Sposób na soczystego kurczaka. Triki szefów kuchni

Lubimy kurczaka. Statystyczny Polak rocznie zjada nawet 27 kg tego mięsa. Skoro kurczak tak często gości na naszych stołach, nauczmy się poprawnie go przyrządzać, by był soczysty i pyszny. Zwróćmy też uwagę na to, by sięgać po sprawdzony i jakościowy produkt, abyśmy mogli być zawsze… Pewni Dobrego.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Mięso z kurczaka jest delikatne w smaku, bogate w białko i ubogie w tłuszcz. Jednak to właśnie mała ilość tłuszczu utrudnia obróbkę termiczną tego mięsa. Często wychodzi ono suche, wręcz wiórowate. Można tego uniknąć i wydobyć z kurczaka maksimum pysznego smaku. Wystarczy poznać kilka trików, które stosują nawet szefowie kuchni.

Absolutna podstawa - dobre mięso

Zanim przejdziemy do omówienia jakichkolwiek zasad, musimy wiedzieć, że mają one sens jedynie wtedy, jeśli mamy do czynienia z dobrym mięsem. Szukajmy mięsa pochodzącego z chowu bez antybiotyków i GMO z dostępem do światła dziennego i wybiegów. Wybierając np. Kurczaka z grzędy marki Pewni Dobrego dostępnej w Auchan, który żywiony jest karmą roślinną bez GMO, mamy pewność, że kupujemy świeże mięso wysokiej jakości, pochodzące z polskich, niewielkich hodowli na Podlasiu, będących pod ścisłym nadzorem weterynaryjnym. Naturalne i przyjazne środowisku warunki hodowli znajdują swoje odzwierciedlenie w jakości i smaku mięsa, a te w przypadku Kurczaka z grzędy są wyśmienite.

© materiały partnera

No dobrze, gdy już zaopatrzyliśmy się w produkt najwyższej jakości, możemy przejść do kuchni!

Pieczenie w całości

Pieczenie to świetny sposób na obróbkę kurczaka. Najlepiej piec go w całości, ale przed włożeniem do piekarnika warto jest go rozciąć wzdłuż pleców (usuwając szyję i kuper). Mięso ułożone na płasko szybciej się upiecze, a co za tym idzie nie wysuszy się tak bardzo.

Skóra

Skóra odgrywa kluczową rolę przy pieczeniu i to nie tylko dlatego, że potem smacznie chrupie na talerzu, ale przede wszystkim ze względu na to, że to ona jest gwarantem soczystości mięsa. Pełni funkcję blokera wilgoci, a wytapiający się spod niej tłuszczyk, stale nawilża mięso podczas pieczenia, zapobiegając jego wysuszeniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Auchan poleca kurczaka bez antybiotyków, z polskiej hodowli

Masło pod skórą

Świetnym patentem na otrzymanie wilgotnego mięsa jest włożenie pod skórę kawałków masła. Najlepiej obłożyć masłem piersi kurczaka. Ta część potrzebuje najkrótszej obróbki termicznej, wystarczy jej ok. 15 minut w piekarniku, podczas gdy udka do osiągnięcia odpowiedniego poziomu miękkości muszą spędzić w nim nawet godzinę. Dlatego dobrze jest zabezpieczyć piersi przed wysuszeniem, zapewniając im dodatkową dawkę nawilżenia w postaci masła.

Z parą

Żeby kurczak był soczysty, dobrze jest piec go z funkcją pary. Jeśli twój piekarnik nie ma takiej opcji, wstaw na jego dno żaroodporne naczynie z wodą. Osiągniesz ten sam efekt.

© materiały partnera

Gorąca patelnia

Pierś z kurczaka najczęściej smażymy i często wychodzi nam za sucha. Dzieje się tak dlatego, że za długo trzymamy ją na patelni. Kucharze mówią w takiej sytuacji, że mięso jest "przeciągnięte". Jedynym skutecznym sposobem na uniknięcie takiej sytuacji jest kontrolowanie temperatury mięsa. Pierś smażona w całości jest gotowa, kiedy w najgrubszym miejscu dochodzi do temperatury 70 st. Można to sprawdzić za pomocą termometru kuchennego, który można kupić już za kilkanaście złotych w sklepach rtv i agd. Ważne jest także to, żeby kłaść mięso na nagrzaną patelnię, tak by czas smażenia ograniczyć do minimum.

Dodatkowa owijka

Smażąc pierś bez skóry, warto zapewnić jej dodatkową izolację. Świetnie w tej roli sprawdzą się plastry surowego boczku. Jeśli nie chcesz dodawać tłuszczu do swojej potrawy, owiń pierś w natłuszczony oliwą papier do pieczenia i w takiej formie ułóż na nagrzanej patelni.

Zgłodnieliście? My też! Wygląda na to, że czas wypróbować te wszystkie tipy w praktyce. Powodzenia!

Płatna współpraca z Auchan
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce