Mus chałwowy z suszonymi śliwkami
Spróbujcie pyszności Andrzeja Polana.
Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. W jego słodkim menu znalazły się takie potrawy jak: mus chałwowy z suszonymi śliwkami, jabłka w karmelu zapiekane pod piernikowym koglem-moglem oraz klasyczne ciasto marchewkowe.
Mus chałwowy z suszonymi śliwkami
Składniki:
400 g chałwy
400 g białej czekolady
700 ml śmietanki 30 proc.
200 g czekolady mlecznej
100 ml śmietanki 30 proc.
100 g śliwek suszonych
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy z 100 g śmietanki i łączymy z chałwą. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno i tak przygotowaną dodajemy partiami do schłodzonego musu z czekolady i chałwy. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i śliwki. Śliwkę w płynnej czekoladzie podajemy na musie chałwowym.