są owoce i warzywa, których zimą jadamy zdecydowanie za mało, zwłaszcza tych surowych.

Świeże jabłko raczej nas nie rozgrzeje, ale możemy przecież dodać je do surówki czy gorącej owsianki. Dzięki zwiększeniu porcji warzyw i owoców dostarczymy organizmowi zarówno błonnika, który na wiele godzin wypełni żołądek, hamując uczucie głodu, ale też wielu cennych witamin i mikroelementów.

Owoce i warzywa, to także duża porcja wody, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego zimą, powinniśmy jeść minimum trzy porcje warzyw i owoców dziennie. Jedną z nich może być sycąca i rozgrzewająca zupa.

Ziemniaki

Do niedawna popularna była teza, że ziemniaki są tuczące. To jeden z produktów, które jako pierwsze wykluczały z diety osoby chcące zredukować wagę. Jednak już od kilku lat dietetycy zgodnie przekonują, że za dodatkowe kilogramy winić nie powinniśmy ziemniaków, a dodawane do nich sosy lub tłuszcze. Jeśli zrezygnujemy z tych tuczących dodatków, ziemniaki nie tylko nie przełożą się na dodatkowe centymetry w talii czy biodrach, ale mogą nam pomóc w walce o zdrową sylwetkę. Te popularne w Polsce warzywa są niskokaloryczne, za to bardzo sycące, pozwolą więc na długo zaspokoić głów.

Fasola i inne strączki

Białko i błonnik to świetne połączenie, dzięki któremu z pewnością uda nam się zapanować nad zimowym głodem. Oba składniki i to w dużych ilościach znajdziemy w warzywach strączkowych. Niestety produkty takie jak fasola, groch czy bób są dość ciężkostrawne, a u części osób powodują wzdęcia, dlatego nie powinniśmy przesadzać z wielkością porcji tych warzyw. Warto je również łączyć z produktami, które ułatwiają ich trawienie, jak koper włoski czy kminek. W ten sposób zminimalizujemy ryzyko wystąpienia wzdęć czy gazów, a skorzystamy ze wszystkich dobrodziejstw warzyw strączkowych - nasycimy na długo żołądek bez obaw, że przybędzie nam zbędnych kilogramów.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie