Nie potrzebujesz frytkownicy. Domowe frytki, lepsze niż ze znanej sieciówki
Nie ma nic lepszego niż domowe frytki, pod warunkiem że są perfekcyjne. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. By frytki takie właśnie były i smakowały lepiej niż w znanej sieciówce, trzeba poznać kilka tajników obróbki najbardziej pospolitej z roślin – ziemniaka.
Domowe frytki bez użycia frytkownicy – przygotowanie
Frytki pieczone w piekarniku pozornie nie umywają się do tych smażonych we frytkownicy, na głębokim oleju. Jednak wystarczy zapamiętać kilka faktów, by móc cieszyć się szybszą, smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych frytek.
Po pierwsze dobór ziemniaków – to muszą być ziemniaki przeznaczone do pieczenia. Świetnie nadają się do tego ziemniaki odmian z czerwoną skórką. Ich wnętrze jest jasne, a struktura miąższu świetnie nadaje się do pieczenia lub smażenia.
Druga kwestia to przygotowanie ziemniaków do pieczenia. Ziemniaki należy cienko obrać (lub wyszorować, jeśli jesteś fanem pieczonych ze skórką warzyw) i pokroić na plastry, a następnie w słupki, odpowiadające twojemu wyobrażeniu o frytkach. Jak wiadomo zwolennicy cienkich, przypominających chrust, frytek nigdy nie dojdą do konsensusu z fanami grubych, belgijskich frytek. My proponujemy wypośrodkować te dwa rodzaje przekąski, gdyż frytki średniej grubości najłatwiej kontrolować w procesie pieczenia.
Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące
Domowe frytki bez użycia frytkownicy – obróbka termiczna
Najtrudniejszy etap, który wymaga niejako wprawy, ale gdy już ją osiągniecie, zakochacie się w tych frytkach.
Pokrojone ziemniaki wkładamy do rondla i zalewamy zimną wodą z dodatkiem soli. Zagotowujemy, a następnie, po upływie 2 minut, odcedzamy ziemniaki i przelewamy je lodowatą wodą. Blanszowanie ziemniaków skraca czas ich pieczenia i sprawia, że wnętrze pozostaje puszyste.
Ziemniaki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i pozwalamy im odpocząć.
To jest dobry moment na wybór dodatków do frytek (czyli ulubionych ziół) i rozgrzanie piekarnika. Zarówno czas pieczenia, jak i temperatura są tutaj kluczowe.
Ziemniaki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i sowicie skrapiamy oliwą z oliwę. Między porcje frytek można włożyć gałązki rozmarynu lub obsypać ziemniaki wędzoną papryki. Fani klasyki ograniczą się do oliwy.
Następnie wkładamy blachę do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza pieca i pieczemy frytki przez około 25 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika koniecznie solimy frytki, póki są gorące.
Uwaga! Czas pieczenia może się nieznacznie różnić – wiele zależy od typu ziemniaków, grubości frytek czy właściwości piekarnika. Ważne, by po upływie 20 minut kontrolować stan wysmażenia frytek.
I to wszystko – pyszne, domowe frytki, czyli najlepszy fast food świata, już są gotowe. Nie potrzebujemy do nich nic poza ulubionym sosem, majonezem czy keczupem.
Zobacz także: