Smacznego! Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą

Szukasz inspiracji do tworzenia nowych przepisów? Możesz znaleźć je wszędzie. Podróżując, chodząc do restauracji, spotykając się z przyjaciółmi, a nawet pijąc ziołową herbatę. Dzisiejszy przepis na batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą z pewnością zrobi furorę wśród twoich znajomych.

Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą. Batatowe muffinki z melisą i wiśniową nutą.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Przepis na muffinki jest bajecznie prosty, ale w żadnym wypadku nie wieje nudą. W dużej misie zmiksuj ze sobą mąkę orkiszową lub pszenną, jaja, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, miód i pół szklanki oleju. Gotowa masa powinna być gęsta, ale nie martw się, po upieczeniu będzie odpowiednio wilgotna i puszysta. Do miski dodaj teraz drobno posiekaną melisę, a także bataty starte na małych oczkach. To dzięki nim muffinki będą wilgotne i słodkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na batatowe muffiny

Teraz wystarczy przelać gotową masę do silikonowych foremek i wstawić do piekarnika. Dwadzieścia pięć minut w temperaturze 175 stopni powinno w zupełności wystarczyć. W międzyczasie możemy przygotować czekoladową polewę. Gorzką czekoladę rozpuść w rondelku, dodaj odrobinę mleka owsianego i soku wiśniowego, a następnie energicznie wymieszaj. Pyszne, aromatyczne muffinki z czekoladowo-wiśniową polewą oraz liofilizowanymi wiśniami smakują obłędnie.

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja