Polska jagnięcina jest najlepsza na świecie!

Według fachowców, między innymi Belga Jeana Bosa, jednego z szefów Euro Torques International - słynnej międzynarodowej organizacji promującej najlepsze produkty kuchni regionalnej - polska jagnięcina jest najlepsza na świecie. Niestety Polacy raczej nie znają jej smaku, bo większość produkcji przeznaczona jest na eksport. A szkoda, bo z jagnięciny można przygotować wiele znakomitych potraw, które każdemu przypadną do gustu. Oto nasze propozycje.

Polska jagnięcina jest najlepsza na świecie!
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF
67

Udziec jagnięcy z czosnkiem

Większość osób uważa, że najlepszą częścią jagnięcia jest udziec. Kupując, zwracajmy uwagę, czy mięso jest jasne - im jaśniejsze, tym bardziej kruche i miękkie. Na udziec pieczony w czosnku potrzebujemy: jeden udziec jagnięcy (około 1,5 - 2 kg), łyżkę mielonego ziela angielskiego, dwie główki czosnku, kilka liści laurowych, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Mięso dokładnie myjemy i usuwamy wszystkie błonki. Robimy w udźcu dziurki końcem noża i wciskamy w te otwory ząbki czosnku (niekoniecznie obrane). Wcieramy w mięso sól, pieprz, ziele angielskie, nacieramy pokruszonymi listkami laurowymi i pozostawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu (ale nie w lodówce). Po tym czasie mięso nabierze odpowiedniego aromatu. Wtedy smarujemy udziec oliwą i pieczemy w temp. 200 stopni C. przez około 1-1,5 godziny. Jeśli zabraknie płynu, polewamy udziec czerwonym, wytrawnym winem.

Pieczony udziec jagnięcy

Inny przepis na pieczony udziec pochodzi z kuchni francuskiej. Potrzebny będzie młody udziec (z kością), kilka gałązek rozmarynu i tymianku, cztery główki czosnku, sześć średnich cebul, oliwa z oliwek, ocet winny, liście laurowe, sól, pieprz i cukier oraz pół szklanki białego wina. Główki czosnku kroimy w całości w poprzek na pół, a cebulki na ćwiartki. Szklankę oliwy wlewamy do miski, dolewamy pół szklanki octu winnego, pół szklanki wina i trzy łyżki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy - to będzie nasza marynata. Mięso nacieramy solą i pieprzem, obsypujemy ziołami, obkładamy czosnkiem i cebulą i zalewam marynatą. Teraz mięso musi „odpocząć” w marynacie przez noc (musimy je w tym czasie kilka razy odwrócić). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około dwóch godzin.

Udziec jagnięcy pieczony z fasolą

To bardziej skomplikowana wersja udźca. Z mięsa wyjmujemy kość, krojąc je wzdłuż. Obieramy z wszelkich błonek i tłuszczu. Z półtorakilogramowego udźca powinno nam pozostać około pół kilograma mięsa. Potrzebujemy jeszcze: 250 gramów suszonej białej fasolki (namoczonej poprzedniego wieczoru), główka czosnku, liść laurowy, świeży rozmaryn, pokrojona w plasterki cytryna, kilogram pokrojonych w kostkę ziemniaków, dwie cebule, pokrojone w kostkę cztery pomidory, natka pietruszki, pół szklanki czerwonego wina, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Zaczynamy od ugotowania fasolki - z dwoma ząbkami czosnku i liściem laurowym. Gdy fasolka będzie gotowa (czyli po upływie mniej więcej godziny), szykujemy mięso. Smarujemy je solą i pieprzem, po czym posypujemy listkami z dwóch gałązek rozmarynu. Układamy na płacie mięsa plasterki cytryny, zwijamy płat i związujemy sznurkiem. Pozostałe ząbki czosnku i rozmaryn wciskamy w - przygotowane przy pomocy nożna - nacięcia. Mięso smarujemy oliwą. Pieczemy przez około godzinę. Do ugotowanej fasolki dodajemy pokrojone w kostkę cebule, pomidory i natkę pietruszki. Dusimy na łyżce oliwy przez kilka minut, a następnie dodajemy ziemniaki. Z brytfanki, w której piekło się mięso zlewamy tłuszcz i wlewamy wino, a następnie dodajemy podduszone warzywa. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Warzywa można zmiksować na purre, które będzie idealnie pasować do mięsa.

Pyszne żeberka jagnięce

Potrzebujemy: kilogram żeberek jagnięcych, dwa posiekane ząbki czosnku, łyżkę tymianku suszonego, trzy łyżeczki ostrej musztardy, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Żeberka myjemy, czyścimy z błonek i suszymy dokładnie. Nacieramy mieszanką czosnku, tymianku, musztardy, soli i pieprzu. Odkładamy na kilka godzin, a następnie pieczemy pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Odkrywany i pieczemy jeszcze 15 minut.

Gulasz z jagnięciny

Kilogram mięsa z dowolnej części jagnięcia kroimy w niewielką kostkę. Smażymy na łyżeczce oliwy na patelni, do zrumienienia. Solimy, dodajemy pieprz i posiekane trzy ząbki czosnku. Dolewamy troszeczkę wody i dusimy pod przykryciem. Po 20 minutach dodajemy pozostałe składniki: trzy pokrojone w plastry cebule, szklankę pokrojonych w ćwiartki pieczarek, szklankę przecieru pomidorowego i suszony majeranek. Dusimy, aż połowa płynu odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kotlety z jagnięciny po góralsku

Na to tradycyjne, ale zapomniane polskie danie potrzebujemy: kilogram jagnięciny z udźca, łyżkę mąki, szklankę śmietany, cztery kwaśne jabłka, dwie łyżki tartego chrzanu, pół szklanki octu, sól i pieprz. Najpierw mięso zalewamy wrzącym octem wymieszanym ze szklanką wody, solą i pieprzem. Zostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie mięso kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem - tak jak schabowe. Nacieramy solą i czosnkiem, posypujemy mąką i smażymy przez trzy minuty z każdej strony na mocnym ogniu, a następnie dosmażamy już na mniejszym. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, dodajemy do nich śmietanę, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do kotletów. Dusimy kilka minut, aż jabłka się rozpadną.

Szaszłyki jagnięce

To danie idealnie sprawdza się na grillowych przyjęciach. Potrzebujemy: pół kilograma młodziutkiej jagnięciny, czerwoną paprykę, ząbek czosnku, tymianek, trzy cebule, sól, pieprz, dwie łyżki miodu, dwie łyżki musztardy, cytrynę i oliwę. Z musztardy, miodu, soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu oraz tymianku przygotowujemy pastę, w której marynujemy pokrojone w kostkę mięso. Po trzech godzinach mięso wyjmujemy, nadziewamy na szpadki na przemian z kostkami z papryki i ćwiartkami cebuli. Jeśli ktoś lubi, może jeszcze dodać kostki słoniny. Pieczemy na grillu po kilka minut z każdej strony.

Jagnięcina orientalna

To danie z kolei ma orientalną nutę. Potrzebujemy kilogram mięsa z udźca (bez kości), cztery ząbki czosnku, dwie łyżeczki soli, cztery łyżeczki pieprzu, cztery łyżki posiekanego świeżego imbiru, dwie łyżeczki kminu rzymskiego, łyżeczkę kurkumy, dwie łyżki sosu sojowego i dwie łyżki oliwy. W mięsie robimy nacięcia na głębokość około pół centymetra. Mieszamy w misce wszystkie składniki i dokładnie nacieramy nimi mięso. Zostawiamy w lodówce na noc. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C i pieczemy mięso około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze dwie godziny. Jeśli trzeba, polewamy wodą. Gotowe kroimy na plastry.

Comber jagnięcy z cebulką i młodymi ziemnikami

Potrzebny nam będzie kilogramowy kawałek jagnięcego combra, kilogram młodych ziemniaków, pół kilograma małych cebulek, oliwa, kilka gałązek świeżego rozmarynu, sól i pieprz. Comber kroimy na kawałki. Solimy i pieprzymy. Ziemniaki myjemy i skrobiemy. Cebulki obieramy i kroimy na połowy. Brytfankę smarujemy oliwą, wrzucamy do niej cebulę, układamy na niej kawałki jagnięciny, dorzucamy rozmaryn i wlewamy trochę wody. Solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko pieczemy pod przykryciem około godzinę. Po pół godzinie do brytfanki dorzucamy ziemniaki. Na koniec solimy do smaku.

Prawdziwy kofta kebab

Zamiast tradycyjnych dań z jagnięcia można spróbować czegoś bardzo egzotycznego. Na kebaby potrzebne nam będzie około pół kilograma mielonego mięsa jagnięcego, które mieszamy z posiekanym pęczkiem natki pietruszki i połową szklanki siekanej mięty. Do masy dodajemy łyżeczkę kminu rzymskiego, startą na drobnej tarce cebulę, posiekany ząbek czosnku, sól i ostrą paprykę w proszku. Dokładnie łączymy składniki i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Na bambusowych, namoczonych patyczkach kształtujemy podłużne kotleciki z mięsa. Smażymy na oliwie na patelni kilka minut i podajemy z pieczywem - najlepiej z pitą - oraz z pokrojonymi pomidorami i cebulką.

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki