Czy można jeść pestki winogron? Odpowiedź nie jest taka prosta, jak się wydaje
Dzieciaki wypluwają je dla zabawy, dorośli robią to nieco bardziej dyskretnie. Niektórzy omijają ten problem, kupując odmiany, które są ich pozbawione. Tymczasem nie ma nic złego w jedzeniu winogron razem z pestkami. Mogą przynieść wiele korzyści, ale są też ograniczenia.
Pestki winogron to wartościowy składnik w diecie, głównie dzięki zawartości polifenoli, które mają silne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe. W pestkach znajduje się także witamina E, zwana także "witaminą młodości" z uwagi na przeciwdziałanie oznakom starzenia. Oleje z nich tłoczone uchodzą za wartościowy element diety. Co więcej, wyniki badań z 2015 roku sugerują, że zawarte w nich olejki eteryczne mogą opóźniać występowanie chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera (za: odzywianie.wprost.pl i PubMed).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka winogronowa
Jak jeść pestki winogron?
Pestki same w sobie są nieco gorzkie, co nie każdemu odpowiada. Jednak, aby w pełni wykorzystać ich cenne właściwości, dobrze jest je rozgryźć i chwilę pożuć. Nawet nie musisz ich już wtedy połykać, aby czerpać korzyści z zawartych w nich olejków eterycznych.
Zdecydowanie najłatwiej jest spożywać pestki razem z owocami, których słodki smak łagodzi goryczkę. W ofercie suplementów diety dostępny jest także ekstrakt z pestek winogron (GSE), który jest wytwarzany poprzez wysuszenie i zmielenie nasion.
Olej z pestek winogron jest doskonały do sałatek i zimnych przekąsek. Możesz w nim marynować warzywa i mięsa. Jednak nie jest polecany do smażenia potraw w wysokiej temperaturze, ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które chociaż są korzystne dla zdrowia, nie zachowują stabilności pod wpływem ciepła.
Tak pestki winogron wpływają na organizm
Niepozorne pestki nie tylko chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ale także pomagają zasnąć. To zasługa zawartej w nich melatoniny, która reguluje czas snu. Wprowadzenie do diety produktów zawierających melatoninę, takich tak pestki winogron, wiśnie, pistacje, jajka i ryby, może pomóc w zasypianiu i poprawić jakość snu.
Ekstrakt z pestek winogron sprawdza się w wielu różnych sytuacjach – pomaga przy zapaleniu zatok i stawów, a także redukuje objawy zapalenia pęcherza moczowego. To również częsty składnik kosmetyków, które stawiają sobie za cel redukowanie oznak starzenia.
Kto powinien unikać jedzenia pestek?
Nie każdy może jeść pestki winogron bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego lub stosujące leki rozrzedzające krew powinny unikać spożywania zarówno pestek, jak i oleju z winogron. Ostrożność powinny zachować również kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały negatywny wpływ ekstraktu z pestek winogron na potomstwo (za: odzywianie.wprost.pl i PubMed, badania z 2017 roku).
Ograniczenia i zalecana ilość
Jak w przypadku wszystkich produktów spożywczych, również podczas jedzenia winogron razem z pestkami należy zachować ostrożność. Dla małych dzieci o wiele lepsze będą owoce bezpestkowe. Osoby dorosłe, które nie znajdują się w grupie ryzyka, mogą bez obaw zjeść garść winogron z pestkami.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.