Nie potrzebujesz frytkownicy. Domowe frytki, lepsze niż ze znanej sieciówki

Nie ma nic lepszego niż domowe frytki, pod warunkiem że są perfekcyjne. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. By frytki takie właśnie były i smakowały lepiej niż w znanej sieciówce, trzeba poznać kilka tajników obróbki najbardziej pospolitej z roślin – ziemniaka.

Domowe pieczone frytkiDomowe frytki to najlepszy fast food, jaki można zjeść
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Domowe frytki bez użycia frytkownicy – przygotowanie

Frytki pieczone w piekarniku pozornie nie umywają się do tych smażonych we frytkownicy, na głębokim oleju. Jednak wystarczy zapamiętać kilka faktów, by móc cieszyć się szybszą, smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek.

Po pierwsze dobór ziemniaków – to muszą być ziemniaki przeznaczone do pieczenia. Świetnie nadają się do tego ziemniaki odmian z czerwoną skórką. Ich wnętrze jest jasne, a struktura miąższu świetnie nadaje się do pieczenia lub smażenia.

Druga kwestia to przygotowanie ziemniaków do pieczenia. Ziemniaki należy cienko obrać (lub wyszorować, jeśli jesteś fanem pieczonych ze skórką warzyw) i pokroić na plastry, a następnie w słupki, odpowiadające twojemu wyobrażeniu o frytkach. Jak wiadomo zwolennicy cienkich, przypominających chrust, frytek nigdy nie dojdą do konsensusu z fanami grubych, belgijskich frytek. My proponujemy wypośrodkować te dwa rodzaje przekąski, gdyż frytki średniej grubości najłatwiej kontrolować w procesie pieczenia.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Domowe frytki bez użycia frytkownicy – obróbka termiczna

Najtrudniejszy etap, który wymaga niejako wprawy, ale gdy już ją osiągniecie, zakochacie się w tych frytkach.

Pokrojone ziemniaki wkładamy do rondla i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli. Zagotowujemy, a następnie, po upływie 2 minut, odcedzamy ziemniaki i przelewamy je lodowatą wodą. Blanszowanie ziemniaków skraca czas ich pieczenia i sprawia, że wnętrze pozostaje puszyste.

Ziemniaki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i pozwalamy im odpocząć.

To jest dobry moment na wybór dodatków do frytek (czyli ulubionych ziół) i rozgrzanie piekarnika. Zarówno czas pieczenia, jak i temperatura są tutaj kluczowe.

Ziemniaki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i sowicie skrapiamy oliwą z oliwę. Między porcje frytek można włożyć gałązki rozmarynu lub obsypać ziemniaki wędzoną papryki. Fani klasyki ograniczą się do oliwy.

Następnie wkładamy blachę do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza pieca i pieczemy frytki przez około 25 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika koniecznie solimy frytki, póki są gorące.

Uwaga! Czas pieczenia może się nieznacznie różnić – wiele zależy od typu ziemniaków, grubości frytek czy właściwości piekarnika. Ważne, by po upływie 20 minut kontrolować stan wysmażenia frytek.

I to wszystko – pyszne, domowe frytki, czyli najlepszy fast food świata, już są gotowe. Nie potrzebujemy do nich nic poza ulubionym sosem, majonezem czy keczupem.

Pieczone frytki z sosem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości