Pieczarki, które nie przypominają papki. Kluczowy moment to dodanie ich na patelnię

Grzyby to popularny składnik wielu potraw, ale jak je przygotować, by były idealnie chrupiące? Liczy się nie tylko kwestia oczyszczania produktów, ale przede wszystkim chwila dodania ich na rozgrzaną patelnię.

Dobre usmażone pieczarki to pyszny element potrawDobre usmażone pieczarki to pyszny element potraw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA
Magdalena Pomorska

Pieczarki są niezwykle popularnym składnikiem w kuchni ze względu na swoją wszechstronność i krótki czas gotowania. Często dodawane są do sosów do makaronu, stroganowów czy serwowane na zapiekankach. Jednak aby uzyskać idealnie chrupiące grzyby, warto znać kilka trików, które zdradziła szefowa kuchni Snejana Andreeva, znana na TikToku jako @themodernnonna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC

Sekret chrupiących grzybów

Snejana Andreeva, czyli nowoczesna babcia, podzieliła się swoimi wskazówkami, jak osiągnąć perfekcyjnie złociste grzyby. Wbrew powszechnemu przekonaniu, jej zdaniem nie należy zaczynać od dodawania oleju na patelnię. Zamiast tego, grzyby należy wrzucić na suchą patelnię rozgrzaną do średnio-wysokiej temperatury. Na początku grzyby lekko się zrumienią, a następnie zaczną wydzielać wodę, która musi całkowicie odparować.

Jak smażyć grzyby? Kluczowe wskazówki

Czy to faktycznie działa? Na pewno warto sprawdzić to na swojej patelni - do takiej obróbki produktów spożywczych idealnie sprawdzi się patelnia wok lub z nieprzywierającą powłoką, ale na tyle głęboka, że umożliwi swobodne rozłożenie i mieszanie grzybów.

O czym jeszcze warto pamiętać, smażąc pieczarki?

  • Nie myj grzybów pod bieżącą wodą. Zamiast tego, wyczyść dokładnie pieczarki za pomocą pędzelka; opcjonalnie możesz je obrać.
  • Nie dodawaj oleju ani masła na początku smażenia. Grzyby składają się w 80-90 proc. z wody i same wykonają całą pracę na suchej patelni. Ważne, aby nie był to sprzęt wysłużony, który wiesz, że przypala większość twoich dań.
  • Nie sól grzybów na początku. Sól wyciąga wilgoć, co sprawia, że grzyby stają się miękkie. Solenie na końcu zapewnia lepszą teksturę i smak.
  • Po odparowaniu wody zmniejsz ogień i dopiero wtedy dodaj odrobinę masła oraz świeże zioła, takie jak tymianek.
  • Nie przepełniaj patelni. Grzyby powinny być smażone w jednej warstwie. Inaczej będą się gotować, a nie smażyć.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny