Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie

Aksamitna jajecznica to coś, co na śniadanie do świeżego pieczywa pasuje idealnie. Ale jak uzyskać taki efekt konsystencji? Szefowa kuchni i uczestniczka programu "Top Chef", Katarzyna Daniłowicz, podpowiada jeden zaskakujący dodatek do surowych jajek.

Przygotowanie zwykłej jajecznicy może mieć dodatkowy patentPrzygotowanie zwykłej jajecznicy może mieć dodatkowy patent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chantelle Rowe
Magdalena Pomorska

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które można przygotować na wiele sposobów. Dodanie soku z cytryny to prosty trik, który nadaje jej niezwykłej puszystości i lekkości. Sprawdź, jak przygotować idealną jajecznicę z tym nietypowym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Jajecznica z sokiem z cytryny: odkryj sekret puszystości

Jajecznica to danie, które gości na stołach wielu Polaków. Choć wydaje się prosta w przygotowaniu, istnieje wiele sposobów, by nadać jej wyjątkowy smak i konsystencję. Uczestniczka programu "Top Chef" i szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Tarasowa, Katarzyna Daniłowicz, podpowiedziała dodatek soku z popularnego cytrusa. Bowiem to właśnie trikiem, który mało kto jeszcze zna, jest dodanie soku z cytryny. Ten kwaśny płyn sprawia, że białka jajek dłużej pozostają nieścięte, co nadaje potrawie lekkości. Jakie proporcje są najlepsze, żeby nie przesadzić z kwaśnym smakiem?

Jak przygotować jajecznicę z sokiem z cytryny?

Aby przygotować idealną jajecznicę, wystarczy tak naprawdę kilka kropel soku na jedno jajko. Więc jeśli robisz jajecznicę z kilku jajek, przygotuj raczej łyżeczkę do odmierzenia niż dużą łyżkę stołową.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • płaska łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka do miski i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, aż się połączą.
  2. Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  3. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zdejmij ją z ognia i podawaj od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀