To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Miody to prawdziwy skarb z polskich łąk i pól. Kiedy świat zachwyca się nowozelandzkim miodem manuka, my mamy swój fasolowy. To remedium na wiele dolegliwości i smaczne uzupełnienie zdrowej diety.
Rodzajów miodów jest cała masa, a gdy pada pytanie o ulubiony, najczęściej wymieniane rodzaje to wielkokwiatowy, lipowy, spadziowy czy też akacjowy. O miodzie fasolowym wiele osób nigdy wcześniej nawet nie słyszało, a co dopiero mowa o próbowaniu. To przysmak z Roztocza, który zasługuje na uwagę nie tylko w tym rejonie Polski.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Miód fasolowy
Świat zachwyca się miodem manuka. Nie dość, że nie pochodzi on z naszego kraju, to na widok ceny można złapać się za głowę. Za mały, 250 gramowy słoiczek, zapłacić trzeba nawet 150 zł. Tymczasem w cieniu skrywa się polski skarb - miód fasolowy. Powstaje on głównie z nektaru kwiatów fasoli wielokwiatowej, często odmiany "Piękny Jaś". Takie pola znaleźć można na Roztoczu, słynącym z dziewiczej przyrody, czystego powietrza i specyficznego mikroklimatu W 2005 roku został nawet wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla województwa lubelskiego.
W postaci płynnej ma jasną, słomkową barwę, która po skrystalizowaniu przechodzi w odcienie od herbacianych do kremowobiałych. Jest zazwyczaj mniej słodki niż inne miody, często z wyczuwalną, delikatną kwaskowatością. Po otwarciu słoika można wyczuć jego charakterystyczny, intensywny aromat, przypominający zapach kwitnącej fasoli.
Właściwości miodu fasolowego
Jest ceniony przede wszystkim za wspieranie układu pokarmowego. Działa osłaniająco na błonę śluzową żołądka i jelit, co może przynosić ulgę w dolegliwościach takich jak refluks, zgaga czy wrzody. Ponadto wspiera odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu korzystnie wpływa na nie tylko na trawienie, ale również na budowanie odporności. Miód fasolowy może być wsparciem w walce z refluksem i wrzodami żołądka.
Miód fasolowy wzmacnia system immunologiczny, pomagając organizmowi w walce z infekcjami, przeziębieniami i grypą. Badania naukowe wskazują, że miody, w tym miód fasolowy, zawierają szereg związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dzięki przeciwutleniaczom miód fasolowy spowalnia proces starzenia komórkowego oraz obniża ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym niektórych nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.
Niektóre doniesienia wskazują również na korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, w tym na regulację ciśnienia krwi i ogólne wsparcie pracy serca. Ta potencjalna korzyść jest często przypisywana obecności potasu oraz wspomnianych przeciwutleniaczy, które mogą przyczyniać się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych i redukcji czynników ryzyka chorób serca.
Polski miód fasolowy, zwłaszcza ten z regionów o intensywnych uprawach fasoli, takich jak Roztocze, jest produktem lokalnym, często pozyskiwanym z ekologicznych pasiek. Warto wspierać lokalną produkcję i docenić skarb z polskich pasiek.
Źródła:
Łupina, Katarzyna. "Właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe miodu." Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce: 81.
Tichonow, A. I., et al. "Miód naturalny w medycynie i farmacji (Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze)." (2017).