Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Aksamitna jajecznica to coś, co na śniadanie do świeżego pieczywa pasuje idealnie. Ale jak uzyskać taki efekt konsystencji? Szefowa kuchni i uczestniczka programu "Top Chef", Katarzyna Daniłowicz, podpowiada jeden zaskakujący dodatek do surowych jajek.
Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które można przygotować na wiele sposobów. Dodanie soku z cytryny to prosty trik, który nadaje jej niezwykłej puszystości i lekkości. Sprawdź, jak przygotować idealną jajecznicę z tym nietypowym dodatkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają
Jajecznica z sokiem z cytryny: odkryj sekret puszystości
Jajecznica to danie, które gości na stołach wielu Polaków. Choć wydaje się prosta w przygotowaniu, istnieje wiele sposobów, by nadać jej wyjątkowy smak i konsystencję. Uczestniczka programu "Top Chef" i szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Tarasowa, Katarzyna Daniłowicz, podpowiedziała dodatek soku z popularnego cytrusa. Bowiem to właśnie trikiem, który mało kto jeszcze zna, jest dodanie soku z cytryny. Ten kwaśny płyn sprawia, że białka jajek dłużej pozostają nieścięte, co nadaje potrawie lekkości. Jakie proporcje są najlepsze, żeby nie przesadzić z kwaśnym smakiem?
Jak przygotować jajecznicę z sokiem z cytryny?
Aby przygotować idealną jajecznicę, wystarczy tak naprawdę kilka kropel soku na jedno jajko. Więc jeśli robisz jajecznicę z kilku jajek, przygotuj raczej łyżeczkę do odmierzenia niż dużą łyżkę stołową.
Składniki:
- 4 jajka,
- płaska łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
- Rozbij jajka do miski i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, aż się połączą.
- Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
- Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zdejmij ją z ognia i podawaj od razu.