WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Po czym poznasz dobry chleb?

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem rozmaitych rodzajów pieczywa. Nic dziwnego, bo bez niego trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis. Ale czy wśród pięknych i - na pierwszy rzut oka - wspaniale wypieczonych bochenków znajdziemy wartościowe pieczywo? Podpowiadamy, które z nich warto wybrać i na co zwracać uwagę podczas zakupów.

Po czym poznasz dobry chleb?
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF

Spożywanie chleba jest zgodne z podstawową zasadą racjonalnego żywienia, czyli urozmaicaniem posiłków ważnymi dla organizmu składnikami: węglowodanami, białkami, tłuszczami o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancjami mineralnymi (związkami potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, manganu czy selenu) i witaminami - zwłaszcza z grupy B i E. Chleb zawiera wszystkie te elementy, dzięki czemu jest trudnym do zastąpienia pokarmem.

Chleb dla otyłych

Trudno wyliczyć wszystkie atuty pieczywa wpływające na zdrowie człowieka. Wystarczy wspomnieć, że poprawia ono pamięć i koncentrację, chroni przed nowotworami (szczególnie chleb wypiekany na zakwasie, zawierający kwas mlekowy) i wzmacnia organizm kobiet w ciąży (dzięki zawartości znacznych ilości kwasu foliowego, cynku i żelaza). I wbrew niektórym przesądom, pieczywo spożywane w racjonalnych ilościach może nawet zapobiegać otyłości. Dzięki skrobi cząstki chleba wielokrotnie zwiększają objętość w przewodzie pokarmowym, szybko powodując „efekt przesytu”. Dzięki temu błyskawicznie przestajemy być głodni i tracimy ochotę na podjadanie.

Uważajmy na karmel

Pora odpowiedzieć na pytanie, jak wybierać chleb, żeby kanapka była zdrowa i odżywcza.
– Przede wszystkim musimy zwracać uwagę na skład – przekonuje Monika Wilczyńska, doradca żywieniowy. – Lista składników nie powinna zawierać sztucznych dodatków, barwników i konserwantów. Chleb zbliżony do najbardziej naturalnego to po prostu mąka adekwatna do rodzaju pieczywa, woda, zakwas lub drożdże, sól oraz ziarna zbóż – dodaje dietetyczka. Reszta dodatków lub zamienników, które często znajdujemy w pieczywie (szczególnie często zdarza się to w dużych sieciach handlowych), jest aplikowana przez producentów z oszczędności. – Na przykład karmel, którym niektóre piekarnie „wzbogacają” chleb, pięknie zabarwia bochenek, nawet ten z mąki pszennej. Wprowadza to konsumentów w błąd, ponieważ myślą, że wybierają ciemne, żytnie pieczywo – mówi Monika Wilczyńska.

Zdrowa mąka
Żeby wybrać dobry chleb, trzeba wiedzieć, jakie wartości odżywcze ma dany bochenek. Cały szkopuł tkwi w mące, a dokładnie – w jej rodzaju i typie. – Z najbardziej wartościowej mąki, która powstaje z mielenia pełnego ziarna, otrzymuje się chleb pszenny razowy. W racjonalnej diecie zdrowego człowieka poleca się również graham: chleb z mąki pszennej, do której dodaje się wcześniej oddzielone, pozostałe części ziarna bogate w witaminy i błonnik. Wśród chlebów pszennych najlepszą jakość i wartości odżywcze zapewnia chleb orkiszowy (z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej) czy chleb z mąki pur-pur (otrzymywanej z niemodyfikowanej genetycznie, czystej pszenicy o tej samej nazwie) – wylicza Monika Wilczyńska.

Nie mylić pojęć
Specjaliści do spraw żywienia nie polecają natomiast najpopularniejszego – głównie z powodu niskiej ceny – białego chleba pszennego. Jest on wypiekany z mąki oczyszczonej, którą otrzymuje się tylko z części ziarna, głównie bielma, zawierającego bardzo niewiele składników odżywczych. W bielmie znajdziemy m.in. skrobię, wapń, śladowe ilości błonnika i białka. – Nie powinniśmy też mylić pojęć: chleb pełnoziarnisty oraz wieloziarnisty – apeluje Monika Wilczyńska. Pierwszy termin oznacza pieczywo z pełnego, nieoczyszczonego ziarna, natomiast drugi informuje nas o dodatku zbóż w produkcie.

Bochenek do kontroli

Kupując chleb, warto kierować się kilkoma podstawowymi wskazówkami:

– Jeśli wybieramy chleb pszenny, skórka powinna mieć złocisty kolor.
– Żytni bochenek nie powinien mieć czekoladowo-rudej barwy, która może świadczyć o dodatku karmelu. Dobry ciemny chleb ma kolor szaro-brązowy. W przypadku chleba pszennego – im jaśniejszy, tym gorzej.
– Ważna jest także waga bochenka. Ma to znaczenie szczególnie przy zakupie chleba pełnoziarnistego – im cięższy, tym lepszy. Chleb pszenny, który jest lekki jak piórko, lepiej odłożyć na półkę.
– Miękisz chleba pszennego powinien być równomiernie porowaty, za to chleba żytniego musi być wilgotny i mieć bardziej zbitą konsystencję (pory powinny być niewielkie).
– Należy także zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Powinien wynosić kilka dni – tradycyjnie wypiekany chleb bez konserwantów nie powinien leżeć zbyt długo. Jeśli termin wynosi ponad tydzień albo miesiąc, lepiej wybrać inny chleb.
– Dobry jakościowo chleb jest sprężysty – po zgnieceniu powinien wracać do poprzedniego kształtu.
– Chleb, który kruszy się przy krojeniu, jest kiepskiej jakości.

Ewa Podsiadły-Natorska

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie