Polędwiczki z dzika

Z dziczyzny przygotujemy wykwintny posiłek, ma ona bowiem głęboki smak i można ją podawać na wiele sposobów. Z korzyścią dla zdrowia.

Polędwiczki z dzika
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Dziczyzna to rodzaj mięsa, który ze względu na ceny, a także sposób pozyskiwania nie pojawia się na polskich stołach tak często, jak drób czy wieprzowina. Z dziczyzny przygotujemy wykwintny posiłek, ma ona bowiem głęboki smak i można ją podawać na wiele sposobów. Z korzyścią dla zdrowia. W porównaniu z mięsem hodowlanym zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a w zamian za to pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Jego ogromną zaletą jest fakt, że zwierzęta odżywiają się w sposób naturalny.

Składniki:
2 polędwiczki z dzika
sól himalajska - do smaku
Marynata:
litr wody
2 łyżki naturalnego octu (np. winny biały)
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
1 duża szczypta nasion kolendry
ziele angielskie
liść laurowy
2 jagody jałowca
2-3 ziarna pieprzu
goździk
2 ząbki czosnku
po sporej szczypcie majeranku, rozmarynu i tymianku
masło klarowane lub olej do smażenia
2-3 łyżki śmietanki kremówki 30 proc.

Kolendrę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i jałowiec lekko rozetrzeć w moździerzu. Zagotować wodę z utartymi przyprawami i całym goździkiem. Gdy woda będzie letnia, dodać cukier oraz ocet i zalać marynatą umyte mięso. Nie dodawać soli! Mięso przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 24 godziny (ja marynowałam 2 doby). Wyjąć mięso z marynaty na godzinę przed przyrządzaniem i zostawić, by nieco obeschło. Posypać je majerankiem, rozmarynem i tymiankiem. Nadal nie solić. Rozgrzać tłuszcz, szybko obsmażyć mięso ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, posolić do smaku, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić do miękkości (ok. godzinę). Na koniec zabielić. Doskonale smakuje z kopytkami i surówką z ogórków i cebuli.

Zobacz również: prosty deser z bezami i owocami* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć