Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce

Te kwiaty znajdziesz w niemalże każdym parku. Wystarczy, że po nie sięgniesz, zabierzesz do domu, przygotujesz odpowiednio i zrobisz z nich syrop. Ta mikstura wesprze cię podczas przeziębienia i grypy.

Syrop z liści lipy pomaga leczyć przeziębienieSyrop z liści lipy pomaga leczyć przeziębienie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Domowy syrop z kwiatów lipy to naturalne wsparcie odporności, szczególnie w sezonie przeziębień. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalistycznych sprzętów, bo wystarczy tylko wybrać się na spacer i zebrać odpowiednie kwiaty. A te znajdziesz w praktycznie każdym parku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Dlaczego warto mieć syrop z kwiatów lipy w spiżarni?

Lipa od wieków znana jest z działania przeciwzapalnego, napotnego i łagodzącego objawy przeziębienia. W jej kwiatach znajdziemy związki śluzowe, flawonoidy oraz olejki eteryczne, które wspierają układ odpornościowy i łagodzą stany zapalne gardła. Syrop z kwiatów lipy wykazuje też właściwości rozkurczowe i uspokajające, co czyni go skutecznym wsparciem przy kaszlu, bezsenności czy napięciu nerwowym. Warto również wspomnieć, że ma delikatny, przyjemny smak i świetnie sprawdza się jako naturalny dodatek do herbaty. Herbatka smakuje wtedy wybornie.

Jak zrobić domowy syrop z kwiatów lipy?

Do przygotowania syropu najlepiej użyć świeżo zebranych kwiatostanów lipy, bez liści i zanieczyszczeń. Nie należy ich myć, aby nie wypłukać pyłku. Zbieraj tylko rozwinięte kwiaty, najlepiej z dala od ruchliwych dróg. Po przyniesieniu do domu rozłóż je na ściereczce, by pozbyć się ewentualnych owadów. Dokładnie przejrzyj wszystkie kwiatki, bo nie chcesz mieć syropu z potencjalnymi lokatorami.

Składniki:

  • około 5 szklanek kwiatostanów lipy (bez listków),
  • 3 cytryny,
  • kilogram cukru,
  • litr wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyj i obierz ze skórek. Pokrój na grubsze plastry.
  2. Kwiaty lipy i cytryny włóż do miski.
  3. W garnku zagotuj wodę z cukrem, aż cukier się rozpuści.
  4. Gorącym syropem zalej zawartość miski i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 2-3 dni. Raz dziennie mieszaj.
  5. Po tym czasie przecedź syrop przez gazę lub sitko.
  6. Gotowy płyn podgrzej (nie doprowadzaj pod żadnym pozorem do wrzenia), przelej do wyparzonych buteleczek lub słoików i szczelnie zamknij.

Dobrze przygotowany syrop z kwiatów lipy może być przechowywany przez wiele miesięcy. Warto mieć go pod ręką nie tylko jesienią i zimą, ale przez cały rok, bo ten syrop sprawdzi się jako naturalny środek wspomagający organizm.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać