Trwa ładowanie...
d1gnj8q
26-05-2008 22:08

Jabłka w karmelu

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1gnj8q
Składniki
    • 4 średnie jabłka
    • mąka do obsypania
    • 6 szklanek plus 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2/3 szklanki cukru
    • 3 łyżeczki ziaren sezamowych
    • woda z lodem do podania
    • Ciasto
      • 2 roztrzepane jajka
    • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • nieco wody
Przepis
  • Mąkę, jajka, wodę i 1 łyżkę oleju wyrobić na ciasto jak na naleśniki.
  • Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki grubości 2,5 cm. Następnie oprószyć mąką, zanurzać w cieście i natychmiast wkładać na patelnię lub do garnka wypełnionego mocno rozgrzanym olejem (6 szklanek).
  • Kiedy po minucie smażenia brzegi jabłek zmiękną i nabiorą złotego koloru, wyjąć je z tłuszczu, odsączyć i odstawić. Podgrzać ostrożnie cukier na złoty kolor, a następnie dodać jabłka i szybko smażyć 1 minutę. Dokładnie obtoczyć je w ziarnach sezamowych.
  • Podawać na talerzu posmarowanym odrobiną oleju. Jeśli jabłka szybko zanurzy się w lodowatej wodzie, słodka skorupka stwardnieje.

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gnj8q
d1gnj8q
d1gnj8q
Więcej tematów
d1gnj8q