WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka

Miody to prawdziwy skarb z polskich łąk i pól. Kiedy świat zachwyca się nowozelandzkim miodem manuka, my mamy swój fasolowy. To remedium na wiele dolegliwości i smaczne uzupełnienie zdrowej diety.

Miód fasolowy to polski skarbMiód fasolowy to polski skarb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rodzajów miodów jest cała masa, a gdy pada pytanie o ulubiony, najczęściej wymieniane rodzaje to wielkokwiatowy, lipowy, spadziowy czy też akacjowy. O miodzie fasolowym wiele osób nigdy wcześniej nawet nie słyszało, a co dopiero mowa o próbowaniu. To przysmak z Roztocza, który zasługuje na uwagę nie tylko w tym rejonie Polski.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Miód fasolowy

Świat zachwyca się miodem manuka. Nie dość, że nie pochodzi on z naszego kraju, to na widok ceny można złapać się za głowę. Za mały, 250 gramowy słoiczek, zapłacić trzeba nawet 150 zł. Tymczasem w cieniu skrywa się polski skarb - miód fasolowy. Powstaje on głównie z nektaru kwiatów fasoli wielokwiatowej, często odmiany "Piękny Jaś". Takie pola znaleźć można na Roztoczu, słynącym z dziewiczej przyrody, czystego powietrza i specyficznego mikroklimatu W 2005 roku został nawet wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla województwa lubelskiego.

Fasolę w Polsce uprawia się głównie na wschodzie
Fasolę w Polsce uprawia się głównie na wschodzie © Adobe Stock | Monika Swiniarska 07photo

W postaci płynnej ma jasną, słomkową barwę, która po skrystalizowaniu przechodzi w odcienie od herbacianych do kremowobiałych. Jest zazwyczaj mniej słodki niż inne miody, często z wyczuwalną, delikatną kwaskowatością. Po otwarciu słoika można wyczuć jego charakterystyczny, intensywny aromat, przypominający zapach kwitnącej fasoli.

Właściwości miodu fasolowego

Jest ceniony przede wszystkim za wspieranie układu pokarmowego. Działa osłaniająco na błonę śluzową żołądka i jelit, co może przynosić ulgę w dolegliwościach takich jak refluks, zgaga czy wrzody. Ponadto wspiera odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu korzystnie wpływa na nie tylko na trawienie, ale również na budowanie odporności. Miód fasolowy może być wsparciem w walce z refluksem i wrzodami żołądka.

Miód fasolowy wzmacnia system immunologiczny, pomagając organizmowi w walce z infekcjami, przeziębieniami i grypą. Badania naukowe wskazują, że miody, w tym miód fasolowy, zawierają szereg związków bioaktywnych, takich jak flawonoidy i kwasy fenolowe, które wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dzięki przeciwutleniaczom miód fasolowy spowalnia proces starzenia komórkowego oraz obniża ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym niektórych nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Niektóre doniesienia wskazują również na korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, w tym na regulację ciśnienia krwi i ogólne wsparcie pracy serca. Ta potencjalna korzyść jest często przypisywana obecności potasu oraz wspomnianych przeciwutleniaczy, które mogą przyczyniać się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych i redukcji czynników ryzyka chorób serca.

Polski miód fasolowy, zwłaszcza ten z regionów o intensywnych uprawach fasoli, takich jak Roztocze, jest produktem lokalnym, często pozyskiwanym z ekologicznych pasiek. Warto wspierać lokalną produkcję i docenić skarb z polskich pasiek.

Źródła:

Łupina, Katarzyna. "Właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe miodu." Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce: 81.

Tichonow, A. I., et al. "Miód naturalny w medycynie i farmacji (Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze)." (2017).

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯