Smacznego! Deser chia z sosem mango

Marzą ci się wakacje w tropikach? Istnieją dwa szybkie sposoby na to, by przenieść się na drugi koniec świata. Pierwszym jest zaparzenie herbaty inspirowanej tropikalnymi smakami, drugim – przygotowanie deseru na bazie tych smaków.

Deser chia z mango. Deser chia z mango.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Bazą do tego przepisu będzie herbata ziołowa o smaku pokrzywy z mango. Aby wydobyć z niej intensywny aromat, należy parzyć ją przez 4-5 minut. Potem należy przelać ją do słoika i dodać mleko kokosowe. Dzięki tej mieszance deser będzie o wiele lżejszy i mniej tłusty niż przy użyciu samego mleka kokosowego. Następnie dosypujemy nasiona chia, zamykamy słoik i energicznie potrząsamy. Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do lodówki na trzy godziny, po czym znowu mieszamy i zostawiamy na całą noc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na deser chia z mlekiem kokosowym i mango

Pora na przygotowanie słodkiego musu. Nie używamy do tego cukru, miodu, ani innych sztucznych słodzików. Mango samo w sobie jest wystarczająco słodkie. By przełamać tę słodycz, warto dodać odrobinę soku z limonki. Część mango zostawiamy w formie drobnych kosteczek, które nadadzą musowi innej struktury. Wierzchnią, chrupiącą warstwę deseru stanowić będą migdały, które należy wcześniej przyprażyć na patelni. Potem wystarczy jedynie układać warstwy chia i mango naprzemiennie, a całość oprószyć prażonymi migdałami i… deser gotowy!

Partnerem jest Lipton
Źródło artykułu: Materiał Partnera
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi