Jak odróżnić pieczywo karmelizowane od razowego?
Wiem, że przy zdrowym żywieniu powinno się jeść ciemne pieczywo. Jak jednak odróżnić je w piekarni od pieczywa karmelizowanego?
Przy wybieraniu pieczywa w większości przypadków musimy liczyć na uczciwość producenta, który powinien zamieścić dokładny skład produktu na etykiecie dołączonej do bochenka chleba. Kolor „oszukanego pieczywa” uzależniony jest od ilości użytego karmelu lub słodu jęczmiennego, więc nie ma możliwości dokonania perfekcyjnej oceny „na oko”. Prawdziwy chleb razowy będzie miał delikatnie szaro-brunatny odcień, a chleb karmelizowany może mieć odcień brązowo-złoty.
Prawdziwy chleb razowy powinien zawierać w swoim składzie mąkę razową, wodę, sól i drożdże, choć jest już dostępny chleb wypiekany na naturalnym zakwasie. Prawdziwy chleb razowy będzie także cięższy i bardziej zwarty. Ponieważ pieczywo jest cennym składnikiem naszej codziennej diety, warto poświęcić trochę czasu by wybrać najzdrowszy bochenek z mąki z pełnego przemiału, najlepiej z dodatkiem ziaren i nasion np. słonecznika czy dyni.
Jeśli chce Pani mieć stupropcentową pewność, że spożywa pieczywo bez dodatkowych substancji barwiących, spulchniających lub konserwujących, proponuję samodzielny wypiek chleba na naturalnym zakwasie.