Jabłka w karmelu
- 4 średnie jabłka
- mąka do obsypania
- 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki ziaren sezamowych
- woda z lodem do podania
- Ciasto
- 2 roztrzepane jajka
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- nieco wody
- Mąkę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto jak na naleśniki.
- Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki grubości 2,5 cm. Następnie oprószyć mąką, zanurzać w cieście i natychmiast wkładać na patelnię lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
- Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękną i nabiorą złotego koloru, wyjąć je z tłuszczu, odsączyć i odstawić. Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor, a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę. Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
- Podawać na talerzu posmarowanym odrobiną oleju. Jeśli jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie, słodka skorupka stwardnieje.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze