O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci

Z wiekiem nasze ciało domaga się specjalnego traktowania, a dieta staje się kluczowa dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Wśród warzyw, które warto włączyć do codziennego jadłospisu seniora, kalafior wyróżnia się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wszechstronnym działaniem prozdrowotnym.

Placuszki z kalafioraPlacuszki z kalafiora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Niepozorny kalafior często bywa niedoceniany, a to ogromny błąd. Jego właściwości sprawiają, że powinien znaleźć się na talerzu każdego, kto chce zadbać o zdrowie na dłużej. To warzywo lekkostrawne, niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w składniki, które wspomagają organizm dojrzałego człowieka w codziennych wyzwaniach. Sprawdź, jak działa i jak możesz go przyrządzić, by wyciągnąć z niego jak najwięcej. Dlatego warto dla babci i dziadka usmażyć placuszki z kalafiora. Nie dość, że są zdrowsze, to jeszcze smaczniejsze niż ziemniaczane.

Kalafior – zdrowotne korzyści na talerzu seniora

Kalafior to prawdziwa bomba składników odżywczych. Po pierwsze, obfituje w błonnik, który nie tylko usprawnia trawienie i pomaga walczyć z uciążliwymi zaparciami, tak częstymi w starszym wieku, ale też dba o mikroflorę jelitową. Po drugie, dostarcza solidne dawki witaminy C, kluczowej dla odporności, która z wiekiem potrafi spadać szybciej niż internetowy zasięg w lesie.

Nie zapominajmy o witaminie K, niezbędnej do utrzymania kości w dobrej kondycji i minimalizowaniu ryzyka osteoporozy, to szczególnie ważne, kiedy stawy zaczynają protestować przy każdym kroku. Co więcej, kalafior jest bogaty w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi i tym samym chroni serce przed niechcianymi niespodziankami.

A to jeszcze nie wszystko. Warzywo zawiera związki wspierające pracę mózgu. Obecność sulforafanu i innych przeciwutleniaczy czyni z niego naturalnego wojownika przeciw stanom zapalnym i potencjalnym przeciwnowotworowym stróżem. Ten niepozorny warzywny twardziel naprawdę zasługuje na miejsce w diecie seniora.

Placuszki z kalafiora - prosty przepis na zdrowy i smaczny obiad

Kalafior jest nie tylko zdrowy, ale i uniwersalny: możesz go gotować, piec, smażyć, blendować, a nawet przerobić na ryż czy bazę do pizzy. Dla seniorów szczególnie warto polecić placuszki z kalafiora — delikatne, lekkie, łatwe do przełknięcia, a przy tym pełne wartości odżywczych.

Składniki:

  • średni kalafior (ok. 600 g), podzielony na różyczki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki (pszennej lub bezglutenowej),
  • niewielka cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeże zioła (koperek, pietruszka) opcjonalnie,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior ugotuj na parze lub w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Zblenduj warzywo na drobną, ale nie papkowatą masę.
  3. Do miski włóż kalafior, jajka, mąkę, cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj łyżką niewielkie porcje masy i smaż placuszki na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące.
  5. Podawaj z ulubionym jogurtem naturalnym lub lekkim sosem jogurtowo-ziołowym.

Placuszki z kalafiora to smaczny i łatwy sposób na to, by w diecie seniora pojawiło się coś więcej niż gotowane warzywa. Są delikatne, lekkostrawne, a do tego niosą ze sobą cały ładunek zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm