WAŻNE
TERAZ

WP ujawnia: Horała spotykał się z prezesem Dawtony tuż przed sprzedażą działki

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo

Choć w Polsce wciąż mało znany, tumbo curuba coraz częściej pojawia się w kuchniach miłośników egzotycznych smaków. Przypomina banana, smakuje jak połączenie cytryny i marakui, a do tego skrywa cenne właściwości.

Tumbo curuba to inaczej bananowa marakujaTumbo curuba to inaczej bananowa marakuja
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Luis Echeverri Urrea

Bananowa marakuja (inna nazwa tumbo curuba) pochodzi z Ameryki Południowej. To owoc o podłużnym kształcie, który kryje soczysty, pełen drobnych nasion miąższ. Jego smak to wyjątkowe połączenie słodyczy banana i delikatnej kwasowości marakui, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Tumbo curuba - właściwości zdrowotne

Bananowa marakuja to prawdziwa skarbnica zdrowia – przede wszystkim witamin C i A oraz potasu. Dzięki antyoksydantom wspiera naszą odporność, pomagając organizmowi skuteczniej walczyć z infekcjami. Regularne sięganie po ten owoc to także sposób na ochronę przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie się komórek, a nawet mogą mieć wpływ na rozwój nowotworów.

Co więcej, bananowa marakuja jest niskokaloryczna – ma zaledwie 25 kcal na 100 gramów – a spora zawartość błonnika pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości. Dodatkowo to sprzymierzeniec mięśni i serca – pomaga w regeneracji po wysiłku oraz dba o prawidłowy rytm pracy serca, więc może okazać się świetnym produktem dla osób aktywnych fizycznie.

Zastosowanie bananowej marakui w kuchni

Jak jeść ten owoc? Wystarczy, że przekroisz go na pół i zaczniesz wyjadać miąższ łyżeczką prosto ze skórki. Jeśli chcesz zacząć eksperymentować z nią w kuchni, nie bój się – bananowa marakuja świetnie sprawdzi się zarówno w deserach, jak i w wytrawnych daniach. Jej słodko-kwaśny smak doskonale pasuje do koktajli, musów, lodów czy sałatek owocowych, ale równie dobrze może być bazą do dressingu – szczególnie do sałatek z awokado i grillowanym kurczakiem.

Można ją też wykorzystać do sosów do ryb czy owoców morza, gdzie jej kwasowość przełamuje cięższe smaki. Po zblendowaniu z oliwą, czosnkiem i świeżymi ziołami tworzy ciekawy sos do pieczonych warzyw lub grillowanego tofu, gdzie dodatek chili i imbiru nadaje potrawom bardziej wyrazisty, azjatycki charakter.

Wybór i przechowywanie tumbo curuba

Aby w pełni cieszyć się smakiem bananowej marakui, warto sięgać po dojrzałe owoce. Po zakupie najlepiej przechowywać je w lodówce, gdzie zachowają świeżość przez 5 do 7 dni, ale jeśli już wiesz, że nie zdążysz go zjeść, to spokojne. Miąższ można bez problemu zamrozić, a następnie wykorzystać na przykład w koktajlach.

Ograniczenia i uwagi

Mimo wielu korzyści zdrowotnych bananowa marakuja nie jest dla każdego. Uczuleni na owoce egzotyczne powinni zachować szczególną ostrożność, ponieważ bananowa marakuja może wywołać reakcję alergiczną. Ze względu na zawartość naturalnych cukrów, diabetycy powinni spożywać ją z umiarem. Jej kwasowość może też powodować dyskomfort u osób z wrażliwym żołądkiem, szczególnie przy refluksie.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki