Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Pestycydy w każdym słoiku? Z badań wynika, że nawet popularne polskie dżemy truskawkowe zawierają szkodliwe substancje, a niektóre z nich nie powinny się w ogóle znaleźć w żywności. Zdradzamy, które marki wypadły najgorzej.
Fundacja Pro-Test we współpracy z Zakładem Badania Bezpieczeństwa Żywności IO-PIB w Skierniewicach sprawdziła, co dokładnie kryje się w dżemach truskawkowych dostępnych w polskich sklepach. Wyniki mogą zaskakiwać: każdy z 10 przebadanych produktów zawierał pestycydy, a jeden z nich aż 13 różnych rodzajów.
Choć wszystkie wykryte substancje zmieściły się w obowiązujących normach, eksperci z fundacji zwracają uwagę na skalę problemu.
- Sama liczba wykrytych pestycydów, nawet w legalnych stężeniach, może budzić niepokój – podkreślają badacze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Które produkty wypadły najgorzej?
Na końcu zestawienia znalazł się dżem marki Auchan "Pewni Dobrego", w którym wykryto aż 13 pozostałości pestycydów. Niewiele lepiej poradził sobie klasyczny dżem truskawkowy marki Łowicz, ponieważ zawierał 7 rodzajów takich substancji.
Obydwa produkty uzyskały ocenę niedostateczną, również dlatego, że zawierały środki zakazane w uprawach na terenie Polski – chodzi o karbendazym i tebukonazol. Co istotne, producenci deklarują na etykietach, że używają wyłącznie polskich truskawek.
Niepokojące dodatki, w tym środki dezynfekujące
Dżem "6 kcal" od Łowicza też nie wypadł najlepiej, wykryto w nim aż 9 pozostałości pestycydów. W dżemie Herbapolu badacze natrafili na 8 różnych substancji oraz chloran, czyli związek chemiczny używany przy czyszczeniu linii produkcyjnych i myciu owoców, który nie powinien trafiać do gotowego produktu.
Chloran pojawił się również w trzech innych dżemach: frużelinie Frulove (Allnutrition), a także w produktach marek własnych Biedronki i Lidla – Rapsodia oraz Maribel. Łącznie wykryto tam od sześciu do siedmiu różnych pozostałości chemicznych.
Które dżemy okazały się najbezpieczniejsze?
Najlepiej w teście wypadł dżem truskawkowy marki Stovit – badacze znaleźli w nim tylko dwie substancje i ocenili go jako "dobry". Taką samą ocenę uzyskał również dżem BiFix, w którym również wykryto tylko dwa pestycydy.
Wszystkie badane produkty zawierały pestycydy, ale w ilościach mieszczących się w ustawowych granicach. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele z nich – szczególnie marek własnych i tańszych opcji – zawierało ich bardzo dużo. Konsumenci, którzy zwracają uwagę na jakość i bezpieczeństwo żywności, mogą te wyniki uznać za sygnał ostrzegawczy.