Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka

Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale ich wodnistość może zepsuć smak potrawy. Oczywiście trzeba wybrać odpowiedni rodzaj bulwy pod konkretny przepis, ale jeśli zapomnisz o finalnym kroku, to nawet najdroższy francuski ziemniak zamieni się w katastrofę na obiad.

Ziemniaki mają papkowatą konsystencję przez popularny błądZiemniaki mają papkowatą konsystencję przez popularny błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Nie ma nic gorszego niż charakterystyczne rozwarstwianie się ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niby wyglądają dobrze, ale smak, który podchodzi wodą niestety psuje dobry, domowy obiad. Możesz uniknąć tego, gotując je w odpowiednim akcesorium albo pamiętając o kroku na koniec po odcedzeniu z garnka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Krótkie gotowanie - najlepiej na parze

Gotowanie ziemniaków krótko i bez przykrycia pozwala na swobodne odparowanie wody. Czas gotowania zależy od wielkości bulw, dobrze, aby były one jednakowej wielkości lub podzielone na równe kawałki. Zazwyczaj wystarczy 15-20 minut. Jeśli to możliwe, gotuj je na parze, co pozwala zachować smak i konsystencję. Do tego najlepiej sprawdzi się parowar albo koszyczek wkładany do garnka, ale przy dużej ilości lepsze będzie osobne urządzenie.

Odparowywanie po gotowaniu

Jeśli jednak gotujesz ziemniaki w klasycznym garnku, czyli przez ten kwadrans lub dłużej są w gorącej wodzie, to musisz pamiętać o ostatnim etapie przygotowania tych warzyw. Po odcedzeniu ziemniaków, zostaw je w garnku i potrzymaj 30-60 sekund na małym ogniu bez przykrywki, delikatnie potrząsając. Dzięki temu odparują resztki wody i zrobią się jędrniejsze. Prosty trik, który wśród kucharzy i wielu gospodyń po prostu jest nawykiem i sprawia, że ziemniaki zawsze będą pełne smaku i idealnie ugotowane. Pamiętaj o tym, a unikniesz wodnistości, a twoje dania zyskają na jakości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟