Najlepszy piekarnik do domu: idealny dla domowych szefów kuchni
Oferta producentów piekarników jest tak bogata, że z pewnością można się w niej pogubić. Jakie funkcje powinien mieć dobry piekarnik do zabudowy i jak wybrać dobry sprzęt do domu? Podpowiadamy!
Jaki piekarnik wybrać (kluczowe funkcje)?
Piekarnik jest podstawowym sprzętem AGD, bez którego trudno wyobrazić sobie funkcjonalną kuchnię. Planując jego zakup, trzeba odpowiedzieć sobie na kilka ważnych pytań. Pierwsze z nich dotyczy typu sprzętu. Chodzi konkretnie o to, czy piekarnik ma być przeznaczony pod zabudowę, czy raczej ma być wolnostojącym sprzętem. U kogo lepiej sprawdzi się pierwszy piekarnik, a u kogo drugi?
Inną sprawą jest to, jakie funkcje powinien posiadać dobry piekarnik? Teleskopowe prowadnice, funkcje parowe, wkłady katalityczne (lub samoczyszczenie), niskie zużycie energii, termosonda czy dotykowy wyświetlacz do sterowania pracą?
Droższe modele piekarników elektrycznych do zabudowy posiadają większość z tych funkcji, które realnie pomagają szybciej podgrzewać wnętrze i zapewniać lepsze wypieki.
W dalszej części tekstu podpowiadamy, jak poszczególne funkcje piekarników przekładają się na poprawę procesu pieczenia potraw (i ich smaku!) oraz jak mogą pomóc... obniżyć rachunki za prąd.
Piekarnik pod zabudowę czy piekarnik wolnostojący?
Piekarnik pod zabudowę to doskonałe rozwiązanie dla osób, które dopiero planują remont kuchni i nie posiadają jeszcze szafek kuchennych. Sprzęt pod zabudowę, nie tylko piekarnik, ale także i lodówkę czy zmywarkę, trzeba bowiem uwzględnić już na etapie projektu. Z kolei piekarnik wolnostojący sprawdzi się w przypadku urządzonych już kuchni i osób, które nie przewidują w najbliższym czasie większych remontów. Tego typu sprzęt można bowiem postawić w dowolnym miejscu bez żadnej ingerencji w układ szafek czy blatów. W wielu przypadkach to także mniej kosztowane rozwiązanie. Osoby, które mają więc nieco mniejszy budżet, powinny uwzględnić ten rodzaj piekarników. Kolejnym krokiem jest wybór sposobu zasilania sprzętu. Tutaj można wybierać wśród piekarników elektrycznych i gazowych.
Piekarnik elektryczny – dla kogo?
Piekarniki elektryczne to prawdopodobnie najczęściej kupowany sprzęt. Istnieje więc bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że elektryczny piekarnik posiadają nasi bliscy znajomi czy rodzina. Elektryczne piekarniki to sprzęt, który doskonale sprawdza się zarówno do pieczenia mięs i warzyw, jak i ciast. Z ich pomocą przygotować można puszyste ciasto drożdżowe oraz pyszny chleb domowy. Dużą zaletą elektrycznych piekarników jest szybki czas nagrzewania oraz szeroki zakres temperatur. Mówiąc o nowoczesnych piekarnikach, większość osób ma na myśli urządzenia zasilane prądem.
Piekarnik elektryczny – na co zwrócić uwagę?
Kupując piekarnik elektryczny, warto zwrócić uwagę na jego funkcje. Bardzo przydatna jest zwłaszcza funkcja pyrolizy, która pozwala na zachowanie sprzętu w odpowiedniej czystości, przez co korzystanie z niego jest bezpieczne i higieniczne. Jak to działa? Wystarczy nagrzać piekarnik do bardzo wysokiej temperatury (zwykle około 500 stopni Celsjusza) i poczekać 2-3 godziny. Po tym czasie wszystkie zanieczyszczenia oraz tłuszcz i zamienią się w popiół, który po wystudzeniu piekarnika można w bardzo łatwy sposób usunąć wilgotną ściereczką. Tak dokładne pozbycie się zanieczyszczeń tradycyjną metodą jest praktycznie niemożliwe. Inną bardzo przydatną funkcją jest funkcja grillowania, która pozwala na zdrowe i beztłuszczowe przygotowywanie posiłków.
Bardziej zaawansowane piekarniki są wyposażone w termosondę, funkcje pary, łączność z aplikacją mobilną czy zaawansowane programatory, sterowane za pomocą wyświetlaczy dotykowych.
Takie modele do zabudowy pomagają przenieść pieczenie, a nawet gotowanie w piekarniku, na zupełnie inny poziom.
Piekarnik gazowy – dla kogo?
Alternatywą dla elektrycznego piekarnika jest piekarnik gazowy, który zasilany jest gazem z butli lub sieci gazowej. Sprzęt tego rodzaju nieco traci na popularności, jednak jeszcze kilkanaście lat temu był to najpopularniejszy rodzaj piekarników, jakie można było znaleźć w polskich domach. Jakie zalety ma piekarnik gazowy? Przede wszystkim stosunkowo niskie koszty utrzymania (mimo podwyżek, gaz w Polsce jest wciąż tańszy niż prąd) oraz dobre utrzymanie ciepła. Piekarniki gazowe doceniają zwłaszcza wielbiciele domowych wypieków. Nic dziwnego. Pozwalają one na upieczenie chrupiącego chleba czy idealnie wyrośniętego ciasta.
Jednak też w tym obszarze rośnie im spora konkurencja. Piekarniki z funkcją pary pomagają osiągnąć idealne wypieki, a zasilane są prądem. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku nowych mieszkań, w których rzadko jest możliwość zasilania gazem z sieci.
Piekarnik parowy: czym się różni od innych?
Nowością na rynku są także piekarniki parowe. To wielofunkcyjne urządzenia, które łączy możliwości tradycyjnego piekarnika oraz parowaru. Dzięki zastosowaniu pary wodnej posiłki zachowują więcej wartości odżywczych. Potrawy z piekarnika parowego smakują również dużo lepiej. Mięsa nie wysycha podczas pieczenia, dlatego jest soczyste i rozpływa się w ustach, a ciasta drożdżowe doskonale wyrastają. Piekarniki parowe pozwalają również skutecznie walczyć z problemem marnowania żywności. Sprzęt ten pozwala nie tylko na przygotowanie pysznych potraw, ale także na ich odgrzanie i późniejsze odświeżenie. W ten sposób można dłużej zachować smak i konsystencję.
Piekarniki parowe pasują do standardowej zabudowy kuchennej, dzięki czemu dopasujesz ją do swojej kuchni. Z zewnątrz nie różnią się w praktyce od modeli standardowych, jednak oferują dużo więcej przydatnych funkcji.
Jaki piekarnik parowy kupić?
Wybierz najlepszy piekarnik do domu. Bardzo ciekawym modelem jest piekarnik parowy Electrolux SteamPro 900 z kamerą. Pozwala ona na zdalne śledzenie postępów pieczenia, bez konieczności otwierania drzwi do piekarnika, co bezpośrednio wpływa na zmianę temperatury, możliwe wydłużenie czasu pieczenia i wreszcie: zwiększenie zużycia energii.
Bardzo przydatna jest także termosonda. Daje ona jeszcze większą kontrolę nad pieczeniem. W jaki sposób? Termosonda samodzielnie monitoruje temperaturę wewnątrz potrawy i automatycznie dopasowuje do niej ustawienia piekarnika. Zapobiega to przypaleniu lub niedopieczeniu potrawy.
Funkcjonalności takie jak Steamify (piekarnik sam dobiera odpowiednią ilość pary dla zadanej temperatury), łączenie z aplikacją czy dotykowy wyświetlacz do sterowania pracą urządzenia sprawiają, że w czasie pieczenia musisz jeszcze rzadziej zaglądać do komory piekarnika, a mimo tego uzyskiwać świetne rezultaty, nawet podczas pieczenia potraw na kilku poziomach.
Jak oszczędnie użytkować piekarnik?
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną urządzenia i postawić na model, który zużywa jak najmniej prądu. Zaoszczędzić można także na pieczeniu. Przede wszystkim należy unikać częstego otwierania drzwi do piekarnika. Nie każdy wie bowiem, że obniża to temperaturę w środku i aby ją podnieść, sprzęt pobiera dodatkową energię. Funkcją, która pozwala zaoszczędzić trochę pieniędzy, jest także termoobieg. Uważa się, że to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie posiłków w piekarniku. Warto wykorzystywać także ciepło resztkowe piekarnika. Co to oznacza? Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia można wyłączyć już sprzęt. W środku przez jakiś czas będzie jeszcze wysoka temperatura, dzięki której potrawa może dalej się piec.
Artykuł powstał we współpracy z marką Electrolux
WP Kuchnia na: