Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Zaczynasz dzień od kawy? Warto zamienić poranny nawyk na coś mniej oczywistego, ale o wiele korzystniejszego dla zdrowia. Jedna łyżka na czczo wystarczy, by poczuć różnicę – zwłaszcza w brzuchu.
Olej lniany to jeden z tych składników, który na pierwszy rzut oka nie wzbudza ekscytacji. Niewiele osób po niego sięga. A szkoda, bo regularne picie tego oleju może naprawdę sporo zmienić i poprawić: od metabolizmu, przez stan skóry, aż po ogólną kondycję organizmu. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, witamin i antyoksydantów staje się cichym bohaterem zdrowej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jednogarnkowa młoda kapusta do słoików. Robię pyszne zapasy na zimę
Jak działa olej lniany?
Spożywanie oleju lnianego to jeden z prostszych sposobów na dostarczenie organizmowi cennych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-3. Związki te wpływają korzystnie na poziom cholesterolu, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i wspierają pracę serca. To też dobre wsparcie dla mózgu, kwasy te poprawiają koncentrację, chronią przed degeneracją układu nerwowego i stabilizują nastrój. Olej lniany reguluje apetyt, co ułatwia kontrolowanie głodu i może wspierać proces odchudzania.
Nie bez znaczenia pozostają jego właściwości antyoksydacyjne. Zawarta w nim witamina E, znana jako "witamina młodości", pomaga w ochronie komórek przed starzeniem i wspomaga wygląd skóry. W duecie z witaminą A dodatkowo wpływa na regenerację naskórka i działanie układu odpornościowego.
Jak pić olej lniany i dlaczego warto to robić rano?
Najczęściej zaleca się spożywanie jednej łyżki (optymalna dawka to 2-4 łyżki dziennie, ale warto dochodzić do tego poziomu stopniowo) oleju lnianego z samego rana, najlepiej na czczo. Można rozcieńczyć go w odrobinie letniej wody lub dodać do soku, choć niektórym odpowiada także sam, bez dodatków. A regularne picie przynosi duże efekty. Już po kilku dniach można zauważyć poprawę w funkcjonowaniu jelit i wyraźnie mniejszy dyskomfort po posiłkach. To efekt działania oleju, który wspiera oczyszczanie organizmu i reguluje trawienie.
Ważne, by sięgać po olej lniany tłoczony na zimno, przechowywany w lodówce i w ciemnej butelce. Tylko wtedy zachowuje swoje właściwości. Nie nadaje się do smażenia, bo pod wpływem temperatury traci większość składników odżywczych. Jeśli nie przepadasz za piciem oleju, możesz dodawać go do gotowych potraw: sałatek, kasz, past czy zup (po wystudzeniu). Nie tylko poprawi konsystencję, ale też wzbogaci danie o wartościowe tłuszcze.
Olej lniany nie jest dla każdego
W pierwszej kolejności powinny uważać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Kwasy omega-3 mogą nasilać działanie tych leków i zwiększać ryzyko krwawień. Podobna ostrożność dotyczy osób planujących operacje - olej lniany należy odstawić przynajmniej na tydzień przed zabiegiem. Także kobiety przyjmujące antykoncepcję hormonalną (szczególnie, jeśli chcą spożywać większe ilości) muszą zachować czujność, bo olej lniany może osłabić działanie leku.
Ponadto nie zaleca się podawania oleju lnianego dzieciom poniżej 3. roku życia bez konsultacji z pediatrą. Ostrożne powinny być również osoby cierpiące na zaburzenia trawienia tłuszczów, stany zapalne trzustki, kamicę żółciową czy choroby wątroby. Tłuszcze roślinne mogą bowiem u nich wywoływać dolegliwości bólowe lub biegunki.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.