Ciasto Marchewkowe
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 szklanki startej marchewki na tarce o dużych oczkach (3-4 marchewki)
- 1,5 łyzeczki sody
- 1,5 łyzeczki cynamonu
- 1,5 łyzeczki kakao
- 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
Utrzeć cukier z jajkami. Następnie dodać olej, mąkę, sodę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia. Na końcu wsypać ztarkowaną marchewkę.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem, okrągłej blaszki. Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut w tem. 100 stopni, później zwiększamy do 175 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Ciasto jest pyszne i nie jest suche.
Przepis dodał użytkownik asiunia
Podziel się opinią
Komentarze