Jabłka w karmelu

Obraz

Składniki

    • 4 średnie jabłka
    • mąka do obsypania
    • 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2/3 szklanki cukru
    • 3 łyżeczki ziaren sezamowych
    • woda z lodem do podania
    • Ciasto
      • 2 roztrzepane jajka
    • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • nieco wody

Przepis

  • Mąkę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto jak na naleśniki.
  • Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki grubości 2,5 cm. Następnie oprószyć mąką, zanurzać w cieście i natychmiast wkładać na patelnię lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
  • Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękną i nabiorą złotego koloru, wyjąć je z tłuszczu, odsączyć i odstawić. Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor, a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę. Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
  • Podawać na talerzu posmarowanym odrobiną oleju. Jeśli jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie, słodka skorupka stwardnieje.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze