Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek

Możesz go przeoczyć, bo wygląda zupełnie inaczej niż to, co zwykle kładziesz na kanapkę. A szkoda, bo zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Koniecznie go przetestuj, bo to bardzo ciekawe warzywo.

Biały ogórek jest lepszy od zwykłegoBiały ogórek jest lepszy od zwykłego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Biały ogórek to warzywna ciekawostka, która coraz śmielej wkracza na targowiska, do ogródków i kuchni. Choć na pierwszy rzut oka może wzbudzać podejrzenia, okazuje się być niezwykle smaczną i uniwersalną odmianą ogórka gruntowego. Jego delikatna skórka i łagodny, soczysty miąższ sprawiają, że nie tylko pięknie się prezentuje, ale też świetnie nadaje się do różnych zastosowań, od kanapek, przez chłodniki, aż po kiszonki. Warto go poznać bliżej, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon ogórkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa sałatka na grilla. Orzo wygląda jak ryż, ale to inny znany produkt

Czym różni się biały ogórek od tego tradycyjnego?

Odmiana znana jako "white wonder" to ogórek gruntowy o jasnej, niemal kremowej skórce. W odróżnieniu od klasycznych zielonych ogórków ten jest znacznie mniej kolczasty, a jego skórka tak delikatna, że często nie trzeba jej obierać. Miąższ jest chrupiący, ale nie twardy, a smak łagodny, soczysty i pozbawiony typowej dla niektórych ogórków goryczki. Tego typu ogórki świetnie znoszą polski klimat, są plenne i szybko rosną, dlatego coraz częściej uprawiane są na działkach i balkonach. Ich oryginalny wygląd przyciąga wzrok, a smak przekonuje nawet sceptyków.

Jak wykorzystać biały ogórek w kuchni?

Ta odmiana ogórka jest niezwykle wszechstronna. Można jeść ją na surowo jako przekąskę, dodatek do kanapek czy składnik surówek. Biały ogórek sprawdza się świetnie w klasycznej mizerii, jej smak będzie wtedy delikatniejszy, a wygląd bardziej subtelny. Doskonale komponuje się też z rzodkiewką, marchewką, jabłkiem czy koperkiem w lekkich letnich sałatkach. Nadaje się do chłodników i koktajli, więc można go zmiksować z miętą, cytryną i wodą, tworząc orzeźwiającą lemoniadę. W kuchni azjatyckiej białe ogórki marynowane w occie ryżowym z czosnkiem i chili stanowią znakomity dodatek do ryżu i makaronów.

Poza spożyciem na surowo i napojami biały ogórek świetnie sprawdza się w przetworach. Można go kisić, konserwować, zamykać w słoikach w słodko-kwaśnej zalewie i w każdej z tych form zachowuje chrupkość i delikatny smak. Jego jasna barwa prezentuje się wyjątkowo efektownie w słoikach, tuż obok kolorowych papryk czy marchewek. Dzięki temu może być ozdobą domowej spiżarni i stołu. Biały ogórek nie tylko dorównuje tradycyjnym zielonym, ale w wielu przypadkach je przewyższa delikatnością, estetyką i możliwością szerokiego zastosowania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja