Sercowcy nie powinni omijać tego soku. Czyści tętnice ze złogów jak szczoteczka

Sok z granatu nie jest jeszcze zbyt popularny i zdecydowanie częściej stawiamy na lepiej znane owoce. Warto to jednak zmienić, a już zwłaszcza, kiedy wsparcia potrzebuje nasze serce i układ krążenia.

Ten sok ma mnóstwo wartości odżywczychTen sok ma mnóstwo wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
12

Sok z granatu dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, może wspierać serce, poprawiać kondycję skóry i chronić przed nowotworami. Jak wykazują badania, ten napój ma dobry wpływ na udrożnienie naczyń krwionośnych. Jest naprawdę wiele powodów, by włączyć go do diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo

Jak działa sok z granatu?

Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami. Zawiera witaminę C, fosfor i potas, a także antocyjany, które nadają mu intensywny kolor i silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu granat działa przeciwzapalnie, oczyszczająco i moczopędnie, regulując pracę jelit i wątroby.

Regularne picie soku z granatu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że sok ten może zmniejszać stany zapalne jelit, a także działać antynowotworowo. Polifenole zawarte w soku z granatu mogą hamować powstawanie wolnych rodników, co spowalnia rozwój nowotworów, takich jak rak prostaty i piersi.

Dużo dobrego dla serca

A dlaczego sok z granatu polecany jest zwłaszcza sercowcom? Może on wpłynąć na stan naczyń. Zatkane żyły i tętnice mogą doprowadzić do zawału serca, ale także do udaru mózgu, pogorszenia pamięci czy demencji, nadciśnienia tętniczego czy bólu nóg. Sok z granatu wspiera tętnice i przeciwdziała tworzeniu się miażdżycowych zatorów. Jednak eksperci podkreślają, że musi to być jednak 100 procent soku z tego owocu. Wystarczy 1/4 szklanki dziennie, by działał udrażniająco na naczynia.

Ważne!

Sok z granatu najlepiej przygotować samodzielnie. Warto wybierać owoce o głębokim, czerwonym kolorze i matowej, lekko szorstkiej skórce. Przechowuj je w chłodnym miejscu, aby zachować ich świeżość na dłużej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały