Pączki - przepis idealny na tłusty czwartek

4 lutego obchodzić będziemy tłusty czwartek. W tym dniu panuje ogólne przyzwolenie na zajadanie się słodkimi rarytasami. W Polsce tradycyjnie na stołach zakrólują różnego rodzaju pączki. W jaki sposób przygotować można ten wyjątkowy specjał? Zobacz przepis na idealne pączki, którymi uraczysz swoich bliskich w tłusty czwartek!

Pączki - przepis idealny na tłusty czwartek
Źródło zdjęć: © 123RF
2

Z marmoladą, budyniem, czekoladą, adwokatem, lukrempączki smakują niesamowicie dosłownie w każdej postaci. Najlepsze są oczywiście te samodzielnie przygotowane we własnej kuchni! Wbrew pozorom, receptura usmażenia idealnych pączków nie jest skomplikowana! Zobacz, w jaki sposób przyrządzić tradycyjny ostatkowy smakołyk, który przypadnie do gustu Tobie i Twoim bliskim!

Pączki na tłusty czwartek – przepis

Aby przygotować samodzielnie pączki na tłusty czwartek, potrzebne będą następujące składniki:
• 1 kg mąki,
• pół litra mleka,
• ok. 10 żółtek jaj,
• olej,
• 10 dag świeżych drożdży,
• 2 łyżki masła,
• 10 dag cukru,
• 50 ml spirytusu,
• dowolnie wybrane nadzienie (marmolada, krem, czekolada itd.).

Pierwszą rzeczą, jaką należy wykonać, jest rozrobienie drożdży z podgrzanym mlekiem (250 ml), szczyptą cukru i trzema łyżkami mąki. Całość zostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Żółtka i cukier utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodajemy do niej mąkę, resztę mleka oraz rozrobione już drożdże. Tak sporządzone ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk., po czym wlewamy do niego rozpuszczone (ostygłe) masło oraz spirytus. Ten drugi sprawi, że zawarte w cieście białko szybciej zetnie się podczas smażenia. Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Jeśli ciasto jest już gotowe, delikatnie je rozwałkowujemy i wycinamy krążki lub formujemy kulki, z których powstaną pączki. Aby podczas wałkowania ciasto nie kleiło się do blatu i wałka, posypujemy je mąką. Uformowane bułeczki pozostawić jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Wrzucać je następnie do rozgrzanego oleju (ten powinien sięgać dokładnie do
połowy ciastka). Po około dwóch minutach smażenia, przewrócić pączka na drugą stronę. Następnie wyciągamy gotowy przysmak na papierowy ręcznik i czekamy aż ocieknie z tłuszczu.

Pączki – jakie nadzienie najlepsze?

Gdy pączki ociekną z tłuszczu, są już w zasadzie gotowe do zjedzenia. Wiadomo jednak, że zdecydowanie smaczniejsze będą one, gdy do środka dodane zostanie smakowite nadzienie. Co dobrze spisze się w roli słodkiego wypełnienia pączka? Najczęściej spotykanym nadzieniem jest oczywiście owocowa marmolada. Spokojnie jednak można urozmaicić swój ostatkowy deser budyniem, słodkim kremem lub czekoladą. Nadzienie dodajemy po usmażeniu pączka, za pomocą rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką.

Co na wierzch pączka?

Oczywiście najłatwiej posypać pączki cukrem pudrem, który nie tylko doda daniu dodatkowej słodyczy, ale również sprawi, że przysmak będzie doskonale prezentował się na talerzu. Równie dobrze pączki możemy oblać lukrem lub czekoladą. Zanim tego typu polewa zastygnie można ją jeszcze urozmaicić słodką posypką, a nawet wiórkami kokosowymi!

Kila przydatnych porad

• Smażąc pączki, zwróć uwagę na to, by dość swobodnie pływały one w tłuszczu. Nie zanurzaj całej bułki w oleju! Powinien on sięgać do połowy naszego cukierniczego wyrobu!
• Aby uzyskać jasną obwódkę wokół pączka, należy wyrobić ciasto ze świeżych drożdży, a także usmażyć bułkę w świeżym oleju.
• Nie smaż zbyt dużo pączków w jednym garnku – temperatura oleju może w przeciwnym przypadku znacząco spaść.
• Spirytus można zastąpić odrobiną octu.
• Zadbaj o to, aby składniki na ciasto zdołały się nieco ocieplić przed przystąpieniem do pracy.

W. Chentkiewicz

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm