Jak odróżnić pieczywo karmelizowane od razowego?

Wiem, że przy zdrowym żywieniu powinno się jeść ciemne pieczywo. Jak jednak odróżnić je w piekarni od pieczywa karmelizowanego?

Jak odróżnić pieczywo karmelizowane od razowego?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Przy wybieraniu pieczywa w większości przypadków musimy liczyć na uczciwość producenta, który powinien zamieścić dokładny skład produktu na etykiecie dołączonej do bochenka chleba. Kolor „oszukanego pieczywa” uzależniony jest od ilości użytego karmelu lub słodu jęczmiennego, więc nie ma możliwości dokonania perfekcyjnej oceny „na oko”. Prawdziwy chleb razowy będzie miał delikatnie szaro-brunatny odcień, a chleb karmelizowany może mieć odcień brązowo-złoty.

Prawdziwy chleb razowy powinien zawierać w swoim składzie mąkę razową, wodę, sól i drożdże, choć jest już dostępny chleb wypiekany na naturalnym zakwasie. Prawdziwy chleb razowy będzie także cięższy i bardziej zwarty. Ponieważ pieczywo jest cennym składnikiem naszej codziennej diety, warto poświęcić trochę czasu by wybrać najzdrowszy bochenek z mąki z pełnego przemiału, najlepiej z dodatkiem ziaren i nasion np. słonecznika czy dyni.

Jeśli chce Pani mieć stupropcentową pewność, że spożywa pieczywo bez dodatkowych substancji barwiących, spulchniających lub konserwujących, proponuję samodzielny wypiek chleba na naturalnym zakwasie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów