Przepis na pierogi z ananasa w 15 minut

W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował pierogi w niecodziennym wydaniu - pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował przepis na pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

1 żółtko, pieprz kolorowy szczypta, ananas świeży, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru, 6 szt. listków mięty.

Przygotowanie:

Ananasa pozbawiamy pióropusza, skóry oraz zdrewniałych elementów. Następnie ostrym nożem kroimy precyzyjne cienkie plastry. Zasada jest jedna: im cieńsze, tym lepsze (finalnie chodzi o efekt chrupkości oraz elastyczność ananasa).

Do zrobienia farszu zaopatrz się w miskę i coś do mieszania. Żółtka z cukrem połącz za pomocą "rózgi", utrzyj na jednolitą białą masę i dodaj mascarpone. Na koniec uzupełnij farsz młotkowanym pieprzem. Zamieszaj, skosztuj i wstaw do lodówki na 10 min, aby masa delikatnie stwardniała.

Na plastrach ananasa nakładamy farsz i "zlepiamy". Pierogi układamy na talerzu. Posypujemy cukrem oraz młotkowanym pieprzem (jeżeli posiadasz palnik - możesz delikatnie "opalić" pierogi z wierzchu). Do smaku oraz dekoracji użyj listków mięty.

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości