Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami

Jeśli znudził Ci się szpinak, a jarmuż już nie robi wrażenia, to najwyższy czas zapoznać się z rapini. Ma wyjątkowy smak z delikatną goryczką, działa prozdrowotnie i jest banalnie proste w przygotowaniu. Zobacz, jak go przyrządzić i dlaczego warto się do niego przekonać.

Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramamiRapini charakteryzuje się nietypowym wyglądem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Rapini, znane również jako rzepa brokułowa lub cime di rapa, to warzywo z rodziny krzyżowych, blisko spokrewnione z brokułem, gorczycą i rzepą. Choć w Polsce nie jest jeszcze powszechne, na południu Włoch to absolutna klasyka. Jadalne są jego liście, cienkie łodyżki i niewielkie zielone pączki kwiatowe. Smak rapini jest wyrazisty – lekko gorzki, orzechowy, z pikantnym zakończeniem. Idealny, by przełamać łagodniejsze składniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Dlaczego warto jeść rapini?

Zielone liście rapini charakteryzują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale są też prawdziwą bombą odżywczą. To warzywo zawiera mnóstwo błonnika, dzięki czemu wspiera pracę jelit i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, dlatego może być cennym składnikiem diety osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. Nie brakuje w nim także witaminy A, wspierającej wzrok i kondycję skóry, witaminy C, która wzmacnia odporność, oraz witaminy K, niezbędnej dla zdrowych kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. Oprócz tego, w jego składzie znajdziesz żelazo, wapń, kwas foliowy, a także antyoksydanty chroniące przed stresem oksydacyjnym.

Przepis na orecchiette z rapini i czosnkiem

W kuchni rapini można wykorzystać na wiele sposobów, ale jedno danie to prawdziwa kwintesencja włoskiego podejścia do smaku i prostoty. Mowa o klasycznym orecchiette z rapini i salsiccią. Zrobienie tego dania zajmuje kilkanaście minut, a efekt zachwyci nawet prawdziwego Włocha. Z podanych składników uzyskasz 4 porcje.

Składniki:

  • 400 g makaronu orecchiette,
  • 1 pęczek rapini (ok. 500 g),
  • 200 g kiełbasy salsicci, pokrojonej w cienkie plasterki,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 papryczka chili, posiekana,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • starty parmezan do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rapini dokładnie umyj, usuń twarde łodygi i podziel na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i blanszuj rapini przez 2–3 minuty. Odcedź i odstaw.
  3. W tej samej wodzie ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i chili, smaż przez około 1 minutę.
  5. Dodaj salsiccię (bez osłonki) i smaż, rozdrabniając ją drewnianą łyżką, aż będzie dobrze wysmażona i lekko zarumieniona.
  6. Dodaj blanszowane rapini i smaż przez kolejne 2–3 minuty, mieszając.
  7. Dodaj ugotowany makaron do patelni, wymieszaj wszystko dokładnie, dopraw solą i pieprzem.
  8. Gotowe danie posyp parmezanem.

Do czego jeszcze możesz wykorzystać rapini?

Jeśli zasmakuje ci rapini w tej wersji, to śmiało eksperymentuj z tym warzywem dalej. dalej. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik szpinaku – zarówno w risotto, jak i w tartych, quiche’ach czy naleśnikach. Pasuje też do ryb, jajek, makaronów z białymi sosami, a nawet do zupy jarzynowej. Wystarczy sparzyć je kilka minut i dodać do gotowej potrawy tuż przed podaniem. Świetnie komponuje się z czosnkiem, cytryną, oliwą, ale też z orzeszkami piniowymi, sezamem czy suszonymi pomidorami. W orientalnym wydaniu pasuje do dań stir-fry, zwłaszcza z tofu, imbirem i sosem sojowym. Co ważne, rapini najlepiej spożywać świeże – tuż po zakupie lub zbiorze. Przechowuj je w lodówce w zamkniętym pojemniku i postaraj się zużyć w ciągu kilku dni.

Wybrane dla Ciebie

Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę
Już nie robię fasolki z bułką tartą. Włoski przepis to dla mnie strzał w dziesiątkę
Po wypiciu kawy biegniesz do toalety? Mało kto ma świadomość, co jest powodem
Po wypiciu kawy biegniesz do toalety? Mało kto ma świadomość, co jest powodem
Jedz te grzyby. Mają właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe
Jedz te grzyby. Mają właściwości przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe
Soczysty arbuz już w sklepach. Z tej sieci dyskontów kupisz za mniej niż 3,50 za kg
Soczysty arbuz już w sklepach. Z tej sieci dyskontów kupisz za mniej niż 3,50 za kg