Potrawy z grilla elektrycznego
Pyszne dania z elektrycznego grilla.
Lato powoli dobiega końca, a w raz z nim kończy się ulubiony przez Polaków sezon grillowy. Choć jeszcze nie raz w tym roku zobaczymy grillujących sąsiadów, to coraz chłodniejsze wieczory i krótsze dni wielu z nas zniechęcą do biesiadowania na świeżym powietrzu. Doskonałym sposobem na przedłużenie letniej laby i niekończące się spotkania przy grillu w gronie rodziny czy znajomych jest zakup grilla elektrycznego, który umożliwi nam przygotowanie ulubionych potraw w domowym zaciszu lub w innym zadaszonym pomieszczeniu.
Co możemy przyrządzić na grillu elektrycznym?
Na grillu elektrycznym może przyrządzić wszystkie potrawy, które zazwyczaj przygotowujemy na tradycyjnym ruszcie. Możemy zatem grillować mięso, warzywa, grzyby itp. Grill elektryczny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażenia na głębokim tłuszczu. Grillowane kotlety czy steki będą znacznie smaczniejsze i bardziej soczyste od tych przygotowanych na patelni. Ponadto w czasie grillowania nie tracimy aż tylu składników odżywczych, dlatego dania z grilla elektrycznego dostarczą nam wszystkich niezbędnych substancji i ograniczą użycie niezdrowych tłuszczów.
Zalety grilla elektrycznego
Największą chyba zaletą grilla elektrycznego jest jego kompaktowość i mobilność. Urządzenie jest niewielkie i mieści się w jednym kartonowym pudełko, dlatego z łatwością możemy je przenosić. Sprawdzi się także na wyjazdach. Jedynym warunkiem użycia grilla elektrycznego jest dostęp do prądu. Kolejną zaletą urządzenia jest jego nieskomplikowana budowa, dzięki której utrzymanie sprzętu w czystości nie stanowi najmniejszego problemu. Warto zauważyć, że potrawy przygotowane na grillu elektrycznym są zdrowsze nie tylko od tych smażonych, ale przede wszystkich od dań grillowanych na tradycyjnym ruszcie. Użycie grilla elektrycznego gwarantuje bowiem brak substancji toksycznych wydzielanych przez węgiel czy brykiet, dzięki czemu jedzenie jest smaczne i zdrowe. Ponadto specjalna, teflonowa powłoka sprawia, że potrawy nie przywierają do powierzchni rusztu, a tym samym czyszczenie urządzenia jest dziecinnie proste. Dodatkowo warto zauważyć, że grill elektryczny jest trwalszy od swego tradycyjnego odpowiednika, dlatego
może służyć nam przez długie lata.
Przykładowe przepisy
Grill elektryczny, jak już wspominaliśmy, stanowi doskonałą alternatywę dla patelni i tradycyjnego rusztu, dlatego możemy przygotować na nim wszystkie ulubione potrawy. Warto pamiętać, że grillowane dania zachowają więcej składników odżywczych niż te przygotowane w sposób tradycyjny. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów.
Nadziewane bakłażany
Składniki:
2 bakłażany;
opakowanie serka do smarowania o smaku naturalnym;
200 g orzechów włoskich;
ząbek czosnku;
natka pietruszki;
świeża kolendra;
oliwa z oliwek;
sól i pieprz;
opcjonalnie: granat.
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie plastry (nie grubsze niż 1 cm) i posolić. Odstawić na 15-20 minut. W tym czasie zblendować serek, orzechy i ząbek czosnku. Bakłażany opłukać, lekko posmarować oliwą z oliwek i grillować z dwóch stron, aż będą miękkie. W międzyczasie drobno posiekać pietruszkę i kolendrę, a masę serowo-orzechową doprawić solą i pieprzem. Gotowe bakłażany ostudzić, a następnie smarować je wcześniej przygotowanym farszem, posypać zieleniną i zawijać w równe ruloniki. Całość posypać cząstkami granatu.
Kurczak miętowo-cytrynowy
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka;
pęczek mięty;
sok z jednej cytryny;
sól i pieprz;
oliwa z oliwek.
Piersi z kurczaka umyć, a następnie wykroić tłuszcz oraz brzydkie włókna. Drobno posiekać miętę, wymieszać ją z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie zalać oliwą z oliwek. Do gotowej marynaty włożyć kurczaka i marynować go minimum godzinę. Jeśli mamy taką możliwość, warto wstawić mięso w marynacie do lodówki nawet na całą noc i dopiero wtedy grillować. Piersi grillujemy z dwóch stron na grillu elektrycznym. W razie potrzeby skrapiamy marynatą. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą z vinegretem.
Grillowane warzywa z dipem z sera feta
Składniki:
ziemniaki;
marchew;
seler;
por;
cukinia;
buraki;
pęczek świeżej mięty;
kostka sera feta;
sok z cytryny;
sól i pieprz;
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy i kroimy w drobną kostkę (jeśli używamy młodych warzyw, nie obieramy ich, tylko dokładnie szorujemy). Najpierw grillujemy ziemniaki, marchew, buraki i selera, a po upływie 20-25 minut dodajemy miękkie warzywa: cukinię i pora. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy dip. W tym celu umieszczamy w blenderze pokruszony ser feta, posiekaną miętę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość miksujemy na gładką masę, którą doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone warzywa układamy na talerzu. Podajemy na gorąca ze świeżym dipem.
Przepisów na dania z grilla jest mnóstwo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by uruchomić wyobraźnię i grillować swoje ulubione składniki, a następnie komponować je w zbilansowane posiłki. Grill elektryczny to zakup, który pozwoli nam na regularne przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw. Warto wybrać sprawdzone urządzenie (np. www.tefal.pl)
, które nie będzie się psuło i będzie nam służyć przez długi czas.