Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka

Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale ich wodnistość może zepsuć smak potrawy. Oczywiście trzeba wybrać odpowiedni rodzaj bulwy pod konkretny przepis, ale jeśli zapomnisz o finalnym kroku, to nawet najdroższy francuski ziemniak zamieni się w katastrofę na obiad.

Ziemniaki mają papkowatą konsystencję przez popularny błądZiemniaki mają papkowatą konsystencję przez popularny błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Nie ma nic gorszego niż charakterystyczne rozwarstwianie się ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niby wyglądają dobrze, ale smak, który podchodzi wodą niestety psuje dobry, domowy obiad. Możesz uniknąć tego, gotując je w odpowiednim akcesorium albo pamiętając o kroku na koniec po odcedzeniu z garnka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Krótkie gotowanie - najlepiej na parze

Gotowanie ziemniaków krótko i bez przykrycia pozwala na swobodne odparowanie wody. Czas gotowania zależy od wielkości bulw, dobrze, aby były one jednakowej wielkości lub podzielone na równe kawałki. Zazwyczaj wystarczy 15-20 minut. Jeśli to możliwe, gotuj je na parze, co pozwala zachować smak i konsystencję. Do tego najlepiej sprawdzi się parowar albo koszyczek wkładany do garnka, ale przy dużej ilości lepsze będzie osobne urządzenie.

Odparowywanie po gotowaniu

Jeśli jednak gotujesz ziemniaki w klasycznym garnku, czyli przez ten kwadrans lub dłużej są w gorącej wodzie, to musisz pamiętać o ostatnim etapie przygotowania tych warzyw. Po odcedzeniu ziemniaków, zostaw je w garnku i potrzymaj 30-60 sekund na małym ogniu bez przykrywki, delikatnie potrząsając. Dzięki temu odparują resztki wody i zrobią się jędrniejsze. Prosty trik, który wśród kucharzy i wielu gospodyń po prostu jest nawykiem i sprawia, że ziemniaki zawsze będą pełne smaku i idealnie ugotowane. Pamiętaj o tym, a unikniesz wodnistości, a twoje dania zyskają na jakości.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit