Trwa ładowanie...
Materiał Partnera
przepis
Patryk Wieczorek
13-07-2022 11:00
Partnerem jest Lipton

Smacznego! Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą

Szukasz inspiracji do tworzenia nowych przepisów? Możesz znaleźć je wszędzie. Podróżując, chodząc do restauracji, spotykając się z przyjaciółmi, a nawet pijąc ziołową herbatę. Dzisiejszy przepis na batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą z pewnością zrobi furorę wśród twoich znajomych.

Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą. Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą. Źródło: materiały partnera
d17epqi

Przepis na muffinki jest bajecznie prosty, ale w żadnym wypadku nie wieje nudą. W dużej misie zmiksuj ze sobą mąkę orkiszową lub pszenną, jaja, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, miód i pół szklanki oleju. Gotowa masa powinna być gęsta, ale nie martw się, po upieczeniu będzie odpowiednio wilgotna i puszysta. Do miski dodaj teraz drobno posiekaną melisę, a także bataty starte na małych oczkach. To dzięki nim muffinki będą wilgotne i słodkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na batatowe muffiny

Teraz wystarczy przelać gotową masę do silikonowych foremek i wstawić do piekarnika. Dwadzieścia pięć minut w temperaturze 175 stopni powinno w zupełności wystarczyć. W międzyczasie możemy przygotować czekoladową polewę. Gorzką czekoladę rozpuść w rondelku, dodaj odrobinę mleka owsianego i soku wiśniowego, a następnie energicznie wymieszaj. Pyszne, aromatyczne muffinki z czekoladowo-wiśniową polewą oraz liofilizowanymi wiśniami smakują obłędnie.

Partnerem jest Lipton
d17epqi
d17epqi
Więcej tematów