Pieczarki, które nie przypominają papki. Kluczowy moment to dodanie ich na patelnię

Grzyby to popularny składnik wielu potraw, ale jak je przygotować, by były idealnie chrupiące? Liczy się nie tylko kwestia oczyszczania produktów, ale przede wszystkim chwila dodania ich na rozgrzaną patelnię.

Dobre usmażone pieczarki to pyszny element potrawDobre usmażone pieczarki to pyszny element potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Pieczarki są niezwykle popularnym składnikiem w kuchni ze względu na swoją wszechstronność i krótki czas gotowania. Często dodawane są do sosów do makaronu, stroganowów czy serwowane na zapiekankach. Jednak aby uzyskać idealnie chrupiące grzyby, warto znać kilka trików, które zdradziła szefowa kuchni Snejana Andreeva, znana na TikToku jako @themodernnonna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Sekret chrupiących grzybów

Snejana Andreeva, czyli nowoczesna babcia, podzieliła się swoimi wskazówkami, jak osiągnąć perfekcyjnie złociste grzyby. Wbrew powszechnemu przekonaniu, jej zdaniem nie należy zaczynać od dodawania oleju na patelnię. Zamiast tego, grzyby należy wrzucić na suchą patelnię rozgrzaną do średnio-wysokiej temperatury. Na początku grzyby lekko się zrumienią, a następnie zaczną wydzielać wodę, która musi całkowicie odparować.

Jak smażyć grzyby? Kluczowe wskazówki

Czy to faktycznie działa? Na pewno warto sprawdzić to na swojej patelni - do takiej obróbki produktów spożywczych idealnie sprawdzi się patelnia wok lub z nieprzywierającą powłoką, ale na tyle głęboka, że umożliwi swobodne rozłożenie i mieszanie grzybów.

O czym jeszcze warto pamiętać, smażąc pieczarki?

  • Nie myj grzybów pod bieżącą wodą. Zamiast tego, wyczyść dokładnie pieczarki za pomocą pędzelka; opcjonalnie możesz je obrać.
  • Nie dodawaj oleju ani masła na początku smażenia. Grzyby składają się w 80-90 proc. z wody i same wykonają całą pracę na suchej patelni. Ważne, aby nie był to sprzęt wysłużony, który wiesz, że przypala większość twoich dań.
  • Nie sól grzybów na początku. Sól wyciąga wilgoć, co sprawia, że grzyby stają się miękkie. Solenie na końcu zapewnia lepszą teksturę i smak.
  • Po odparowaniu wody zmniejsz ogień i dopiero wtedy dodaj odrobinę masła oraz świeże zioła, takie jak tymianek.
  • Nie przepełniaj patelni. Grzyby powinny być smażone w jednej warstwie. Inaczej będą się gotować, a nie smażyć.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Wyjątkowa mieszanka przypraw. Działa jak niebieska tabletka na potencję i pomaga przy biegunce
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Grzyby należy wykręcać czy wycinać? Sanepid wyjaśnia, bo wiele osób wciąż robi to źle
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Wsyp do porannej kawy. Poprawi pracę jelit i szybciej schudniesz
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka