WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Pieczarki idealnie usmażone

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że pieczarki, które miały być apetycznie przyrumienione i delikatnie chrupiące, a następnie dodane do dania, na patelni zamieniły się w pieczarkową papkę? Już więcej tak się nie stanie. Przy najbliższej okazji przetestuj nasz sprawdzony trik na pieczarki idealne wysmażone.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Pieczarki smażone to żadna nowość. Dodajemy je do wielu dań z makaronem, do pizzy, podajemy z pieczywem, przygotowujemy z nich pasty i sosy. Są także głównym składnikiem farszu do krokietów i jaj. Wystarczy jeden prosty trik, by były idealnie przyrządzone.
Zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek. Nie mogą być poobijanie i wilgotne. Do koszyka wrzuć jedynie ładnie wyglądające, jak najbardziej białe grzybki. Kiedy już kupiłeś odpowiednie pieczarki czas je przygotować. Dokładnie je umyj pod bieżącą wodą. Jeśli to koniecznie obierz, ale jeżeli są jędrne i świeże, nie musisz tego robić.
Przed usmażeniem grzybków pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną w kosteczkę cebulkę. Teraz wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z pieczarek. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki swoimi ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda? Smacznego!

Zobacz także wideo: 10 najpopularniejszych odmian grzybów, które możecie spotkać w polskich lasach

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów