Ten napój to hit! Zrób w domu coca-colę w kilka minut
Receptura na ten napój jest pilnie strzeżona, a wokół coca-coli narosło tyle mitów, że trudno je dziś oddzielić od prawdy. I choć wydaje się to nieprawdopodobne, to dziś możemy wykonać w domu coca-colę i to bez wymyślnych urządzeń i składników. Przepis jest prosty i szczególnie przyda się tym, dla których coca-cola, za sprawą podatku cukrowego, stała się towarem niemal luksusowym.
Coca-cola – kiedyś
Receptura powstała w 1886 roku, a opracował ją farmaceuta z Atlanty. W jego coca-coli, którą nazwał Pemberton’s French Wine Cola, znajdowały się orzeszki coli i liście kokainy. Napój ten miał leczyć bóle głowy i kaca. Przez dziesiątki lat napój przechodził przemiany, również receptura została zmodyfikowana – po 1905 roku wycofano ze składu napoju kokainę – ale jego popularność wraz z biegiem czasu rosła w siłę.
Dziś coca-cola to nie tylko napój – jeden z wielu dostępnych na rynku – lecz symbol popkultury. Nikogo więc nie dziwi jej obecność w sztuce: malarstwie, kinematografii czy literaturze, nawet polskiej. O coca-coli pisał i Brzechwa, i Tuwim, a chyba każdemu znana jest fascynacja artystyczna Warhola.
Podatek cukrowy od 2021. Co i o ile zdrożeje?
Coca-cola – zrób w domu w kilka minut
Choć dokładnej receptury nie znamy, gdyż jest pilnie strzeżona, to mimo to można cieszyć się smakiem coca-coli w domu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by otrzymać syrop o smaku najsłynniejszego napoju.
Składniki:
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 limonka
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kawy mielonej
- na karmel: 200 ml wody i 5 łyżek cukru
Wykonanie:
- Przygotowanie domowej coca-coli należy rozpocząć od wykonania karmelu, który jest podstawą koloru i charakterystycznego smaku napoju. Do rondla o grubym dnie należy wlać 1 łyżkę wody i wsypać cukier.
- Mieszać, podgrzewając, aż składniki się połączą i zamienią w gęsty, ciemny karmel. To moment, by wlać 250 ml gorącej wody i dokładnie zamieszać. Następnie zagotować, nie przerywając mieszania, i odstawić.
- Cytrusy należy dokładnie umyć i zetrzeć z nich skórkę oraz wycisnąć sok z owoców.
- Do drugiego garnka wlać litr wody i dodać skórkę z limonki, cytryny i pomarańczy oraz przyprawy (cynamon, kolendrę, gałkę muszkatołową).
- Zagotować i po minucie zdjąć z palnika. Do gorącego jeszcze płynu dodać sok z cytrusów, cukier waniliowy (można zamienić na ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii) i karmel.
- Mieloną kawę zalać 150 ml wrzątku i zaparzyć, a następnie przecedzić przez sitko.
- Kawę dodać do syropu i dokładnie wszystko wymieszać.
- Po ostygnięciu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, a następnego dnia tak przygotowany syrop o smaku coca-coli dodać do gazowanej wody. Proporcje to mniej więcej 1:1, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.
Syrop coca-cola można przechowywać w lodówce do 10 dni, choć na pewno zużyjecie go dużo szybciej. W ramach eksperymentu do syropu możecie dodać ulubione dodatki – na przykład więcej soku z limonki lub syrop wiśniowy, zyskując napój w nieco odmiennym smaku.
Zobacz także: