Czas na śliwki - właściwości i przepisy
To jedne z najzdrowszych owoców z polskich sadów. Często jednak nie doceniamy ich właściwości, chętniej wybierając gruszki, jabłka czy owoce egzotyczne. Warto zdać sobie sprawę, że te produkty zawierają wiele witamin i pierwiastków korzystnie wpływających na funkcjonowanie organizmu. Od wieków stosowane są m.in. w celu zapobieganiu zaparć. Tym samym zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka cennych faktów na tematy śliwek i propozycje ich zaserwowania.
Przysmak prosto z drzewa
To jedne z najzdrowszych owoców z polskich sadów. Często jednak nie doceniamy ich właściwości, chętniej wybierając gruszki, jabłka czy owoce egzotyczne. Warto zdać sobie sprawę, że również zawierają wiele witamin i pierwiastków, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Od wieków stosowane są m.in. w celu zapobieganiu zaparć. Tym samym zmniejszają też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Ale to nie jedyne ich zalety. Oto kilka cennych faktów na tematy śliwek i propozycje ich zaserwowania.
Sekrety śliwek, czereśni i brzoskwiń
Mirabelki
Mirabelki z różnych względów są najmniej docenianym gatunkiem śliwek. Małe, żółte kulki rosną dziko i można spotkać je w całej Polsce. Nie wolno oczywiście zbierać owoców w pobliżu ruchliwej ulicy czy fabryk. Warto też pamiętać, że nie należy ich spożywać na surowo, zwłaszcza w nadmiernych ilościach, ponieważ mogą wywołać dolegliwości żołądkowe i silne rozwolnienie. Lepszym pomysłem będzie przygotowanie z nich przetworów np. ugotowanie kompotu lub zrobienie dżemu. Wystarczy umyć owoce, usunąć pestki i zasypać cukrem w proporcji kilogram owoców na pół kilograma cukru. Następnie wystarczy usmażyć je w głębokim rondlu i przełożyć do słoików.
Węgierki
Po ten rodzaj śliwek sięgamy najchętniej i najczęściej. Łatwo rozpoznać je po owalnym kształcie i granatowo-fioletowym kolorze. Występują w kilku odmianach, spośród których najbardziej znane są łowicka, włoska i zwykła. Dojrzałe najlepiej smakują na surowo, warto wykorzystać je do przygotowania farszu na pierogi czy wypełnienia knedli.
Uwaga! Przed konsumpcją należy zawsze usunąć pestki. Zawierają bowiem bardzo szkodliwą substancję - amigdalinę. To związek chemiczny, w którego skład wchodzi m.in. silnie trujący kwas pruski.
Renklody
Wyróżnia je okrągły kształt i nieco większe rozmiary. Można spotkać odmiany w kolorach, od zielonego do czerwonego. Najlepiej przygotować z nich kompot. Napój ten gotowany z cukrem, cynamonem i goździkami to naturalne remedium na problemy z układem trawienia. Owoce te warto wykorzystać też do zrobienia nietypowych deserów np. śliwek flambirowanych. Wystarczy zagotować 250 ml wody, dodać szklankę cukru i ekstrakt z wanilii, a następnie gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru. Umyte, połówki śliwek bez pestek gotować w syropie około 5 minut. Po tym czasie wyjąć, polać syropem i odrobiną śliwowicy, a następnie podpalić.
Właściwości prozdrowotne
Jedna śliwka węgierka ma jedynie 6 kalorii - świeże okazy aż w 90 proc. składają się z wody. Warto włączyć je na stałe do jadłospisu, ponieważ obniżają poziom "złego" cholesterolu, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają apetyt. Ponadto regulują pracę gruczołów łojowych i poleca się je przy dolegliwościach związanych z pęcherzykiem żółciowym.
Wiele osób stosuje je w ramach "odkurzania" układu pokarmowego z niestrawionych resztek i toksyn. Poprawiają pracę jelit i polepszają trawienie. Od lat wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków - m.in. preparatów przeciw zaparciom.
Ich pozytywny wpływ można nie tylko poczuć od wewnątrz, ale i zauważyć od zewnątrz. Jedzone regularnie sprawiają, że cera staje się gładka, pomagają likwidować przebarwienia i opóźniają proces starzenia się w tym pojawienie się zmarszczek.
Fani tych owoców muszą pamiętać jednak o umiarze. Przesadziwszy z ilością zjedzonych śliwek można wywołać odwrotny skutek do zamierzonego, czyli wzdęcia lub rozwolnienie.
CIasto ze śliwkami
*Składniki: *400 g śliwek, 100 g stopionego masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 4 łyżki śmietany 18%, 2 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki cukru.
*Przygotowanie: *białka ubić na sztywną pianę (wcześniej kilka minut powinny postać w lodówce), żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut,na gładką masę. Następnie dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach 24x24), wyrównać, a na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 50-55 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem i podawać.
Muffiny ze śliwkami
Składniki: 2 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru (białego lub brązowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżeczki domowego cukru wanilinowego, 3-4 krople aromatu śmietankowego, 300 g śliwek umytych i pokrojonych na mniejsze kawałki.
Przygotowanie: w jednej misce połączyć składniki mokre (rozbełtane jajka, olej, mleko i aromat), a w drugiej suche: przesianą mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. Następnie wymieszać zawartości obu naczyń i dodać owoce. Za pomocą łyżki nakładać masę do papilotek ułożonych w formie na muffiny. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach, aż ładnie się zarumienią. Podawać po przestudzeniu.
Powidła śliwkowe
*Składniki: *bardzo dojrzałe, oczyszczone śliwki bez pestek.
Przygotowanie: śliwki umieścić w rondlu z grubym dnem i gotować bez cukru, co kilka minut mieszając. Gdy owoce już się rozpadną, nadal smażyć je na wolnym ogniu i w tym momencie opcjonalnie można dodać kilka łyżek cukru. Gdy masa zgęstnieje i nabierze charakterystycznego zapachu, przełożyć powidła do słoików.
Ciasto francuskie ze śliwkami
Składniki: płat ciasta francuskiego, 1 rozbełtane jajko, 1/2 kg przekrojonych śliwek bez pestek. Opcjonalnie lukier: 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny lub cukier kryształ i cynamon. * Przygotowanie: *ciasto rozwinąć i pokroić wedle uznania (np. w kwadraty). Za pomocą kuchennego pędzla posmarować je jajkiem. Pośrodku ułożyć śliwki skórkami do dołu. Można posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach C, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po przestudzeniu można udekorować lukrem.
Kanapka ze śliwkami "na słodko"
*Składniki: *250 g naturalnego serka homogenizowanego, kilka świeżych śliwek, orzechy włoskie, miód (opcjonalnie), pieczywo chrupkie.
Przygotowanie: owoce umyć, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Serek nałożyć na pieczywo chrupkie, dodać owoce i orzechy. Skropić miodem. Podawać od razu.
Nalewka śliwkowo-wiśniowa
Składniki: *1 kg wypestkowanych śliwek, 1/2 kg wiśni, 260 ml szklanka płynnego miodu, 1l wódki, 3 *goździki lub pół laski wanilii.
Przygotowanie: śliwki wrzucić do sporych rozmiarów słoika, zalać wódką, dodać goździki. Postawić na ok. 2 tygodnie w jasnym, ciepłym miejscu. Raz po raz wstrząsając. Wiśnie zalać szklanką miodu i też odstawić na dwa tygodnie. Po tym czasie zlać obie nalewki, wymieszać i zostawić na tydzień. Rozlać do butelek i odstawić na minimum pięć miesięcy.
Galette ze śliwkami
Składniki: 150 g mąki pszennej, 2 łyżki drobnego cukru, szczypta soli, 1 jajko + 1 dodatkowo, 100 g zimnego masła. Nadzienie: ok. 800 g śliwek, 2 łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie: mąkę przesiać do sporej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie dodać kawałki masła i posiekać nożem. Wbić jajko, dodać 2 łyżki wody i zagnieść ciasto (sprawnie, aby nie nabrało temperatury przed pieczeniem). Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić w plasterki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Po środku ułożyć owoce, a brzegi zagiąć do środka, tworząc charakterystyczną obwódkę. Tak przygotowane wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie posmarować jajkiem, posypać cukrem i piec w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 190 stopni C, przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Knedle ze śliwkami w kokosowej panierce
Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków (ugotowane i przestudzone), 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli. Nadzienie: 500 g śliwek, cukier. Posypka: 1 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżka cukru trzcinowego.
Przygotowanie: ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Śliwki umyć, usunąć pestki i przekroić na pół, posypać cukrem. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Odrywać kawałki, wyrobić w dłoni, spłaszczyć i oblepić nim owoc. Gotować partiami we wrzącej wodzie przez około 5 minut, aż knedle wypłyną na wierzch. Na suchej patelni uprażyć wiórki z cukrem, a następnie obtaczać w nich ugotowane knedle.
mp/WP Kuchnia