Pieczarki, które nie przypominają papki. Kluczowy moment to dodanie ich na patelnię
Grzyby to popularny składnik wielu potraw, ale jak je przygotować, by były idealnie chrupiące? Liczy się nie tylko kwestia oczyszczania produktów, ale przede wszystkim chwila dodania ich na rozgrzaną patelnię.
Pieczarki są niezwykle popularnym składnikiem w kuchni ze względu na swoją wszechstronność i krótki czas gotowania. Często dodawane są do sosów do makaronu, stroganowów czy serwowane na zapiekankach. Jednak aby uzyskać idealnie chrupiące grzyby, warto znać kilka trików, które zdradziła szefowa kuchni Snejana Andreeva, znana na TikToku jako @themodernnonna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boczniaki panieruję i smażę. Smakują jak skrzydełka z KFC
Sekret chrupiących grzybów
Snejana Andreeva, czyli nowoczesna babcia, podzieliła się swoimi wskazówkami, jak osiągnąć perfekcyjnie złociste grzyby. Wbrew powszechnemu przekonaniu, jej zdaniem nie należy zaczynać od dodawania oleju na patelnię. Zamiast tego, grzyby należy wrzucić na suchą patelnię rozgrzaną do średnio-wysokiej temperatury. Na początku grzyby lekko się zrumienią, a następnie zaczną wydzielać wodę, która musi całkowicie odparować.
Jak smażyć grzyby - kluczowe wskazówki:
Czy to faktycznie działa? Na pewno warto sprawdzić to na swojej patelni - do takiej obróbki produktów spożywczych idealnie sprawdzi się patelnia wok lub z nieprzywierajacą powłoką, ale na tyle głęboka, że umożliwi swobodne rozłożenie i mieszanie grzybów. O czym jeszcze warto pamiętać smażąc pieczarki?
- Nie myj grzybów pod bieżącą wodą. Zamiast tego, wyczyść dokładnie pieczarki za pomocą pędzelka i opcjonalnie możesz je obrać.
- Nie dodawaj oleju ani masła na początku smażenia. Grzyby składają się w 80-90 proc. z wody i same wykonają całą pracę na suchej patelni. Ważne, aby nie był to sprzęt wysłużony, który wiesz, że przypala większość twoich dań.
- Nie sol grzybów na początku. Sól wyciąga wilgoć, co sprawia, że grzyby stają się miękkie. Solenie na końcu zapewnia lepszą teksturę i smak.
- Po odparowaniu wody, zmniejsz ogień i dodaj odrobinę masła oraz świeże zioła, takie jak tymianek.
- Nie przepełniaj patelni. Grzyby powinny być smażone w jednej warstwie.