Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Od lat słyszysz, że masło to zło wcielone? Najnowsze badania pokazują, że wcale nie takie złe. Wręcz przeciwnie – minimalne ilości mogą przynieść spore korzyści. Co mówią naukowcy?
Masło przez dekady było głównym kozłem ofiarnym współczesnej diety. Tłuszcze nasycone miały pogłębiać miażdżycę, podnosić cholesterol i zatruwać organizm. Ale badacze z Uniwersytetu Bostońskiego postanowili sprawdzić, jak to jest naprawdę i właśnie to "niebezpieczne masło" wzięli na warsztat. Przebadano grupę 2 500 osób. Wyniki? Niespodziewanie korzystne dla fanów kromki z masełkiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut
Masło to świetny dodatek. Czy wiesz ile można jeść w ciągu dnia?
Naukowcy z Uniwersytetu z Bostonu przez kilkadziesiąt lat prowadzili obszerne badania na ten temat. Wyniki zamieścili w "European Journal of Clinical of Nutrition". Są one niesamowicie ciekawe. Badania pokazują, że ok. 5 g masła dziennie (czyli jedna standardowa łyżeczka) wiąże się ze spadkiem ryzyka cukrzycy typu 2 o około 31 proc., w porównaniu z osobami, które go unikały. Dodatkowo zaobserwowano wyższy poziom "dobrego" cholesterolu HDL oraz niższy poziom lipidów ryzykownych dla rozwoju miażdżycy. Co więcej, konsumpcja masła regularnie była skojarzona ze zmniejszeniem oporności na insulinę, co czyni masło korzystnym dodatkiem do diety metabolicznej.
To całkowicie przeczy zaleceniom ustalonym ponad 60 lat temu (i często stosowanym do dziś), które demonizowały masło. Ten rodzaj tłuszczu był obwiniany o wszelkie choroby układu krwionośnego. Wyniki badań pokazują, że masło w umiarkowanych ilościach nie tylko nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ale może wspierać metabolizm. U uczestników badania zauważono lepszą tolerancję glukozy oraz niższy poziom insulinooporności. Oczywiście kluczowe jest zachowanie umiaru, bo nadmiar masła nadal może obciążać organizm, zwłaszcza u osób z już podwyższonym cholesterolem LDL.
Masło czy margaryna?
Zastępowanie masła margaryną przez ostatnie dekady nie zawsze przynosiło oczekiwane efekty. Nowsze badania pokazują, że korzyści z używania olejów roślinnych są realne, ale nie oznacza to, że masło należy całkowicie eliminować. Wręcz przeciwnie, lepszym podejściem jest różnicowanie źródeł tłuszczu i wkomponowanie masła w zrównoważony jadłospis.
Zalecana dawka masła to maksymalnie 5-7 gramów dziennie. Warto używać go np. do warzyw, zamiast traktować jako główny składnik smażenia. Dobrze komponuje się ze świeżym pieczywem, jajkami czy gotowanymi warzywami. W połączeniu z dietą bogatą w błonnik, warzywa i zdrowe tłuszcze roślinne może być elementem dobrze zbilansowanej diety.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.
Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs