Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie

Oregano kojarzy się głównie z pizzą, bo jest jej kluczowym dodatkiem. Ale czy wiesz, że to aromatyczne zioło od wieków uważane jest za naturalny środek wspierający zdrowie? Coraz więcej badań potwierdza to, co starożytni Grecy i Rzymianie wiedzieli już dawno temu – oregano to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale też zioło o wyjątkowych właściwościach.

Oregano można hodować również w polskim klimacieOregano można hodować również w polskim klimacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oregano, czyli lebiodka pospolita (Origanum vulgare), pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego. W naturalnych warunkach rośnie dziko, ale często też można je znaleźć w przydomowych ogródkach. Już w starożytności wykorzystywano je nie tylko w kuchni, ale też jako środek łagodzący bóle brzucha, kaszel i stany zapalne.

Dziś naukowcy wracają do tej wiedzy, przyglądając się składowi oregano. Wyniki tych analiz są zaskakujące. Okazuje się, że zioło to zawiera szereg substancji, które mogą wspierać zdrowie na wielu poziomach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Właściwości zdrowotne oregano

Dwa najważniejsze związki chemiczne w oregano to karwakrol i tymol. Oba wykazują silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. W badaniach laboratoryjnych udowodniono, że karwakrol może skutecznie hamować rozwój niektórych szczepów bakterii, m.in. E. coli czy Staphylococcus aureus. Co to oznacza w praktyce? Oregano może wspierać organizm w walce z infekcjami i wzmacniać naturalną odporność.

Oregano to również cenne źródło przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Kwas rozmarynowy obecny w oregano ma działanie przeciwzapalne, a także może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego. Według niektórych badań również chronić przed rozwojem nowotworów, neutralizując wolne rodniki i wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Warto dodać, że to zioło ma też właściwości rozkurczowe i żółciopędne, co oznacza, że może pomóc przy problemach trawiennych, takich jak wzdęcia, uczucie ciężkości czy niestrawność. Nie bez powodu dodajemy oregano do ciężkich i tłustych dań – wspomaga ono pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie.

Oregano a odchudzanie

Oregano może nie kojarzy się od razu z dietą, ale okazuje się, że ma potencjał wspierający odchudzanie. Wszystko dzięki wspomnianemu wcześniej karwakrolowi, czyli związkowi, który według badań może spowalniać namnażanie się komórek tłuszczowych i regulować metabolizm lipidów. Regularne spożywanie oregano (jako przyprawy lub naparu) może więc wspomóc redukcję wagi, a także ułatwić kontrolę apetytu i poprawić trawienie. To zioło nie zastąpi oczywiście zdrowej diety ani ruchu, ale jako element codziennego jadłospisu może stać się sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami.

Olejek z oregano i jego właściwości

W aptekach i sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej można znaleźć olejek z oregano, czyli wyjątkowo skoncentrowany preparat pozyskiwany z liści i kwiatów tej rośliny, ceniony za swoje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Wiele osób sięga po niego jako naturalną alternatywę dla antybiotyków, zwłaszcza w okresach osłabionej odporności lub podczas infekcji.

Jednak jego moc to również powód do ostrożności, ponieważ zbyt duże dawki lub niewłaściwe stosowanie mogą podrażniać błony śluzowe jamy ustnej, gardła oraz przewodu pokarmowego, a u osób wrażliwych wywołać dolegliwości żołądkowe lub reakcje alergiczne. Z tego względu olejek z oregano nie jest polecany dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym ani osobom z problemami gastrycznymi, a przed rozpoczęciem suplementacji nie zaszkodzi skonsultować się z lekarzem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz