Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie

Aksamitna jajecznica to coś, co na śniadanie do świeżego pieczywa pasuje idealnie. Ale jak uzyskać taki efekt konsystencji? Szefowa kuchni i uczestniczka programu "Top Chef", Katarzyna Daniłowicz, podpowiada jeden zaskakujący dodatek do surowych jajek.

Przygotowanie zwykłej jajecznicy może mieć dodatkowy patentPrzygotowanie zwykłej jajecznicy może mieć dodatkowy patent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chantelle Rowe
Magdalena Pomorska

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych, które można przygotować na wiele sposobów. Dodanie soku z cytryny to prosty trik, który nadaje jej niezwykłej puszystości i lekkości. Sprawdź, jak przygotować idealną jajecznicę z tym nietypowym dodatkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak gotować jajka na twardo? Sprawdziłam 3 sposoby i już wiem, po którym najlepiej się obierają

Jajecznica z sokiem z cytryny: odkryj sekret puszystości

Jajecznica to danie, które gości na stołach wielu Polaków. Choć wydaje się prosta w przygotowaniu, istnieje wiele sposobów, by nadać jej wyjątkowy smak i konsystencję. Uczestniczka programu "Top Chef" i szefowa kuchni wrocławskiej restauracji Tarasowa, Katarzyna Daniłowicz, podpowiedziała dodatek soku z popularnego cytrusa. Bowiem to właśnie trikiem, który mało kto jeszcze zna, jest dodanie soku z cytryny. Ten kwaśny płyn sprawia, że białka jajek dłużej pozostają nieścięte, co nadaje potrawie lekkości. Jakie proporcje są najlepsze, żeby nie przesadzić z kwaśnym smakiem?

Jak przygotować jajecznicę z sokiem z cytryny?

Aby przygotować idealną jajecznicę, wystarczy tak naprawdę kilka kropel soku na jedno jajko. Więc jeśli robisz jajecznicę z kilku jajek, przygotuj raczej łyżeczkę do odmierzenia niż dużą łyżkę stołową.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • płaska łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżeczka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij jajka do miski i dodaj sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj składniki, aż się połączą.
  2. Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  3. Gdy jajecznica zacznie się ścinać, zdejmij ją z ognia i podawaj od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką