Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Czy babcia też cię straszyła, że jak zjesz pestki arbuza, to ci wyrośnie wielki owoc w brzuchu? Jako maluch pewnie byłeś przerażony. Ale czy zjedzenie tych pestek naprawdę jest takie niebezpieczne? Przekonaj się sam i odkryj prawdę.

Pestki arbuzaPestki arbuza mają wiele wartości odżywczych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
2

Letnie miesiące nieodłącznie kojarzą się z soczystym, słodkim arbuzem. Choć zjadamy go chętnie, wiele osób zadaje sobie pytanie: co z jego pestkami? Czy ich połykanie szkodzi, a może właśnie pomaga? To bardzo ciekawe zagadnienie, a wiele osób wciąż nie wie, czy pestki arbuza są w porządku, czy może lepiej ich unikać. Niektórzy twierdzą, że to szkodliwa część owocu i należy je wyrzucać. A jak jest w rzeczywistości?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Deserki z brzoskwiniami w pucharkach – bez piekarnika, bez stresu, przepyszne!

Czy można jeść pestki arbuza?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: można, a nawet trzeba. Pewnie wiele osób się teraz zdziwi, bo od małego powtarzano im mit o "wyrastającym arbuzie w brzuchu". Ale tak na logikę: czy jak przypadkiem połknąłeś pestkę, to po jakimś czasie "urodziłeś" arbuza? No właśnie! A dlaczego warto jeść pestki arbuza?

Bo znajdziesz w nich zaskakująco dużo wartościowych składników. Przede wszystkim to świetne źródło magnezu - już ok. 140 sztuk pokrywa blisko 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Zawierają również cynk, mangan, żelazo oraz foliany, czyli naturalną formę witaminy B9. Te mikroelementy wspierają odporność, poprawiają koncentrację i biorą udział w produkcji czerwonych krwinek.

Pestki arbuza zawierają też antyoksydanty, w tym likopen, który odpowiada za czerwony kolor miąższu. To substancja chroniąca przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wspomaga pracę serca, obniża ryzyko niektórych nowotworów i wspiera skórę podczas ekspozycji na słońce.

Jak jeść pestki arbuza?

Pamiętaj, że surowe pestki arbuza mogą być trudniejsze do strawienia, zwłaszcza dla osób z wrażliwym układem trawiennym. Ich łuska jest bogata w błonnik, który w nadmiarze może powodować wzdęcia, gazy czy nawet zaparcia. Dlatego osoby z delikatnym żołądkiem powinny ich unikać w dużych ilościach lub poddawać obróbce termicznej.

Najlepszą opcją są pestki prażone. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek, posolić i wsunąć do piekarnika na kilkanaście minut. Po tym czasie zyskują chrupiącą konsystencję i orzechowy smak. Można je podjadać solo albo dorzucać do owsianek, jogurtów czy letnich sałatek. Alternatywą jest domowe masło z pestek arbuza, przypominające masło orzechowe. Tłuszcze zawarte w pestkach są wartościowe i wspierają układ nerwowy, zwłaszcza jeśli wybieramy wersję bez dodatku cukru i konserwantów.

Pestki arbuza nie są zatem wrogiem numer jeden, a wręcz przeciwnie, mogą być pysznym i zdrowym dodatkiem do codziennej diety. Trzeba jednak pamiętać o rozsądku i indywidualnej tolerancji, bo nawet najlepszy skład nie pomoże, jeśli organizm nie nadąża z trawieniem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg