Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka

Ziemniaki to podstawa wielu dań, ale ich wodnistość może zepsuć smak potrawy. Oczywiście trzeba wybrać odpowiedni rodzaj bulwy pod konkretny przepis, ale jeśli zapomnisz o finalnym kroku, to nawet najdroższy francuski ziemniak zamieni się w katastrofę na obiad.

Ziemniaki mają papkowatą konsystencję przez popularny błądZiemniaki mają papkowatą konsystencję przez popularny błąd
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Nie ma nic gorszego niż charakterystyczne rozwarstwianie się ugotowanych ziemniaków na talerzu. Niby wyglądają dobrze, ale smak, który podchodzi wodą niestety psuje dobry, domowy obiad. Możesz uniknąć tego, gotując je w odpowiednim akcesorium albo pamiętając o kroku na koniec po odcedzeniu z garnka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Krótkie gotowanie - najlepiej na parze

Gotowanie ziemniaków krótko i bez przykrycia pozwala na swobodne odparowanie wody. Czas gotowania zależy od wielkości bulw, dobrze, aby były one jednakowej wielkości lub podzielone na równe kawałki. Zazwyczaj wystarczy 15-20 minut. Jeśli to możliwe, gotuj je na parze, co pozwala zachować smak i konsystencję. Do tego najlepiej sprawdzi się parowar albo koszyczek wkładany do garnka, ale przy dużej ilości lepsze będzie osobne urządzenie.

Odparowywanie po gotowaniu

Jeśli jednak gotujesz ziemniaki w klasycznym garnku, czyli przez ten kwadrans lub dłużej są w gorącej wodzie, to musisz pamiętać o ostatnim etapie przygotowania tych warzyw. Po odcedzeniu ziemniaków, zostaw je w garnku i potrzymaj 30-60 sekund na małym ogniu bez przykrywki, delikatnie potrząsając. Dzięki temu odparują resztki wody i zrobią się jędrniejsze. Prosty trik, który wśród kucharzy i wielu gospodyń po prostu jest nawykiem i sprawia, że ziemniaki zawsze będą pełne smaku i idealnie ugotowane. Pamiętaj o tym, a unikniesz wodnistości, a twoje dania zyskają na jakości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm