Smacznego! Deser chia z sosem mango

Marzą ci się wakacje w tropikach? Istnieją dwa szybkie sposoby na to, by przenieść się na drugi koniec świata. Pierwszym jest zaparzenie herbaty inspirowanej tropikalnymi smakami, drugim – przygotowanie deseru na bazie tych smaków.

Deser chia z mango. Deser chia z mango.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Bazą do tego przepisu będzie herbata ziołowa o smaku pokrzywy z mango. Aby wydobyć z niej intensywny aromat, należy parzyć ją przez 4-5 minut. Potem należy przelać ją do słoika i dodać mleko kokosowe. Dzięki tej mieszance deser będzie o wiele lżejszy i mniej tłusty niż przy użyciu samego mleka kokosowego. Następnie dosypujemy nasiona chia, zamykamy słoik i energicznie potrząsamy. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do lodówki na trzy godziny, po czym znowu mieszamy i zostawiamy na całą noc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango

Pora na przygotowanie słodkiego musu. Nie używamy do tego cukru, miodu, ani innych sztucznych słodzików. Mango samo w sobie jest wystarczająco słodkie. By przełamać tę słodycz, warto dodać odrobinę soku z limonki. Część mango zostawiamy w formie drobnych kosteczek, które nadadzą musowi innej struktury. Wierzchnią, chrupiącą warstwę deseru stanowić będą migdały, które należy wcześniej przyprażyć na patelni. Potem wystarczy jedynie układać warstwy chia i mango naprzemiennie, a całość oprószyć prażonymi migdałami i… deser gotowy!

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji