Pieczarki idealnie usmażone

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że pieczarki, które miały być apetycznie przyrumienione i delikatnie chrupiące, a następnie dodane do dania, na patelni zamieniły się w pieczarkową papkę? Już więcej tak się nie stanie. Przy najbliższej okazji przetestuj nasz sprawdzony trik na pieczarki idealne wysmażone.

Pieczarki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Pieczarki smażone to żadna nowość. Dodajemy je do wielu dań z makaronem, do pizzy, podajemy z pieczywem, przygotowujemy z nich pasty i sosy. Są także głównym składnikiem farszu do krokietów i jaj. Wystarczy jeden prosty trik, by były idealnie przyrządzone.
Zacznij od wyboru odpowiednich pieczarek. Nie mogą być poobijanie i wilgotne. Do koszyka wrzuć jedynie ładnie wyglądające, jak najbardziej białe grzybki. Kiedy już kupiłeś odpowiednie pieczarki czas je przygotować. Dokładnie je umyj pod bieżącą wodą. Jeśli to koniecznie obierz, ale jeżeli są jędrne i świeże, nie musisz tego robić.
Przed usmażeniem grzybków pokrój je w kostkę, plasterki lub półplasterki. Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklij posiekaną w kosteczkę cebulkę. Teraz wrzuć pieczarki i smaż wszystko przez chwilę pod przykryciem na średnim ogniu. Dopiero po 3-4 minutach oprósz solą. To sprawdzony i niezawodny sposób na skuteczne pozbycie się wody z pieczarek. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki swoimi ulubionymi ziołami. I to wszystko. W kilka chwil możesz cieszyć się ciepłym, warzywnym dodatkiem do posiłku. Proste, prawda? Smacznego!

Zobacz także wideo: 10 najpopularniejszych odmian grzybów, które możecie spotkać w polskich lasach

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca