Pieczarki, które nie przypominają papki. Kluczowy moment to dodanie ich na patelnię

Grzyby to popularny składnik wielu potraw, ale jak je przygotować, by były idealnie chrupiące? Liczy się nie tylko kwestia oczyszczania produktów, ale przede wszystkim chwila dodania ich na rozgrzaną patelnię.

Dobre usmażone pieczarki to pyszny element potrawDobre usmażone pieczarki to pyszny element potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA
Magdalena Pomorska

Pieczarki są niezwykle popularnym składnikiem w kuchni ze względu na swoją wszechstronność i krótki czas gotowania. Często dodawane są do sosów do makaronu, stroganowów czy serwowane na zapiekankach. Jednak aby uzyskać idealnie chrupiące grzyby, warto znać kilka trików, które zdradziła szefowa kuchni Snejana Andreeva, znana na TikToku jako @themodernnonna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Sekret chrupiących grzybów

Snejana Andreeva, czyli nowoczesna babcia, podzieliła się swoimi wskazówkami, jak osiągnąć perfekcyjnie złociste grzyby. Wbrew powszechnemu przekonaniu, jej zdaniem nie należy zaczynać od dodawania oleju na patelnię. Zamiast tego, grzyby należy wrzucić na suchą patelnię rozgrzaną do średnio-wysokiej temperatury. Na początku grzyby lekko się zrumienią, a następnie zaczną wydzielać wodę, która musi całkowicie odparować.

Jak smażyć grzyby? Kluczowe wskazówki

Czy to faktycznie działa? Na pewno warto sprawdzić to na swojej patelni - do takiej obróbki produktów spożywczych idealnie sprawdzi się patelnia wok lub z nieprzywierającą powłoką, ale na tyle głęboka, że umożliwi swobodne rozłożenie i mieszanie grzybów.

O czym jeszcze warto pamiętać, smażąc pieczarki?

  • Nie myj grzybów pod bieżącą wodą. Zamiast tego, wyczyść dokładnie pieczarki za pomocą pędzelka; opcjonalnie możesz je obrać.
  • Nie dodawaj oleju ani masła na początku smażenia. Grzyby składają się w 80-90 proc. z wody i same wykonają całą pracę na suchej patelni. Ważne, aby nie był to sprzęt wysłużony, który wiesz, że przypala większość twoich dań.
  • Nie sól grzybów na początku. Sól wyciąga wilgoć, co sprawia, że grzyby stają się miękkie. Solenie na końcu zapewnia lepszą teksturę i smak.
  • Po odparowaniu wody zmniejsz ogień i dopiero wtedy dodaj odrobinę masła oraz świeże zioła, takie jak tymianek.
  • Nie przepełniaj patelni. Grzyby powinny być smażone w jednej warstwie. Inaczej będą się gotować, a nie smażyć.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach