WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pieczarki idealnie usmażone

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że pieczarki, które miały być apetycznie przyrumienione i delikatnie chrupiące, a następnie dodane do dania, na patelni zamieniły się w pieczarkową papkę? Już więcej tak się nie stanie. Przy najbliższej okazji przetestuj nasz sprawdzony trik na pieczarki idealne wysmażone.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Pieczarki smażone to żadna nowość. Dodajemy je do wielu dań z makaronem, do pizzy, podajemy z pieczywem, przygotowujemy z nich pasty i sosy. Są także głównym składnikiem farszu do krokietów i jaj. Wystarczy jeden prosty trik, by były idealnie przyrządzone.
Zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek. Nie mogą być poobijanie i wilgotne. Do koszyka wrzuć jedynie ładnie wyglądające, jak najbardziej białe grzybki. Kiedy już kupiłeś odpowiednie pieczarki czas je przygotować. Dokładnie je umyj pod bieżącą wodą. Jeśli to koniecznie obierz, ale jeżeli są jędrne i świeże, nie musisz tego robić.
Przed usmażeniem grzybków pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną w kosteczkę cebulkę. Teraz wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z pieczarek. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki swoimi ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda? Smacznego!

Zobacz także wideo: 10 najpopularniejszych odmian grzybów, które możecie spotkać w polskich lasach

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru