Czas na śliwki - właściwości i przepisy

To jedne z najzdrowszych owoców z polskich sadów. Często jednak nie doceniamy ich właściwości, chętniej wybierając gruszki, jabłka czy owoce egzotyczne. Warto zdać sobie sprawę, że te produkty zawierają wiele witamin i pierwiastków korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Od wieków stosowane są m.in. w celu zapobieganiu zaparć. Tym samym zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka cennych faktów na tematy śliwek i propozycje ich zaserwowania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 14Przysmak prosto z drzewa

Obraz
© 123RF.COM

To jedne z najzdrowszych owoców z polskich sadów. Często jednak nie doceniamy ich właściwości, chętniej wybierając gruszki, jabłka czy owoce egzotyczne. Warto zdać sobie sprawę, że również zawierają wiele witamin i pierwiastków, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Od wieków stosowane są m.in. w celu zapobieganiu zaparć. Tym samym zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka cennych faktów na tematy śliwek i propozycje ich zaserwowania.

/ 14Sekrety śliwek, czereśni i brzoskwiń

/ 14Muffiny ze śliwkami

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowanie: w jednej misce połączyć składniki mokre (rozbełtane jajka, olej, mleko i aromat), a w drugiej suche: przesianą mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. Następnie wymieszać zawartości obu naczyń i dodać owoce. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek ułożonych w formie na muffiny. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią. Podawać po przestudzeniu.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji