Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie

Aksamitna jajecznica to coś, co na śniadanie do świeżego pieczywa pasuje idealnie. Ale jak uzyskać taki efekt konsystencji? Szefowa kuchni i uczestniczka programu "Top Chef", Katarzyna Daniłowicz, podpowiada jeden zaskakujący dodatek do surowych jajek.

Przygotowanie zwykłej jajecznicy może mieć dodatkowy patentPrzygotowanie zwykłej jajecznicy może mieć dodatkowy patent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chantelle Rowe
Magdalena Pomorska

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które można przygotować na wiele sposobów. Dodanie soku z cytryny to prosty trik, który nadaje jej niezwykłej puszystości i lekkości. Sprawdź, jak przygotować idealną jajecznicę z tym nietypowym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Jajecznica z sokiem z cytryny: odkryj sekret puszystości

Jajecznica to danie, które gości na stołach wielu Polaków. Choć wydaje się prosta w przygotowaniu, istnieje wiele sposobów, by nadać jej wyjątkowy smak i konsystencję. Uczestniczka programu "Top Chef" i szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Tarasowa, Katarzyna Daniłowicz, podpowiedziała dodatek soku z popularnego cytrusa. Bowiem to właśnie trikiem, który mało kto jeszcze zna, jest dodanie soku z cytryny. Ten kwaśny płyn sprawia, że białka jajek dłużej pozostają nieścięte, co nadaje potrawie lekkości. Jakie proporcje są najlepsze, żeby nie przesadzić z kwaśnym smakiem?

Jak przygotować jajecznicę z sokiem z cytryny?

Aby przygotować idealną jajecznicę, wystarczy tak naprawdę kilka kropel soku na jedno jajko. Więc jeśli robisz jajecznicę z kilku jajek, przygotuj raczej łyżeczkę do odmierzenia niż dużą łyżkę stołową.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • płaska łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka do miski i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, aż się połączą.
  2. Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  3. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zdejmij ją z ognia i podawaj od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje