Trwa ładowanie...
d3det8n
08-01-2021 11:29

Ozorki wieprzowe w słodko-ostrym sosie

Przepis

Przyrządzanie ozorków ma w polskiej kuchni długą tradycję. Prawdziwi smakosze wiedzą, że odpowiednio zrobione są wykwintnym przysmakiem. Warto więc pokonać swoje obawy czy niechęć i choć raz skusić się na ten zapomniany specjał.

d3det8n
2.7
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 3 ozory wieprzowe
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki sosu cumberland
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej pepperoni (lub chilli)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki suszonego estragonu
  • kilka kropel soku z cytryny
Przepis
  • Wyszorowane ozory wieprzowe z wyciętymi gruczołami ślinowymi (znajdują się u nasady ozora) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.
  • Obieramy ze skóry i po ostudzeniu kroimy w skośne, niezbyt cienkie plasterki.
  • Zanim ozory ostygną, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, posiekany czosnek, musztardę i sos cumberland.
  • Gdy zawartość patelni nabierze szklistego wyglądu, dolewamy bulion, chwilę gotujemy (do zawrzenia) i przecedzamy wszystko przez sito. To czego nie uda się przetrzeć łyżką, wyrzucamy.
  • Do powstałego sosu dokładamy pokrojone ozory i doprawiamy do smaku podanymi w spisie przyprawami.
  • Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i delikatnie dolewamy ciągle mieszając śmietanę z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną.
  • Dusimy, aż sos zgęstnieje.

Przepis dodał użytkownik julia313

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ozorki wieprzowe w słodko-ostrym sosie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3det8n
d3det8n
d3det8n
d3det8n
Więcej tematów
d3det8n