Smacznego! Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą
Szukasz inspiracji do tworzenia nowych przepisów? Możesz znaleźć je wszędzie. Podróżując, chodząc do restauracji, spotykając się z przyjaciółmi, a nawet pijąc ziołową herbatę. Dzisiejszy przepis na batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą z pewnością zrobi furorę wśród twoich znajomych.
Przepis na muffinki jest bajecznie prosty, ale w żadnym wypadku nie wieje nudą. W dużej misie zmiksuj ze sobą mąkę orkiszową lub pszenną, jaja, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, miód i pół szklanki oleju. Gotowa masa powinna być gęsta, ale nie martw się, po upieczeniu będzie odpowiednio wilgotna i puszysta. Do miski dodaj teraz drobno posiekaną melisę, a także bataty starte na małych oczkach. To dzięki nim muffinki będą wilgotne i słodkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na batatowe muffiny
Teraz wystarczy przelać gotową masę do silikonowych foremek i wstawić do piekarnika. Dwadzieścia pięć minut w temperaturze 175 stopni powinno w zupełności wystarczyć. W międzyczasie możemy przygotować czekoladową polewę. Gorzką czekoladę rozpuść w rondelku, dodaj odrobinę mleka owsianego i soku wiśniowego, a następnie energicznie wymieszaj. Pyszne, aromatyczne muffinki z czekoladowo-wiśniową polewą oraz liofilizowanymi wiśniami smakują obłędnie.
WP Kuchnia na: